Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

94’ÜNCÜ mağaza İzmir Şemikler... 95’inci İzmir Soğukkuyu... 96’ncı Milas, 97’nci Çiğli... Önümüzdeki günlerde 98’inci, 99’uncu ve 100’üncü mağazalar gelecek.
Pehlivanoğlu Şirketler Grubu, krize rağmen yatırım yapmaya devam ediyor. İki gündür; Milliyet EGE’de başarılarını ulusal boyuttan çıkarıp uluslararası arenada koşan firmalarımızın öykülerine yer veriyoruz.
Cevher, Volkswagen Oscar’ı olarak kabul edilen “Volkswagen Group Awward 2009” ödülünü aldı. Bu, Cevher’in Volkswagen için stratejik ortak olduğunu kanıtlayan bir gelişme. Daha da önemlisi Volkswagen’in gelecek planları arasında Cevher’in de oluşu...
Yine Keskinoğlu...
Capital Dergisi ve dünyanın önde gelen İngiliz marka değerlendirme şirketi Brand Finance’ın birlikte yürüttüğü “Türkiye’nin En Değerli Markaları” araştırmasında geçen yıla göre 46 basamak yükseldi, marka değerini yüzde 145 oranında artırdı.
Bir büyük sıçramayı da yapan Orkide... Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçısı arasında 310 basamak birden yükselerek 97’nci olmuş.
Hepsi güzel gelişmeler...
Pehlivanoğlu’nu da yakından takip etmek gerekiyor. Yabancı market zincirlerinin Türkiye’de boy gösterdiği bir dönemde arkalarına bakmadan ilerliyorlar. Hatta Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pehlivanoğlu, “Yeni satın almalar yapabiliriz” diyor.


Hızlı karar veriyorlar fiyatı belirliyorlar
ALİ PEHLİVANOĞLU’nu yirmi yıldan fazla bir süredir tanırım. 20’nci mağazayı açarken nasıl bir ruh halindeyse bugün de öyledir. Heyecanlıdır, sürekli araştırır, yerinde durmaz Türkiye’yi gezer. Üreticiyle de, ithalatçıyla da, ihracatçıyla da yakın diyalog halindedir. Ekipleri saha araştırmasını yapar ama kendi gözlemlerini de hazırlanan raporlara ilave eder. Bir mağazayı açmak için tüm detayları düşünür; ama karar verdikten sonra çok hızlı hareket eder.
Ali Pehlivanoğlu, Turyağ’da altı yıl çalıştıktan sonra şirketi kurmaya karar verdi.
Tek sermayesi de işyerinden alacağı tazminat oldu. Başlangıçta gıda toptancılığı yapmak istedi. Bir de, bakkal açma fikri vardı. Ama bu fikrin bugünkü Pehlivanoğlu Şirketler Grubu haline geleceğini herhalde bilemezdi. 14 Haziran 1980’de Üçkuyular‘da açılan ilk mağaza, “Pehlivanoğlu Bakkaliyesi”ne ardından perakende mağazalar zincirine dönüştü. İlk şirketin kuruluşundan bu yana 30 yıl geçtiğini belirten Ali Pehlivanoğlu, şöyle konuşuyor:
“9 şirkette bin 500’den fazla kişi çalışıyor.  İlk kuralımız dürüstlüktür. Tüketici her türlü hakka sahiptir. İzmir’de ilk kredi kartı ve tüketici kartı uygulamasını da biz başlattık. Türkiye’de stoklu çalışan ender firmalardanız.  Fiyat hareketlerini çok yakından takip ediyorum. En büyük mağazamız bin metrekaredir. Tüketicinin ihtiyaçlarına göre mağazalarımızı açar ve şekillendiririz. Çabuk hareket eder ve hızlı karar alıp uygularız. O yüzden alım, yatırım ve fiyat açısından rakiplerimize kıyasla avantajlıyızdır. Şarküteride çok iddialıyız. Mağazalarımızda kendi etimizi pazarlıyoruz.”


Pehlivanoğlu’nun hedefi satın alma ve İMKB
ALİ PEHLİVANOĞLU, büyüyen şirketlerin yönetimi için kurumsallaşma çalışmalarına son yıllarda hız vermiş. Pehlivanoğlu geniş bir aile... Sekiz kardeş ve ikinci kuşak var. Bunlardan üçü grup içinde, diğerleri gruba iş yapan şirketler konumunda... Yani bir anlamda Pehlivanoğlu’nun müşterileri... İkinci, üçüncü kuşak için de kurallar konulmuş, bir anayasa belirlenmiş. Aileden biri grupta çalışmak isterse, dışarıda en az üç yıl o görevde çalışması gerekiyor. Geldiğinde de rotasyona tabi tutuluyor. Her gelen hemen müdür olacak diye bir durum yok.
Ali Pehlivanoğlu, şunları söylüyor:
“Artık hem İzmir’de, hem İstanbul’dayız. Hedefimiz sağlıklı büyüme. Bu hedef doğrultusunda Ege’de de mağaza açmaya devam edeceğiz. İstanbul’da da mağazalar açacağız. Onu İMKB’de halka arz izleyecek. Büyük bir lojistik merkezi kuruyoruz. İstanbul’a 5-10 mağaza açmak için gitmeyiz. Kuracağımız bu merkezin sadece İstanbul’a değil, Bursa gibi o bölgedeki diğer ilere de ulaşmamıza yardımcı olacak şekilde yapılanmasını planlıyoruz. Büyümek, 200 mağaza hedefine ulaşmak için yabancı ortaklıklara da açığız. Teklif çok. Ancak, tercihimiz kendi sermayemizle büyümek. Yabancı gruplarla işbirliği olursa da biz yönetimde oluruz. Bünyemize uygun 15-20 mağazalık iyi bir yerel zincir bulursak, satın da alabiliriz. Planlarımız arasında bu da var.”