Cengiz Hortoğlu

Cengiz Hortoğlu

hortogludorduncubakis@gmail.com

Tüm Yazıları

Betül Akyar Başarı Öyküsü

(Hiçbir başarı rastlantı değildir.)

Değerli okurlarım, başarıları alkışlamaya devam ediyoruz. Bu köşede başarılarını paylaştığım, ülkemizin güzel insanlarının ortak özellikleri başarılarının yanında mütevazi ve samimi olmalarıdır. Bana göre gerçek başarı budur. Bugün sizinle, Kitap Tasarımcısı Betül Akyar'ın başarı öyküsünü paylaşacağım.

Betül Hanım öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

-1989 Ankara doğumluyum. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini yetenek sınavı ile kazandım. Resim, sanat ve edebiyat hayatımın her döneminde vardı. Oyuncaklarım boyalar, arkadaşlarım kitaplar oldu. Sakin bir çocuktum ve bolca hayaller kurardım. O zamanlar hayal gücümü geliştirmiş olmam şimdilerde çok işime yarıyor. Resim yapmayı, doğayı ve gülümsemeyi çok seviyorum. Renklerle mutlu olabilen bir yapım var. Uzun yıllar reklam ajanslarında çalıştım. Seçim çalışmalarından tutun da araç giydirme, cephe giydirme, kurumsal kimlik ve dış mekân tasarımları yaptım. Ankara Life, Ekonometri, Özel Çocuk, Genç Bürokrat ve birçok derginin tasarımlarını hazırladım. Yaklaşık beş yıldır kitap kapakları tasarımı yapıyorum. Üç bine yakın yayımlanmış kitap kapağı tasarımım var. Hem Türkiye’deki hem de Fransa ve Karadağ gibi ülkelere kitap kapakları tasarımı yapıyorum. Dünya klasikleri ve güncel birçok kitabın tasarımı bana ait. Kitaplardan kurulmuş bir dünyam var.

Haberin Devamı

Betül Hanım, genç yaşınıza rağmen, çok renkli bir hayatınız olmuş. Başarılı olmak için neler yaptınız? Nasıl çalıştınız?

-Başarılı olmanın tek ve vazgeçilmez bir kuralı vardır. Başarıya inanmak ve odaklanmak gerek. Bu da istikrar ve sabretmekten geçer. “Olmadı; Yapamıyorum” deyip vazgeçmemek gerek. Önümüze ulaşabileceğimiz hedefler koyup o hedeflere ulaşmak için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanmamız ve en iyisini yapmaya çalışmamız gerekir. Unutmayalım ki “Kimse başarı merdivenlerini elleri ceplerinde çıkmamıştır.” Rakipleriniz ya da meslektaşlarınız, siz uyurken onlar iş başındalar. Ben hep bu düsturla çalıştım.

Haberin Devamı

Şu andaki mesleğinizi yapmasaydınız ne yapmak isterdiniz?

-Bunu ben de çok düşündüm. Fakat başka bir iş yapamazdım sanırım. Kesinlikle ya sanat ya edebiyat… Bu iki alanın içinde yer alan bir meslekle devam ederdim.

Aslında bir insanın ne istediğini bilmesi herhalde başarının da bir koşulu... Siz ne istediğini bilen bir sanatçısınız. Hayatta sizin için çok önemli üç şey nedir diye sorsam ne cevap verirsiniz?

-Ailem, (dostlarım da dahil) işim ve kitaplarım.

Betül Hanım, sizin için mutluluk nedir? Sizi en çok ne mutlu eder? Nelerle mutlu olursunuz? En çok keyif aldığınız şeyler nelerdir?

-Ben küçük şeylerle mutlu olmayı seven biriyim. Animasyon filmler ve çizgi film seyretmeyi çok severim. Pazar kahvaltısında hâlâ Tom ve Jerry seyrediyorum. İçimdeki çocuğu asla öldürmeyeceğim.

-Harikasınız, bence de içinizdeki çocuğu asla öldürmeyin. Şimdi biraz da gelecekten konuşalım. Geleceğe dönük ne gibi planlarınız var?

-Uluslararası çapta bir yayınevi açma hayalim var. Eğer bu olmazsa da bir karavan alıp gezerek tasarımlara devam etmek istiyorum. Laptopum, internetim ve sırt çantamla istediğim yerde kitaplara can vermeye devam edeceğim.

Haberin Devamı

-Umarım hayalleriniz gerçekleşir. Başarmak isteyenler size, “Başarının sırrı nedir?” diye sorsalar, ne cevap verirsiniz?

-Hep şuna inanmışımdır. Hayat sana vermez; sen hayattan almalısın! O yüzden çokça çalışmak gerekli. Araştırmak, incelemek bunların başında geliyor.

Bu sözünüz çok güzel... Peki sizin için aşk nedir? Aşka inanır mısınız?

-Bana göre aşk bir kişiliktir ve tek kişiliktir. Aşkı yalnız yaşarsın ve yaşadığın aşk sadece seni ilgilendirir. Çünkü bu yoğunluğu yaşayan yalnızca sensindir.

-Çok farklı bir aşk tanımı, aslında çok da doğru...

Hüzünlü anlarınızda neler yaparsınız? Hüzün sizi nasıl etkiler? Daha mı üretken olursunuz, içinize mi kapanırsınız?

-Hüzünlü anlarımda uyumak beni rahatlatıyor. Kendimi kapatırım. Hüznümü demlendiririm. Üzüldüğüm her ne ise gerçekten üzülüp üzülmemem gerektiğine bu demlenme sonrası karar veririm. Genel olarak kafaya takmamayı ve sorunu sorun olarak görmemeye çalışırım.

Her sanatçı gibi hüzünden beslenirim. Bazı hüzünler, işe tam konsantre olmamı sağlıyor. O zaman her şeyi unutuyorum. Tasarım yapmak bana her şeyden iyi geliyor. İşimi çok seviyorum.

-Peki, sosyal medyayla aranız nasıl?

-Sosyal medyayla aram çok iyi. Mesleğim gereği sosyal medya olmazsa olmazım.

Bir gününüz nasıl geçiyor?

-Sabahları erken uyanmayı seviyorum. Güne filtre kahvemle başlıyorum. Gülümsüyorum. Tasarım yapmanın ve üretmenin bir saati olmadığına inanıyorum. Günü verimli kullanmaya, kendime zaman ayırmaya dikkat ediyorum. Aslında her şeyin kafada başlayıp, kafada bittiğine inanıyorum. Bazen laptopumu alıp doğada çalışıyorum bazen ofiste... Nerde mutlu ve verimliysem nerede kendimi iyi hissediyorsam onu yapıyorum. Ben iyiysem her şey iyi oluyor.

Sözleriniz çok güzel; "Ben iyiysem her şey iyi oluyor." Hafta sonları neler yaparsınız?

-Tamamen o anki ruh halime göre değişiyor. Doğaçlama yaşayanlardanım. İşim dışındaki hayatımda asla plan yapmam. Günün bana getirdiği güzelliklere kucak açarım. Bir bakmışım eski bir sahafta tozlu raflar arasında kaybolmuşken, bir bakmışım bisikletle yollardayım. Günü verimli yaşamaya gayret ederim ve insanın kendine yetebilmeyi öğrenmesini herkese tavsiye ediyorum.

İş dışında uğraştığınız spor veya hobileriniz var mı?

-Trekking, yüzme ve at binmeyi çok seviyorum. Her şeyden mutlu olan bir yapım var. Kendimi mutlu etmeyi çok iyi biliyorum. Sevdiğim şeyleri yapıyorum. Her fırsatta sahile iner uzun uzun denizi seyrederim. Yüzmek ve su bana çok iyi geliyor. Antikalara ve eski eşyalara bir merakım var eski plaklar eski eşyalar ve eski evler bana yaşanmışlığı hatırlattığı için o tarz mekânlara sık sık giderim. Fotoğraf çekmeyi ve farklı lezzetler tatmayı da seviyorum.

Tam bir sanatçı hayatınız var. Evde yemek yapar mısınız? Yaparsanız en çok hangi yemekleri yaparsınız?

-İşlerden fırsat buldukça yemek yapmayı çok severim. Elimin lezzetli olduğunu düşüyorum. Ege mutfağı, Yunan mutfağı ve Doğu yemeklerini yapmayı seviyorum.

Betül Hanım gençlere başarılı olmaları için ne yapmalarını önerirsiniz?

-Onlara, kısa sürede ulaşabilecekleri hedefler belirlemelerini tavsiye ederim. Çünkü başarıyı tadan asla bundan mahrum kalmak istemeyecektir. Tabii ki, klişe olacak ama, bol bol kitap okusunlar. Yeni diller öğrenip yeni kültürler ve yeni insanlar tanısınlar. Alanında uzman insanları kendilerine örnek alsınlar. Çevrelerinde enerjilerini emen, kendilerine “nasıl yapamayacağını” anlatan insanlardan uzak dursunlar. Gülümsesinler. Ve ellerinde olan her şey için çokça şükretsinler.

Betül Hanım, sizinle söyleşi harikaydı. Bir sanatçıyla söyleşi yapmanın keyfi bir başka oluyor. Tüm hayallerinizin gerçekleştiği rengarenk muhteşem bir yaşam diliyorum. Yolunuz açık ve bol yıldızlı olsun. Yaşamınız başarmak isteyenlere örnek olacaktır.

Cengiz Hortoğlu