Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ahmet Erkaya ve eşi Anastasia Koutsioukis’in 2009’da Miami’de açtıkları Mandolin hâlâ şehrin en iyi restoranlarından. Şimdi Mandolin ailesi büyüyor, Mr. Mandolin ile Türk ve Yunan sokak yemeği kültürünü birleştiriyorlar. Sırada iki yeni restoran daha var

Yeme-içme sektörü tüm dünyada pandemiden ne kadar olumsuz etkilense bile, artık yavaş yavaş olumlu gelişmeler de yaşanıyor. Bakınız  Mr. Mandolin.

Mr. Mandolin, Miami’nin uzun zamandır en iyi restoranı seçilen Mandolin’in yaratıcıları Ahmet Erkaya ve eşi Anastasia Koutsioukis’in hızlı yemek yeri. Mandolin bir Türk-Yunan restoranı, Ege bistrosu. Mr. Mandolin’de ise Türk ve Yunan sokak yemeği kültüründen ilham almışlar; menüde döner de gyro da shawarma da yazıyor: “Önemli olan ne dediğiniz değil, bu ortak kültürün lezzeti” diyorlar.

Haberin Devamı

Hedef, sağlıklı fast food sunulabileceğini kanıtlamak; bunu yaparken de iyi malzemeler kullanmak.

Mandolin’den sonra Mrs. Mandolin adlı bir yaşam stili mağazasıyla karşımıza çıkmışlardı. Daha sonra Mr. Mandolin’i MiMo’daki Vagabond Hotel’de açtılar; döner, dürüm ve kebapları günümüze daha uygun hale getirdiler. Tabii en başta da daha sağlıklı yaptılar. Ama bunu yaparken fiyatları da uygun tutmak istediler.

Güçlerini birleştirdiler

Bu hafta ise Mr. Mandolin’in ikinci şubesi, Miami’nin en yeni konser salonuna da ev sahipliği eden Oasis Wynwood’da açıldı. Yeni açılan Mr. Mandolin, daha şimdiden Amerikan Vogue’dan Time Out Miami’ye birçok yayına konu oldu. Yaz sonu Miami’de Espanola Way’de The Drexel adlı yeni bir Ege restoranı daha açmaya hazırlanıyorlar. Sonra da Mandolin’in hemen yanında bir meze ve şarap barı açmayı planlıyorlar.

Peki, ama her şey nasıl başladı? “Yemek ve müzik birleştiriyor bizi” diyor Ahmet Erkaya ve eşi Anastasia Koutsioukis. Malum, birçok ortak yemek konusunda Türk mü Yunan mı tartışmaları yapılıyor. Hâlâ döneri, baklavayı, musakkayı ve daha birçok yemeği paylaşamıyoruz. Daha önce finans sektöründe çalışan Ahmet Erkaya ile pazarlama alanında çalışan Anastasia Koutsioukis, New York’ta tanışıp evleniyor, sonra da güçlerini birleştirip Ege’yi merkez haline getiriyorlar.

Haberin Devamı

İki kültürün sesi var

Mandolin’i Miami Design District’te 2009’da açtılar. Ahmet Erkaya hep şef olmak istemiş; bu isteğini gerçekleştirip Mandolin’de bu kadar başarılı olunca, “Bizim restoranımızda şef değil, malzeme önemli” demiş. Miami Design District’teki Yunan adalarını andıran restoranın bahçesinde domatesten bibere, hatta Ege otlarına kadar birçok malzemeyi kendileri yetiştiriyorlar. Bir dönem İstanbul’da da olan Mandolin’in menüsünde Türk ve Yunan mezeleri başlıklı iki ayrı tabak dikkatleri çekiyordu.

Türk ve Yunan mutfağı birbirinden rol çalmıyor, aksine birbirini tamamlıyordu. Zaten Mandolin’in başarısının en büyük sırrı da bu, iki kültürün lezzeti, iki kültürün gücü.

Türk-Yunan yapımı sokak yemeği