Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen yıl 20 Kasım’da “İzmir’e iki özel üniversite az” diye bir yazı yazmıştım.
Ve demiştim ki...
* * *
Özel Türk Koleji geçtiğimiz günlerde elli sekizinci yaş gününü kutladı.
Bir eğitim kurumu için elli sekiz yıl hiç de az bir süre değil.
Türkiye’de Galatasaray, Saint Joseph gibi Fransız okulları dışında bir asra yaklaşan maziye sahip okul bulabilmek kolay değildir.
İzmir’e bakacak olursak kuruluş yıllarına göre sıralama şöyle...
İzmir Amerikan Koleji (1878), İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi (1880), İzmir Mithatpaşa Teknik Lisesi (1881), Karataş Lisesi (1887), İzmir Atatürk Lisesi (1888)...
Sonrasında...
İzmir Kız Lisesi (1917), İzmir Namık Kemal Lisesi, (1922), İzmir Ticaret Lisesi (1924), Buca Lisesi (1930), Suphi Koyuncuoğlu Lisesi (1936), Hürriyet Lisesi (1938), İzmir Karşıyaka Lisesi (1945), İzmir Türk Koleji (1950)...
İzmir Amerikan Koleji ve İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi’ni bir yana koyarsak Türk Koleji’ni İzmir’in ilk özel kolejlerinden biri olarak görebiliriz.
Bahattin Tatış, 15 Kasım 1950 tarihinde 29 öğrenciyle okulu kurmuş.
Başlangıçta 14 öğretmen varmış.
Okulun adresi de Alsancak Talat Paşa Bulvarı 23 numaraymış.
Kuruluşunun ikinci yılında Göztepe’deki Uşakizedelerin Köşkü’ne taşınan Türk Koleji, 1975 öğretim yılına kadar Alsancak Şubesi ile birlikte eğitim vermiş.
Bugün yaklaşık 80 bin metrekarelik alana yayılmış olan Bahattin Tatış Kampüsü’nün yanı sıra Çiğli Şubesi, Alsancak, Karşıyaka, Bornova, Çiğli Anaokulları bulunan İzmir Özel Türk Koleji mezun sayısı da 35 bini aşmış.
Bu kurumlarda çalışmış eğitmen kadrosunu da eklediğinizde; öğrenciler ve aileleriyle birlikte 200 - 250 bin kişilik müthiş bir sayıya ulaşıyorsunuz.
* * *
Sonra da görüp etkilendiğim Bahattin Tatış ile çocukların bir arada olduğu kuruluş yıldönümü fotoğraflarından bahsetmiş ve şöyle yazmıştım.
“Yıl dönümü kutlamalarında Bahattin Tatış’ı anaokulu öğrencileri karşılamış. 89 yaşındaki eğitim çınarı için bundan daha güzel bir hediye olamaz herhalde...”
Yazımda İzmir’e iki özel üniversitenin az olduğunu belirtmiş ve eğer üçüncüsü olacaksa bunun Türk Koleji’nin öncülüğünde yapılması gerektiğini ifade etmiştim.
Köşemin çıktığı günün sabahında mesaj kutumda şöyle bir yazı buldum.
* * *
“Sayın Deniz Sipahi... Milliyet Gazetesi’nde 20.11.2007 tarihinde yer alan yazınızı büyük bir memnuniyetle okudum. Türk Milli Eğitimi’ne yaptığımız hizmetlerin sizin tarafınızdan dile getirilmesi beni ve ailemi son derece mütehassis ve mutlu etmiştir. Yıllarını eğitime adamış, adamaya da devam edecek olan ailemiz ve 58 yıllık eğitim çınarı İzmir Özel Türk Kolejimiz hakkında yazmış olduğunuz nazikane yazı için hassaten teşekkürlerimi sunar, çalışmalarınızda başarılar dilerim. En derin saygılarımla. Bahattin Tatış - İzmir Özel Türk Koleji Kurucusu...”
Tam mesajı okumuştum ki, bu sefer telefonum çaldı.
Telefondaki Bahattin Bey’di.
Önce teşekkür etti ardından şöyle söyledi.
“Bazı nedenlerden dolayı üniversite meselesinde geciktik. Ama hep böyle bir hayalimiz oldu. Doğrusu da budur. Geçmişi eğitimle bütünleşmiş bir ailenin, yeri ve zamanı geldiğinde yeniden üniversite meselesine girmesidir...”
Ben de kendisine teşekkür ettim.
* * *
Bahattin Tatış Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu önemli insanlardan biriydi.
Cumhuriyet’in, modern Türkiye’nin sembol isimlerindendi. Bu dünyadan bir Bahattin Tatış geçti.
Nur içinde yatsın... Mekanı cennet olsun...