Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hafta sonu güneş var... Bayramın ilk günleri yağmurlu... Sonra tekrar hava ısınıyor... Dönüş günlerinde yine ıslanıyoruz

Bayram sayesinde uzun bir tatil haftasına başlayınca, hava durumu hakkında kesin bilgiler edinmek elbette bir anda daha önemli oluyor. Ama hemen baştan söyleyeyim, tahminler için zor bir hafta. Serin soğuk hava hemen yukarımızda veya batımızda kalıyor. Bize bol yağış bırakacak gibi ama biraz daha güneye kayarsa yağışlar yağmurdan kara da dönebilir. İşte bu nedenle özellikle bir yerlere gidenler dönüşe doğru hava raporlarını yakın takip etsinler.
Geçen hafta da dediğimiz gibi Sahra’dan çıkan yoğun toz ve sıcak hava bizlere kış döneminde 20 derecelik bahar havası yaşattı. Geçen çarşamba sabahı Ankara’dan kalorifer ile başlayan yolculuğum İstanbul’a yaklaşırken önce üzerimdekileri teker teker çıkararak, daha sonra da mecburen klima açarak tamamlandı.
Bugün ve yarın da 20 derecelere varan sıcaklıklar ile bu yalancı bahar havası tüm yurtta etkili olacak ve yavaş yavaş doğuya çekilmeye başlayacak. Batıda ise bulutlanmalar artacak. Bayramın birinci gününe batıda Trakya, Marmara ve Kuzey Ege’de hissedilir şekilde azalan sıcaklıklar ve zamanla da etkisini artıran yağışlar ile başlayacağız. Azalma derken, 20’li derecelerden 10’a, hatta daha da aza varan düşüşler bunlar.
Yağışlı ve serin hava bayramın birinci ve ikinci günlerinde yurdun kuzey ve iç bölgelerini yalayarak Karadeniz üzerinden yurdu hızla terk edecek. Ama yağışlar salı ve çarşamba günlerinde tüm yurtta hatta KKTC’de dahi etkili olacak. Hava sıcaklıkları en az 10 derece azalmış olacak, gece sıcaklıkları ise iç ve yükseklerde yeniden eski derecelere inecek.
Bayramın üçüncü günü havalar sıcaklık açısından biraz toparlanmaya başlayacak. Dördüncü gün yine Afrika kökenli bir hava dalgası sıcaklıkları yeniden hızla tırmandıracak. Batıdan başlayacak olan yeni bir yağışlı hava özellikle batı ve kuzey bölgelerde etkili olacak. 12 Aralık Cuma da her yer yağışlı.
Dönüş yolculuklarının başlayacağı hafta sonu yağış beklentisi kuvvetli ama şimdilik kar görünmüyor. Özellikle batı bölgelerde aşırı yağış beklentisi mevcut.