Davos, İsviçre’de Alplere sırtını dayamış küçük bir dağ kasabası...
Bundan 37 yıl önce Davos’ta bir araya gelen 440 işadamı, akademisyen ve politikacı, bir gün dünyanın en etkili düşünce platformu olacak bir yapılanmanın temelini attıklarını elbette bilmiyorlardı.
Davos, en çok 1973’teki petrol şokundan sonra adından söz ettirdi. Küresel ekonomide ortaya çıkan yeni manzara, yeni rekabet koşulları ve uluslararası siyasetin enerji eksenli yeni görünümü Davos’ta mercek altına alındı. Davos’un kurumsallaşması 1979 yılında oldu.
80’lere girerken yeni bir dünyayı tartışan fikir önderleri, Davos’u, değişimin platformu haline dönüştürdü. Birçok ekonomiste göre, 1979’daki toplantılarda batının Çin’le ticari ilişkilerini düzenleyecek felsefi altyapı inşa edildi.
O günden bu yana forum başkanı olan Klaus Schwab, forumun başlangıçtaki yönünü Avrupalı işadamları için uluslararası pazarlarda oluşan fırsatları değerlendirmek olarak çizmişti.
Ancak aradan geçen 35 yılda, forum dünyanın dört bir yanından binin üzerinde üst düzey şirketin üyesi olduğu bambaşka bir dünyaya dönüştü.
Bunları neden yazıyorum?
* * *
İzmir haftaya hareketli başladı. Birçok devlet başkanı, başbakan, eski devlet başkanı, eski başbakanlar... Dünyanın önde gelen şirketlerinin CEO’ları, temsilcileri... Avrupa Birliği’nin çok önemli bürokratları, diplomatları, sivil toplum liderleri...
9. Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu için İzmir’e gelmişlerdi.
Forum, İzmir Ticaret Odası ve Avrupa İlişkileri Enstitüsü işbirliğinde düzenlendi. Salondaki toplantının bile kentin gündelik hayatına nasıl bir dinamizm kattığını konuşuluyordu.
Sık sık yazıyorum.
Marka kent iddiasında olan şehirlerin mutlaka ve mutlaka uluslararası büyük organizasyonlara imza atması gerekir.
Dünyadaki örnekler bunu çok iyi ortaya koyuyor. Kongre turizmini ve iş turizmini Türkiye’de en iyi uygulayan kent İstanbul... Hangi mevsimde giderseniz gidin İstanbul’daki otellerde yer bulmakta zorlanıyorsunuz. Fiyatlar dünyanın birçok merkezinden çok daha yüksek... Restoranlar, eğlence merkezleri gece-gündüz dolu... Ciddi bir ekonomik hareketlilikten bahsediyoruz.
Yine de devlet başkanlarının katıldığı önemli zirvelerin İstanbul’da yapılmasında bazı sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin trafik adeta kilitleniyor. İstanbullular bu toplantıların olduğu günlerde büyük sorunlar yaşıyorlar.
* * *
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ile forum ortasında sohbet ettik.
Demirtaş, “Ekimizle birlikte yeni bağlantılar kurduk. Kısa sürede sonuçlar almayı bekliyoruz. Örneğin her yıl sonbaharda yapılan AB ekonomi ve maliye bakanları toplantısını İzmir’de yapmak istiyoruz. Küçük bir kasaba olan Davos nasıl dünyanın en fazla konuştuğu mekanlar arasındaysa biz de İzmir’i böyle yapmak istiyoruz. Davos, ekonomik stratejilerin sembolü olarak gösteriliyorsa, İzmir’e de küresel ekonomik kriz sonrasındaki yeni dünyanın konuşulduğu bir kent haline getirebiliriz. AB ekonomi ve maliye bakanları toplantısı bunun için bir fırsat. İlk temaslarımızdan olumlu sinyaller aldık. Başarabilirsek bir ilki yapmış olacağız. Çünkü bu toplantılar Avrupa Birliği ülkelerinden birinde yapılıyor. Bu, Türkiye-AB ilişkileri açısından da önemli olabilir...”
Demirtaş’ın bir diğer girişimi de Dünya Ekonomik Forumu’nun yaz toplantılarını Çeşme’de yapmak.
İTO Başkanı şöyle konuşuyor.
“Çeşme’de turizm mevsimini bir türlü uzatamıyoruz. Temmuz, ağustos bizim için yeterli değil. Mayısı, haziranı da iyi değerlendirmemiz gerekir. Bağlantılarımızı yapıyoruz. Bu iki aydan birinde Çeşme’de Dünya Ekonomik Forumu’nun yaz toplantılarını yapmak istiyoruz. İzmir’de büyük buluşmalar gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz...”
Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya bölgesel toplantılarında global finansal krizin finansal sistemi nasıl etkilediği, düzenleyici kurumların kriz sonrasında nasıl şekilleneceği ve gelişmekte olan Asya, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinin global sistemdeki konumu hakkında projeler ürütmekle meşgul. Öyle anlaşılıyor ki; krizin ilk halkası bittikten sonra farklı bir dünyadan konuşuyor olacağız.
9. Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu’nu başarıyla gerçekleştiren İzmir, diğerlerini de pekala yapabilecek potansiyele sahip.
Özay Şendir
‘Diyalektik bir şey’ olarak Lozan tartışması...
16 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Sosyolojik hatalar!
16 Mayıs 2025
Zafer Şahin
Sanatçılar ‘Terörsüz Türkiye’ istemiyor mu?
16 Mayıs 2025
Abdullah Karakuş
Krizler, görüşmeler ve sonuçları
16 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
İttifak’ta görüş ayrılığı çıkmadı
16 Mayıs 2025