Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyet kelimesi sizin için ne ifade ediyor? Aklınıza ilk olarak sınırlama ve yoksunluk duygusu geliyorsa bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile bu düşünce biçimini yönlendirebilirsiniz. Vücudunuzu sağlıklı tutmanın, kendinizi daha iyi hissetmenize ve hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacağını unutmayın.

Dünya genelinde beslenme nedenli risk faktörlerinin yılda 11 milyon ölüme yol açtığı tahmin ediliyor. PLOS (Public Library of Science) dergisinde geçtiğimiz haftalarda yayımlanan çalışmada, beslenme tarzı değişikliklerinin ortalama yaşam süresi üzerindeki etkisinin tahmin edilmesini sağlayan bir model oluşturulmuş. Modele göre, 20 yaşından itibaren tipik bir Batı diyetinden optimal bir diyete geçişin yaşam süresini 10 yıldan fazla artıracağı tahmin ediliyor. Yaşam süresinde en büyük kazanım ise beslenmeye daha fazla baklagiller, tam tahıllar, kuruyemişler ve daha az miktarda kırmızı et ekleyerek elde edilmiş. 60 yaşından sonra tipik bir diyetten optimal diyete geçişin, ortalama yaşam süresini sekiz yıla kadar artırabileceği çalışmanın ilgi çekici sonuçlarından.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmada belirtilen beslenme değişiklikleri akıllara doğrudan Akdeniz diyetini getiriyor. Akdeniz diyetini daha önce yazılarımda pek çok kez anlattım. Bu beslenme modeli bir diyetten çok yaşam tarzı haline gelmeli. Çünkü kilo kaybını desteklemesinin yanı sıra kalp krizi, tip 2 diyabet, beyin sağlığı ve erken ölümü önlemeye yardımcı, pek çok hastalığa karşı koruyucu role sahip.

Yedi maddede Akdeniz diyeti

Meyve ve sebzeleri çeşitli ve mevsiminde tüketin.

Kırmızı et tüketiminizi azaltın.

Her gün mutlaka çiğ ve tuzsuz yağlı tohumları tüketin.

Rafine tahıllar, işlenmiş etler, rafine ve trans yağlar, eklenti şeker ve yapay tatlandırıcılardan uzak durun.

Haftada en az iki kez balık tüketin.

Doymuş yağlar yerine yemeklerde ve salatalarınızda zeytinyağını tercih edin.

Yemekleri doğru pişirme yöntemiyle pişirin, tuzu azaltın ve daha çok baharatlardan faydalanın.

Beslenme yaşam süresini nasıl etkiliyor

Meyve ve sebzeler birlikte daha güçlü

Meyve ve sebzeler günlük beslenmemizin olmazsa olmaz besin gruplarından biri. İçeriğinde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve antioksidanlarla sağlık üzerine birçok faydası var. Genel olarak baktığımızda, bu besin grubu büyüme ve gelişmede, hücre yenilenmesinde, deri ve göz sağlığında, diş ve diş eti sağlığında, kan yapımında ve hastalıklara karşı direnç oluşmasında rol alıyor. Bilinen sağlık faydalarının yanında tabağınızın yarısında sebze ve meyvelerin olması iştah kontrolüne de yardımcı oluyor. Meyve ve sebzeyi birlikte tükettiğinizde farklı vitamin mineraller ve fitokimyasallardan farklı sağlık faydası almış olacağınızı unutmayın. Tabağınızda her zaman çeşitliliği hedefleyin.

Haberin Devamı

Zerdeçallı karnabahar salatası

Malzemeler

1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1/2 kg karnabahar
1/2 kırmızı elma
1/2 avokado
1/2 portakal

Tarif

Öncelikle karnabaharlar az miktar su içerisinde yumuşayacak kadar haşlanır. Karnabaharlar daha minik parçalara bölünür ve tavaya alınır. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber ve zerdeçal eklenir. Tavadaki karnabaharlar rengi değişinceye kadar sotelenir. Ardından sotelenmiş karnabaharlara isteğe göre kimyon ekleyebilirsiniz. Elma, avokado ve portakalı ince ince doğranır. Daha sonra tüm malzemeler karıştırılır.