Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta yurt genelinde aşırı yağış bekleniyor. Yağmur bağıra bağıra geliyor, önlemler hemen alınmalı

Yine hepinizi dış mekanlara davet edeceğim bir hafta sonu bizleri bekliyor. Lütfen çıkın ve güneşin bu son demlerinden doyasıya istifade edin. Yurt genelinde geceleri bile batıda 15, doğuda 10 derecenin altına düşmeyen, gündüz vakti ise 24-25 derecelerde bir hafta sonu.
12 Ekim haftasına da böyle başlayacağız. Lodos ılıman, sıcacık bir hava; hatta kuzey bölgelerimizde batıda 28 derecelerde. Bundan sonra yazacaklarımla ilgisi olmayacak kadar güzel bir hafta başı. Ama ben derim ki bu hafta başından itibaren hemen hazırlıklara başlayın, hafta ortasından itibaren batıdan başlayacak olan bol yağışlı soğuk havaya karşı tedbirleri alın.
Hâlâ dağlarda, yüksek yerlerde oturanlarınız varsa, bu hafta hemen alçak alanlara inin. Yoksa hafta ortasında kara yakalanırsınız. O da nereden çıktı demeyin. Eğer modellerin öngörüleri doğrultusunda 13 Ekim Salı günü Sahra ılıman kalkanını kaldırır ve bizi kutuplardan koparak gelen soğuk havanın (dikkat ettiyseniz, “serin” demedim, “soğuk” dedim) ellerine teslim ederse -ki böyle olması yüksek bir ihtimal- hava koşulları bir anda değişecek demektir. 13 Ekim günü geç vakitlerde Trakya, Ege ve Marmara’da aşırı yağış beklenmekte.
14 Ekim Çarşamba gününe Trakya ve Marmara’da bambaşka bir havada uyanmış olacaksınız. Sıcaklıklar düne göre en az 10 derece azalmış olacak, yağmur ve rüzgar da cabası. Hem de yine bardaktan boşanırcasına; özellikle Ege bölgesinde, iç Ege’de, Batı Akdeniz’de Göller Bölgesi’nde çok ama çok etkili.

Uludağ ve Kartalkaya beyaz şapkayı takacak
“Mevsimin dönmesi” diye bir laf var ya, işte tam 15 Ekim Perşembe günü mevsim dönecek. Trakya ve Marmara’da sıcaklıklar tek haneli seviyelere kadar gerileyecek. İnanılmaz, değil mi? Hem de iki gün içinde olup bitiyor her şey. Yurt genelinde aşırı yağış beklenmekte. “Kriz masası” denen, her derde deva hikmetteki o şeyi hemen kurmaz ve suyun akacağı yerlerdeki engelleri bir an önce kaldırmazsanız sonra yine masa başında oturup etrafta olanı biteni seyretmekten başka iş yapmazsınız.
Bakın yine tam da bir hafta önceden bağıra bağıra geliyorum diyen bir hava dalgası var. Kurun masayı ve ne yapacaksanız şimdi, hemen yapın; son gün uyarmak bir işe yaramıyor.
16 Ekim Cuma gününe kalmadan da Uludağ, Kartalkaya, Kartepe gibi yerler yine beyaz şapkasını takmış olacak. Hem de az buz değil, kayak meraklılarını sevindirecek kadar da bol yağacak. Yağışlar haftanın ikinci yarısında Karadeniz’in doğusuna ve Doğu Anadolu’ya kayacak, elbette yüksek yerlerde kar olarak yağacak.
17-18 Ekim hafta sonu mu? Geceler tek haneli, gündüzler de çift hanelerin ilk basamaklarında. En azından başka ülkelerden satın alınan doğalgazın ücretini yakmadan değil bu sefer yakarak milletçe paylaşacağız; cepler yanacak, o başka.