Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

KONDA’nın yaptığı anket hala tartışılıyor. Gayet normal... Çünkü CHP’lileri bile şaşırtan sonuçlar var. Örneğin Kemalpaşa’da, Aliağa’da, Ödemiş’te, Bayındır’da, Torbalı’da, Tire’de beklenilenin üzerinde bir oy artışı var.
Anketin yapılma tarihi 30-31 Ağustos...
Oysa seçimler 2009’un Mart’ında...
Daha adaylar belli değil ve henüz projeler ortaya dökülmüş değil.
O yüzden benzer anketler, ocak-şubat aylarında yapılsa önümüze çok farklı tablolar gelebilir.
Yine de bu anketin CHP teşkilatlarında bir moral artışı yaptığı, AKP’de ise biraz gerginlik yarattığı ortada.
AKP’nin bir ivme yakalayabilmesi için adaylık sürecini hızlandırması gerekir. Partililer birkaç yıldır durmadan çalışıp duruyor ama bu dakikadan sonra çıkış ancak adayların sahaya inmesiyle olabilir.
Ankara’da CHP’nin adayı netleşmiş gibi...
Murat Karayalçın CHP listesinden aday gösterilecek, bu süreci sıkıntıya sokacak tek ayrıntı DSP’nin hafta sonunda belirlediği tavır...
Genel Başkan Zeki Sezer, bağımsız aday olması halinde Karayalçın’ı destekleyeceğini açıkladı ve bir anlamda da kendini bağlamış oldu.
Çünkü kamuoyunda Eskişehir, Ordu ve Mersin’de DSP’li adaylarla seçimlere gidilmesi konusunda bir beklenti vardı.
Bu gerçekleşmezse DSP kendi adaylarıyla seçimlere gidecek demektir. DSP’nin oy potansiyeli hakkında güncel bilgiler elimizde yok ama marttaki seçimlerin belediye seçimleri olduğunu düşünecek olursak, bazı kentlerde ve ilçelerde sürprizlerin olabileceğini hatırlatmak isterim.
* * *
Peki süreç nasıl işler, AKP ve CHP’nin adayları ne zaman belli olur?
Öyle anlaşılıyor ki; CHP kendisinde olmayan belediye başkanlıklarında farklı bir yöntem, kendisinde olanlar için farklı bir strateji izleyecek.
Karayalçın hamlesiyle aslında Melih Gökçek’in de yeniden sorgulanmasına zemin yaratıldı.
Çünkü son dönemdeki gelişmeler, AKP’nin Gökçek’i bu sefer için düşünmediğini işaret ediyordu. Belki AKP bu planını yeniden gözden geçirecektir. Gökçek’i sadece rakip partiler değil, AKP’nin kendi içinde de eleştirenler oldukça fazla.
CHP’nin İstanbul adayını ise kasımda açıklaması bekleniyor. İstanbul için farklı alternatifler konuşuluyor. Belli ki orada da her kesimden oy alabilecek bir isim aranıyor.
Kadir Topbaş’ın değiştirilmeyeceği, bir kez daha Topbaş’la sandığa gidileceğini tahmin eden CHP’liler, bir adım öne geçmek için önümüzdeki iki-üç hafta içinde ismi kamuoyuyla paylaşacak gibi gözüküyor.
Cem Kozlu listedeki ilk isim... İstanbul için geniş çaplı bir anket yaptırılıyor, öne çıkacak isimler önem kazanıyor.
Çünkü Ankara’daki ankette kendi partisinden olmamasına rağmen Karayalçın ismi listenin başına oturunca, Baykal siyasi manevrasını hiç tereddüt etmeden yapmış oldu.
* * *
Gelelim İzmir’e...
Başkan Aziz Kocaoğlu aday adaylığını bayramın hemen sonrasında açıkladı. Ancak kendisi de çok iyi biliyor ki; son kararı Genel Başkan Deniz Baykal verecek. Baykal, İzmir adayı konusunda acele etmeyecek. Çünkü önce AKP’nin adayını bekleyecek. AKP’nin İzmir’de yol alabilmesi için CHP’den daha önce start vermesi gerekir.
Kaldı ki, belediyenin devam eden yatırımları var ve çoğu yılın sonuna doğru bitmiş olacak.
Böyle bir ortamda hem teşkilatın hem de belediye bürokrasisinin yüksek tempoda çalışmasına izin verecektir.
Bütün olasılıkları alt alta yazdığımızda ve siyasi kulislerin nabzını tuttuğumuzda şöyle bir sonuç karşımıza çıkıyor. AKP’nin İzmir adayını kasımın üçüncü veya son haftasında, CHP’nin de aralık ortasında açıklaması bekleniyor.
Bu takvimi değiştirecek tek unsur; AKP’nin kararını bir-iki hafta önceye çekmesi.