Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

HİNDİSTAN son dönemde yükselen ekonomilerden... Bizim başbakanlarımız da, cumhurbaşkanlarımız da zaman zaman kalabalık heyetlerle Hindistan’a giderler.
Gayet normal...
Daha da fazla gitmeliler...
Çünkü gelişmeler gösteriyor ki, yakın bir zamanda Çin ve Hindistan ekonomisi listede dünyanın ilk üçü sıralamasına girecek.
Hindistan’ın ekonomik kadar manevi değerleri de son dönemde tartışılıyor.
Özellikle Mahatma Gandi’nin sözleri ve yaşam felsefesi bütün dünyada ilgi görüyor.
Gandi’nin dillerden düşmeyen yedi ölümcül sosyal günah listesi vardır.
Hindistan’a giden bir dostum, doğaltaş üzerine yazılmış güzel heykelciği bana hediye getirmiş.
Üzerinde şöyle yazıyor.
1 - Politics without Principal
2 - Wealth without Work
3 - Pleasure without Conscience
4 - Knowledge without Character
5 - Commerce without Morality
6 - Science without Humanity
7 - Worship without Sacrifice
Önce İngilizcelerini yazdım.
Çünkü Hindistan’a giden özellikle siyasi heyetlere bu küçük heykelcikten de hediye ediyorlarmış.
Büyük bir ihtimalle bu heykelcikler ya otel odalarında bırakılıyordur ya da kıyıda köşede bir yere konup unutuluyordur.
O yüzden küçük heykelcikte yazılanların aslında çok büyük sözler olduğunu hatırlatmak ve dikkat çekmek istedim.
Türkçeleri de şöyle...
1 - İlkesiz siyaset...
2 - Emeksiz zenginlik...
3 - Vicdansız haz...
4 - Niteliksiz bilgi...
5 - Ahlaksız ticaret...
6 - İnsaniyetsiz bilim...
7 - Özverisiz ibadet...
Düşündüm de...
Bugün yaşadıklarımız...
İktidarıyla muhalefetiyle halka sunulanlar...
Ne kadar doğru ne kadar halkımızın beklentilerini karşılıyor.
Ve...
Acaba Gandi bu sözleri sadece Hindistan için mi söylemiş yoksa bu sözler başka ülkelerin siyaseti için de geçerli mi?
Bence o küçük heykelcikler masalarımızın en görünür yerlerinde olmalı...
Çünkü doğrular ve ilkeler evrenseldir...

Haberin Devamı

Manisa’da başkanlık yarışını kim kazanır?
MANİSA’DA belediye başkanlığı yarışı kıran kırana devam ediyor. Şu anki başkan AKP’li Bülent Kar’ın işi önceki seçimdeki kadar kolay değil gibi. Özellikle MHP adayı Cengiz Ergün ve CHP adayı Özgür Özel’in nefeslerini ensesinde hissediyor.
Belediye Başkanı Bülent Kar’ın oy kaybında AKP’nin genel politikaları, bozulan ekonomik göstergeler, piyasalardaki durgunluk, buna bağlı işsizlik veya işsizlik korkusu, yolsuzluk iddiaları ve belediyenin borç yükü etkili olmuş olabilir. Kar’ın en önemli artıları ise biten yollar ve altgeçitlerle rahatlamış şehir trafiği, doğalgaz ve otopark çalışmaları. Yaptığımız görüşmede Bülent Kar, bu dönem gerçekleştiremediği Spil Dağı’na teleferik ve otel projesini bu kez tamamlayacağını, turizmi geliştirici çalışmalara ağırlık vereceğini açıkladı. Seçimdeki tek rakiplerinin MHP olduğunu söyleyen Kar’a göre belediyenin borcu önemli düzeyde değil.
* * *
MHP adayı Cengiz Ergün’ün üniversitenin Uncubozköy yerleşkesi yakınlarında kurmayı planladığı spor kompleksi ve kültür sanat merkezi projeleri çok olumlu. Yaptığımız görüşmede, 50 binden fazla kişinin elini sıktığını, yarışın MHP ile AKP arasında geçtiğini, yaptıkları iki kamuoyu yoklamasının ilkinde AKP’nin 2 puan, ikincisindeyse 6-7 puan önünde olduklarını söyleyen Ergün, amacının şeffaf, hesap verebilir bir yönetim olduğunu; katılımın olduğu yerde atılımın olacağına inandığını açıkladı. Cengiz Ergün, MHP’nin oylarının yanında merkez sağdan da oy alırsa yarışı önde bitirebilir.
* * *
CHP adayı ve Manisa Eczacı Odası Başkanı Özgür Özel’den ve projelerinden 15 Şubat tarihli yazımda bahsetmiştim. Özel, genç yaşının verdiği enerji ile yoğun çalışmalarını sürdürüyor ve özellikle sol oyları toplayacak gibi görünüyor. Ayrıca merkez sağdan da bir miktar oy alabilir.
Manisa’nın önceki Belediye Başkanı Adil Aygül de ANAVATAN’dan aday ve Manisa’da kemikleşmiş bir oya sahip olduğu biliniyor. Çoğu kadın, kalabalık ekibiyle ziyaret ettiği Atatürkçü Düşünce Derneği’nde görüştüğüm Aygül, kendisinin belediyeyi çok iyi bir ekonomik tabloyla devrettiğini, ancak bilanço açıklanmadığından şu anki borç durumunun bilinmediğini söyledi.
Üniversite öğrencilerinin oylarının daha çok CHP ve MHP lehine olacağı kanısını taşıyorum. AKP’nin bilgisayar programı kullanarak AKP mitingini olduğundan kalabalık gösteren bir fotoğrafı basına sunması özellikle MHP’den çekindiklerinin bir göstergesi.
* * *
Sonuç olarak; AKP, MHP ve CHP arasında geçeceğine inandığım yarışta, sonucu önceki seçimlerde DYP, ANAP, Genç Parti gibi merkez sağ partilere vermiş olan seçmen belirleyecek gibi görünüyor.
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, ulgenok@ulgenok.net)