Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Popüler diyetlerin birçoğu belki kısa süreli kilo vermede avantaj sağlayabilir ama uzun vadede sağlığınızı riske atabileceğini de unutmayın. Bunlardan biri de Thonon diyeti

Sizi fazla kilolarınızdan kurtaran, hastalıklardan koruyan bir formül olsa sağlıklı beslenmek yerine bu formülü seçer miydiniz? Belki de bu formülü bulduğunuzu sandınız, şok diyetler, detoks diyetleri gibi seçenekleri defalarca denediniz.  Peki, Thonon diyetini daha önce duymuş muydunuz? Geçtiğimiz yıllarda çokça konuşulan, 2 haftada 10 kilo kaybını vadeden Thonon diyeti, özellikle yurt dışında son dönemlerde çokça konuşuluyor. Peki, nedir bu Thonon diyeti ve sağlıklı beslenmede yeri var mıdır hep birlikte bakalım...

Haberin Devamı

Thonon diyeti nedir?

Aşırı kısıtlayıcı bir beslenme planı: Thonon diyeti

University Hospital of Thonon-les-Bains’den bir doktorun geliştirdiği bu diyet, aslında düşük kalorili ve yüksek proteinli bir beslenme programı. Bu beslenme planında et, yumurta, balık tüketimi maksimumda tutulurken yağ, şeker, tuz ve alkolün tüketimi kısıtlanıyor. Aşırı kısıtlayıcı bir beslenme planı olarak karşımıza çıkıyor. Sağlıklı bireyler için tavsiye edilen bir beslenme değil, hatta bu beslenme planının kilosu yüzünden hayatı kısıtlanan aşırı kilolu bireyler için tasarlandığı söyleniyor.

Thonon diyeti temelde iki aşamaya ayrılıyor. İlk aşama on dört günden oluşuyor. Bu, yağ yakımı için düşük kalorili diyet ve yüksek proteini birleştiren katı bir diyet dönemi olarak belirtiliyor. İkinci aşama ise diyetin ilk on dört günü boyunca kaybedilen kilonun sabitlenmesi aşaması. Diyetin ikinci evresinin süresi ilk aşamadaki kilo kaybına bağlı olarak değişiyor. Süresi, ilk aşamada kaybedilen kilo başına bir hafta olarak tanımlanıyor. Örneğin, beş kilo verdiyseniz, koruma aşamasını beş hafta boyunca yapmanız gerekiyor.

Stabilizasyon aşaması, sınırlı kalori ilkesine dayanıyor: Kaybedilen kiloya göre hesaplanan süre boyunca kadınlar için günde 1200 kcal ve erkekler için günde 1500 kcal tüketmeniz gerekiyor. Yani 2 hafta katı bir diyet yapıp 5-6 hafta da yine katı sayılabilecek bir diyeti devam ettiriyorsunuz.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir değil

İlk 14 günlük aşamada, günlük enerji alımı 600-800 kcal arasında değişirken, diyet karbonhidratları ve yağları fazlasıyla kısıtlıyor, şekeri ve tuzu tamamen yasaklıyor. Proteinleri yağsız hayvansal protein kaynaklarından alıyor, sebzeler için bir sınır koymazken haftanın belli günlerinde yalnızca çok küçük miktarlarda ekmek tüketilmesine izin veriyor.

Karbonhidratlar çok kısıtlandığı için vücuttaki karbonhidrat depoları tüketiyor, enerji çok kısıtladığı için vücut ihtiyacı olan enerjiyi proteinlerden karşılamaya çalışıyor. Bu sebeple vücutta kas yıkımı da gerçekleşiyor ve metabolizma yavaşlıyor. Diyetin bütününe baktığımızda enerjiden oldukça kısıtlı, çeşitlilikten kesinlikle çok uzak ve vücudunuzun ihtiyacı olanı vücudunuza veremediğiniz bir diyet. Yüksek protein düşük karbonhidrat içeren düşük kalorili diyetler termojenik etkiyle kısa vade için hızlı kilo kaybı sağlayabilir ama bilinçsiz yapılan diyetlerde tartıda görülen kilo kaybı genellikle yağ kaybı olmayıp sadece kas ve su kaybıdır.

Haberin Devamı

 

Popüler diyet geçmişi

Popüler diyetlerin birçoğu belki kısa süreli kilo verme konusunda size avantaj sağlayabilir, ama uzun vadede sağlığınızı riske atabileceğini de unutmayın. Hızlı kaybettiğiniz kiloların çok büyük kısmı yağdan değil, kastan gidiyor ve bu durum da metabolizmanızın yavaşlamasına sebep oluyor.

Özetle Thonon diyetinin de diğer hızlı kilo kaybını vadeden popüler diyetler gibi sürdürülebilir beslenmeye uygun olmayan bir diyet olduğunu söylemek mümkün. Sağlıklı yaşamın belirli bir süre içinde uygulanacak bir trend değil, yaşamımızın her döneminde uygulanabilir olması gerektiğini unutmayın.

Bir kez daha altını çizmek istiyorum ki, beslenmede sihirli değnek etkisi gibi bir formül veya teknikten bahsetmek gerçekçi değil, hatta kısa sürede verilen kilolar sonrasında size fazlasıyla zarar yaratabiliyor.

‘Eco Love Fest’te buluşma

Zorlu Center’da 17 Ekim’e kadar Eco Love Fest kapsamındaki atölye çalışmaları, söyleşiler, performanslar ve deneyimler Hybrid Community kürasyonunda gerçekleşiyor. Kudra cilt besinleri ile sıfır atık renkli lip balm yapım atölyesi 16 Ekim’de; fermantasyonun, sağlıklı ama lezzetli içeceklerin dünyasına adım atacağınız Kombucha 2200 Atölyesi, Lindos Naturals ile çocuklar için tohum topu atölyesi ve Kudra cilt besinleri ile aromaterapik sabun yapımı atölyesi ise 17 Ekim Pazar günü gerçekleşecek. “Gelecek için Şimdi Sürdürülebilirlik” ve Ergi Şener moderatörlüğünde “Doğa Dostu Girişimler” söyleşileri bugün düzenleniyor.