Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kovid-19’un fiziksel ve zihinsel sağlık üzerindeki etkisi nedeniyle “ilaç besin” olarak da adlandırılan fonksiyonel yiyeceklere ilgi artıyor. Bu yıl tezgâhlarda fermente gıdaları daha sık görmeye hazırlıklı olun

Yeni yılın ilk gününü geride bıraktık. Dilerim 2022, hepimizin daha sağlıklı beslendiği ve daha iyi hissettiği bir yıl olur. Pandemi hayatımızı etkileyince, pek çok kişinin sağlık ve iyilik hallerine daha fazla odaklanması sonucu yemek ve sağlık kültürü yeniden şekillendi. Pandemi sona erdiğinde bile, çoğu bireyde yeme alışkanlıklarının sağlığı nasıl etkilediğine dair farkındalık olacak diye düşünüyorum. Bu yıl da geçtiğimiz yıl gibi sağlık yine ön planda olacak. Konu gıda ve beslenme olduğunda yeni yılda bizi neler beklediğini merak ediyor olabilirsiniz. Ben de bu yazımda 2022 yılında gıda, sağlık ve beslenme endüstrisinde bizi bekleyen değişikliklerden bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

2022’de bizi neler bekliyor

Bağışıklık için

Kovid-19’un birçok insanın fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerindeki etkisi nedeniyle “ilaç besin” olarak da adlandırılan fonksiyonel yiyeceklere ilgi artıyor. Hipokrat’ın “Besinler ilacınız, ilacınız yemeğiniz olsun” söylemi her gün doğruluğunu bir kez daha ispatlıyor. Fermente ürünler 2022 yılında yine gözde olmaya devam edecek. Kombuchanın fonksiyonel içecek pazarında en hızlı büyüyen ürünlerden ve dünyadaki en popüler fermente içeceklerden biri olduğundan daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Bu yıl tezgâhlarda fermente gıdaları daha sık görmeye hazırlıklı olun. Yoğurt, kefir, turşu, kimchi ve diğer fermente gıdaları tüketerek mikrobiyal çeşitliliğinizi artırmayı unutmayın!

Süte alternatif

İnek sütüne karşı pek çok alternatifi önceki yıllarda da konuşmuştuk. Badem sütü, soya sütü, Hindistan cevizi sütü bunlardan bazılarıydı. Aslında ben bunlara “süt” demek istemiyorum, çünkü bunlar bu bitki tohumlarıyla veya bitkinin meyvesiyle yapılan içecekler. Bu sebeple kullanırken etiket okumanızı ve içindekileri gözden geçirmenizi önemle tavsiye ediyorum. İngiltere’nin en büyük süpermarket zinciri Waitrose tarafından yayımlanan raporda, 2022 yılında global düzeyde beslenme şeklinin değişeceği ve hayatımıza bazı yeni gıdaların gireceği belirtiliyor. Bunlardan biri de patates sütü. Yanlış duymadınız, patates sütünün 2022 yılında dünya genelinde popüler olacağı düşünülüyor. İsveç’te Dug isimli markanın yeni buluşu patates sütünden aynı zamanda sürdürülebilir bir seçenek olarak bahsediliyor. Araştırmalara göre patates, aynı arazide yetişen bademden 56 kat daha az suya ihtiyaç duyuyor. Yani badem sütü ile kıyaslandığında bile doğaya maliyeti daha düşük.

Haberin Devamı

MocktaIle alışın

“Mocktail” terimini kokteyllerin alkolsüz halleri olarak tanımlamak mümkün. Aslında bir nevi smoothie olarak da bahsedebiliriz. İnsanlar alkolün vücut ve zihin üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek daha fazla farkına varıyor. Daha fazla insan alkolden uzaklaşıp sağlıklı içeceklere yöneliyor. 2022 yılında bu alanda raflarda artış görmemiz muhtemel. Öyle ki bir firma, satışlarının pandeminin başlamasından bu yana katlanarak arttığını belirtiyor. Bu sene de bağışıklık ve sağlık ön planda olacağından taze meyve sebzelerle hazırlanan içecek tariflerine hazır olun. Smoothielerinize fıstık ezmesi ekleyenlerdenseniz 2022 yılında yeni bir alternatif size eşlik edebilir. Ayçekirdeği ezmesini daha önce duymadıysanız bu yıl denemeye hazır olun!

Haberin Devamı

Bitkili her şey

2019’da bir raporda, 2040 yılına kadar insanlar tarafından tüketilen etin yüzde 60’ının, ya “laboratuvarda yetiştirileceği” ya da “et gibi görünen ve tadını veren bitki bazlı ürünlerle değiştirileceği” belirtiyordu. Bitkisel bazlı et endüstrisi bu yıl da yeni zirvelere ulaşmaya hazır görünüyor. Son birkaç yılda etin görünüşünü, tatlarını ve dokusunu taklit eden bitki bazlı gıdalar için hızla büyüyen girişimler oldu. Diğer yandan 3D baskılı et çalışmaları da sürüyor. Sadece kırmızı et değil, bitki bazlı balık, peynir ve yoğurt türevi ürünlere de alışacağız. WSGN raporuna göre, bitki bazlı ürün endüstrisinin büyüme oranı geçen yıl 2020’nin 2 katına çıkmış. Plant Based Foods Association ve the Good Food Institute’e göre, satışlar yüzde 27 artarak 7 milyar dolara ulaşmış. Yeni yılda da yerel olarak yetiştirilen besinlerin satın alınması ve tüketilmesine yönelik artan bir ilgi olacak demek mümkün. Bu sayede çevresel etkinin de azalacağını unutmayın. Dileğim hayvansal ürünlerin daha az tüketilmesi, bitkisel bazlı beslenerek daha düşük çevresel ayak izine sahip olmak ve bu konuda tüketicilerin daha duyarlı davranması. 2022, geleceği ve gezegeni beslediğimiz bir yıl olsun.