Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Önümüzdeki günler ılıman ama bol yağmurlu. Barajlar sistemi için önemli olan elbette kar suyu ama unutmayın ki ne kadar yağarsa tabiat için o kadar değerli. Suya hâlâ ihtiyacımız çok.
Geçen hafta “Hep yağış var” demiştik, öyle de oldu. Bu haftanın ilk birkaç gününde de olacak. Bugün tüm yurtta, özellikle Ege ve Akdeniz’de etkili yağışlar bekliyoruz. Bol bol toz da var. İşte bu nedenle yollar kaygan çünkü aracınızın lastiği ile yer arasında kil minerali var. Aman dikkat edin; yetkililer uyarmaz, yağmur nedeni ile kayganlaşan yollar trafik canavarını sahneye çıkardı diye geçiştirirler.
Pazar günü lodos batıda ve güneyde çok sertleşecek ve de hem tozu hem de ılıman havasını bizlere taşıyacak. Ege’de sıcaklıklar 17-18 derecelere çıkacak. Boğazlarda gemi trafiği etkilenecek. Epeyce ağaç devrilecek, dam uçacak, zayıf seralar da maalesef etkilenecek. Dünden kalan yağışlar bugün kuzey ve kuzeydoğuda etkili. Bunlar taşkınlara neden olma kapasitesine sahip yağışlar.

Noel’de kar yok
21 Aralık haftasına yine kıble, lodos, keşişleme yani hep güneyli hava akımları ile başlayacağız. Bol yağmur yine batıdan kapımızı çalacak. Yağış batıda oldukça etkili olacak çünkü bol toz ve sonradan poyrazla gelecek soğuk hava, günün ilk saatlerinde özellikle Trakya, Kuzey Ege ve Marmara’da buluşacak. Bu çok hızla hareket edecek olan sistemi yakından takip etmek lazım çünkü etkili yağışlara neden olacak. Trakya’da ani etkili ama bir o kadar da hızla geçecek kar yağışları beklenir.
21-22 Aralık, batıda yüksek yerlerde karla karışık yağmur ve kayak merkezlerinde de bol kar yağacak günler. Ama sistem hızla kuzeydoğuya ilerleyecek çünkü arkadan Tunus-İtalya istikametinde Sahra’dan kaynaklanan ve beklenmedik şekilde hızla gelen ılıman, hatta sıcak bir hava var. Bu nedenle 23-24 Aralık günlerini Hıristiyan vatandaşlarımız ve başkenti Vatikan adet olmuşçasına karla karşılamak isterken tam tersine hava bugünden başlayarak ısınacak. Noel Baba’nın geyikli kızakları maalesef tüm Avrupa’da sadece resimlerde kalacak.
Beklentiler bu ılıman havanın tüm Avrupa’da hava sıcaklıklarını beklenmedik şekillerde yükseltmesi ve gelecek senenin ilk günlerine kadar da böyle sürdürmesi şeklinde. Tam da iklim konferanslarının yapıldığı dönemde tartışmaları tetikleyecek bir atmosfer yaratma çabasında. Ama aslında o kendini soğutma savaşında. Nasıl olduğunu hazırlamakta olduğum “Yağmur” adlı kitabımda her yönü ile açıklamaya çalışacağım. Biraz reklam oldu ama tabiatın sırlarını ortaya koyan, ona saygı duyma gereğini gösteren bir kitap olacak.