Geçen gün internette gezinirken yanlışlıkla Et ve Balık Kurumu’nun sitesine () girdim.
Renkli bir site... Açılış sayfasında inekler, koyunlar, tavuklar, balıklar var.
Girmişken, yarım asırdır kamu adına hayvancılık sektörünü yönetenleri merak ettim; yüzlerini görmek istedim.
“Eski Genel Müdürlerimiz” bölümünü tıkladım.
Aaa! Bazılarının ismi var, resmi yok.
Yakışıksız bir şey ama resmi olmayanların fotoğrafı yerine kurumun boynuzlu amblemi konmuş. Yadırgadım biraz; koca kurumun eski genel müdürlerinin fotoğrafı niye olmasın ki?
* * *
Biraz inceleyince anladım durumu...
Genel müdürlükte o kadar az kalmışlar ki, fotoğraf çektirecek zamanları olmamış.
AKP geldiğinde bir “Endüstri Mühendisi” genel müdürmüş; görevde 9 ay kalabilmiş. Onun yerine bir Mülkiyeli atanmış; 2 yılı aşkın kalmış, ama herhalde fotoğraf çektirecek vakti olmamış.
2005’te Genel Müdürlüğe Konyalı bir “Makine Mühendisi” atanmış. Daha sonra AKP’den milletvekili adayı olacak bu Genel Müdür’ün, koltuğa oturmasıyla kalkması bir olmuş: 23 Mayıs’ta gelmiş, 19 Temmuz’da gitmiş. Tabii bu 2 ay içinde fotoğraf çektirmeye zaman bulunamamış.
Sonra Elazığlı bir veteriner bulunmuş. O, 3 yıla yakın kaldığından fotoğraf çektirebilmiş. Ardından vekâleten bir “mimar” gelmiş kurumun başına... 1 ay bile kalmamış. Yine de onun fotoğrafı Genel Müdürler Albümü’ne konmuş. Bütçe görüşülürken “Et-Balık’a mimardan genel müdür mü olur?” denilince vekil değiştirilmiş. Yine bir veteriner getirilmiş. O da 2 aydan az kalmış.
Sonra da geçen yaz Sivaslı bir ziraatçıyı tayin etmişler. Şu anda Genel Müdür o...
Özetlersek, geçen yıl Et ve Balık Kurumu’nu nisana kadar Hasan Bey yönetmiş. Nisan-mayıs ayları Halis Bey’le geçmiş. Mayıs-temmuz arası Muhammet Bey gelmiş. Temmuzda da Bekir Bey murada ermiş. Skora dikkat:
1 yıl içinde 4 genel müdür değişmiş.
Son 6 yıldaki genel müdür sayısı: 7...
* * *
“Herhalde ‘Türkiye’de hayvancılık öldü’ diyenlere inat, ‘Hayır ölmedi, bakın ne kadar dinamik bir yönetim anlayışımız var’ demek için bu kadar sık yönetici değiştiriyorlar” diye düşündüm. Kamu yönetiminden anlayan bir yakınım, “Safsın saf...” diye güldü bana:
“Bir gün bile genel müdürlük yapsan ek göstergen ona göre değişir; primin yükselir. İyi bir rakamdan maaş alır, o kadrodan emekli olursun. Bu tür muallaktaki kurumlarda bu kadar sık genel müdür değişmesinin nedeni o... Yandaşlara prim yazılıyor.”
Hepsi öyle değildir mutlaka, ama Et-Balık deneyimi, “Bir kurum nasıl batırılır?” konulu bir teze konu olabilir pekâlâ...
İnternette “Et-Balık türü arpalık” arayışım devam ediyor.
Kurumun sitesini hazırlayanlara da şunu söylemek isterim: Hangi nedenle atanıp alınmış olurlarsa olsunlar, onlar sizin eski genel müdürleriniz.
Lütfen birer fotoğraflarını edinip oraya yerleştiriniz. O boynuzlu logoyla hiç iyi görünmüyorlar.