Cengiz Hortoğlu

Cengiz Hortoğlu

hortogludorduncubakis@gmail.com

Tüm Yazıları

MÖ 340 yılında Kıbrıs'ın Kition kentinde bir çocuk dünyaya geldi. Genç yaşlarından itibaren çok başarılıydı, işi tıp ve ilaç tarifleri hazırlamak ve bunun satışını yapmaktı. Çok zengin oldu, denizaşırı ticaret yapıyordu. Bir gün gemisi battı. Sahip olduğu her şeyi bir anda kaybetti. Canını zor kurtardı ve cebinde tek kuruş olmadan Atina'ya gitti. Her şeyini kaybetmesine rağmen sakin kalmayı başardı. O dönemde sinik felsefesi dikkatini çekti. Sinik felsefesini savunanların doğayla uyumlu bir yaşamları vardı. Sokakta yaşıyorlardı ve tüm zenginlikleri üzerlerindeki elbiseleriydi. Siniklerle birlikte yaşamaya başladı. Uzun yıllar ünlü Filozof Krates'in öğrencisi olarak çalıştı. Daha sonra kendi okulunu kurdu. Okulunu kurduğu yer bir resim galerisiydi.

Haberin Devamı

Genç yaşta her şeyini kaybettiği halde umudunu kaybetmeyen bu büyük düşünür, Stoacı Felsefe Okulunun kurucusu Yunanlı filozof Kıbrıslı Zenon'dur.

Kıbrıslı Zenon başına gelen büyük felakete oturup üzülmek yerine bu felaketi bir işaret olarak kabul etmiş ve dünyaca ünlü bir filozof olmuştur.

Stoacı felsefeye göre mutlu olmak için akla uygun yaşamak gerekir, bu da doğaya uygun yaşamak anlamına gelir. Bir insan için doğaya uygun yaşaması demek kendi içinde uyumlu olması demektir.

Stoacı felsefe, "Ölçülü ol, sakin ol, adil ol, cesur ol, mantıklı düşün ve sürekli yeni bilgiler edin." der Stoacılar adalet ve insan sevgisi ilkesini benimsemişlerdir.

Hayatınızı belirleyen karşınıza çıkan olaylardan çok, o olaylara bakış açınızdır.