İki yıl önce İran hükümeti, Antalya ve Bodrum uçuşlarını yasakladı. Bunun üzerine uçaklar İzmir havalimanına inmeye başladı. İranlılar, İzmir’i ve çevresini, özellikle Kuşadası ve Çeşme’yi çok beğendiler. İranlılar için İzmir böylece zoraki destinasyon olmaktan çıkıp talep edilen bir yer haline gelmeye başladı.
Aslında İranlı tur operatörleri, Antalya yasağını Isparta ve Adana havalimanlarını kullanarak aşmışlardı. İran hükümeti de bunu bilmesine rağmen sesini uzun bir süre çıkarmamıştı. Sonuçta anlaşıldı ki...
İran hükümeti; Antalya, Adana ve Isparta havalimanlarına inişi yasaklamıştı. İran tarafı sadece İzmir’i uygun görmüştü. Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru ve İran Ulaştırma Bakan Yardımcısı Hossein Khanları uçuşların karşılıklı olarak arttırılması konusunda anlaştılar. Mevcut 10 tarifeli sefer sayısı 14’e çıkarıldı.
Son iki yıldır bu ülke üzerine yoğunlaşan turizm acenteleri bu iyi habere önce çok sevindiler. Ancak sonrasında yeni bir şok yaşadılar.
İran’dan Atatürk Havalimanı’na charter uçuş yapılmaması konusunda mutabık kalan taraflar, İran’daki noktalardan Sabiha Gökçen Havalimanı’na ve diğer tarifeli sefer noktalarına haftada 4’er charter sefer yapılması konusunda anlaşmışlardı. İranlıların İzmir ısrarı Sabiha Gökçen yerine uçakların Adnan Menderes’e inmesini sağlıyordu ama bu sefer de sefer sayısı engeli ortaya çıkıyordu.
Regal Tur’un İran Pazar Müdürü Edip Tanç diyor ki...
“Sivil Havacılık Kurumu, kararı gözden geçirmeli. İran sınırlamayı charter uçakları için değil, tarifeli uçuşlar için getiriyor...”
* * *
Özetle acenteler iki ülkenin kurumu arasında sıkışıp kalmış durumda. Oysa bazılarını çok yakından tanıyorum bu pazarda söz sahibi olabilmek için yıllardır büyük bir çaba sarfediyorlardı. Başlangıçtaki tek sıkıntı sezonun bir, iki aya sıkışıp kalmasıydı.
Oysa üç yılın sonunda bu konuda da ilerlemeler sağlanmıştı ve İran’dan gelen turistlerin Türkiye’ye gelişi daha uzun bir zaman dilimine yayılmaya başlamıştı. Peki şimdi ne yapıyorlar?
Açıkça söylemek gerekirse; tam bir belirsizlik söz konusu...
Hiçbir turizmci bir sonraki hafta ne yapacağını planlayamaz hale gelmiş durumda.
İran pazarı konusunda uzman, hatta bu ülkede acentesi de bulunan 7 Starts Travel firmasının sahibi Celal Üre, bakın neler diyor.
“Türk Hava Yolları, sivil havacılığın aldığı bu kararları destekleyerek İstanbul uçuş sayısını arttırma kararı aldı. Yetkililer acenteleri dolaşarak, bu yıl Türk ve İran uçaklarının tatil beldelerine uçamayacağını anlatıyor ve kendilerinden bilet almalarını ifade ediyorlar. Oysa ortada bir yanlış anlama var. Sadece benim beş uçuşumun olduğunu ve bunların çoğunun satıldığını düşünürsek çıkacak skandalı tahmin edebilir misiniz? Belki yeterince kamuoyu oluşturamadık ama İran, Türk turizmi için önemli bir ülkedir.”
* * *
Regal Tur’un İran Pazar Müdürü Edip Tanç ise, “İranlılar Türkiye’ye gelmekten çok mutlular. Ama bu sezonu kaybedersek gelecek yıllarda da sıkıntı yaşarız. Biz paket uçuşlarla 350 dolarlara fiyatları indiriyoruz. Oysa Türk Hava Yolları’yla uçuşlar 450 Euro’ya geliyor. Üstelik İstanbul aktarmalı olduğu için de büyük bir zaman kaybı yaşanıyor. Türkiye ve İran birbirlerine karşılıklı olarak vize uygulamıyorlar. Bu da İranlılar için Türkiye’yi cazip hale getiriyor. Ülkemize gelip tatilin yanı sıra yüklü miktarlarda alışveriş yapıp İran’a dönüyorlar. Hatta Türkiye’de düğün yapan çiftler bile görüyoruz. İran pazarı Türkiye için giderek daha önem kazanacak...” diyor.
Turizm gerçekten zor bir sektördür. Bir pazarda söz sahibi olmak için yıllarca mücadele vermeniz gerekir. Bazen bu da yeterli olmayabilir.
Ülkeler arası ilişkiler, siyasi ve ekonomik gelişmeler bir anda o emeğinizin heba olmasını da sağlayabilir. Etkin ve sürekli bir pazarlama yapmadığınız zaman bir sonraki yılı garanti edemeyebilirsiniz de... Rusya buna örnek gösterilebilecek pazarlardan biridir.
Turizmcilerimiz uzun yıllar Rusya’da farklı kampanyalar düzenleyerek Rus turistlerin dikkatini çekmeye başarmışlardır. Ruslar sadece Antalya’da değil, artık Türkiye’nin her yerinde tatil yapıyorlar.
Ben bu adımları Türk turizmi açısından son derece olumlu buluyorum.
İranlı turistleri, gittiğim bazı ülkelerde görüyorum. İranlılar, yoğun alışveriş yapan turistlerden sayılıyor.
Özetle... Türkiye, geçtiğimiz yıl 1 milyonun üzerinde İranlı turisti ağırladı. İzmirli turizmciler yıllardır bu pazarda var olmak için emek harcıyorlar ve çok iyi de sonuç alıyorlar.
Sivil Havacılık’ın, bu kararını mutlaka gözden geçirmesi, daha doğrusu İran’ın kararını yeniden yorumlaması gerekiyor.