Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sıcak günlerde vücudumuzun sıvı gereksinimi artıyor ve destek istiyor. Bu destek de su içeriği yüksek sebze meyvelerde var. Günde 5 porsiyon tüketmeye özen göstereceğimiz sebze ve meyveleri inceliyoruz.

Ferahlatan sebze-meyve ikilileri

Temmuza veda ettik ve ağustosun ilk haftası bize artan hava sıcaklığıyla merhaba dedi. Sıcak ve nem oranının her geçen gün arttığı bugünlerde vücudunuzun en çok suya ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız. Peki, yeterli sıvı tüketmek kadar besin yoluyla da vücudunuza sıvı desteği sağlayabileceğinizi biliyor musunuz? Çoğumuzun sevdiği, su içeriği yüksek meyve ve sebzeler de ağustos ayının en güzel yanlarından biri olsa gerek… Günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketmeye özen göstererek bunaltıcı yaz sıcağıyla başa çıkmanız mümkün. Gelin bu sebze ve meyvelerin bazılarını yakından inceleyelim.

Haberin Devamı

Yazın ferahlatıcısı: KARPUZ VE YOLDAŞI KAVUN

Ferahlatan sebze-meyve ikilileri

Yüksek su içeriğiyle yaz aylarında sofralarımızı renklendiren karpuzun 1 ince dilimi ortalama 50-60 kalori içerir. Karpuzun renkli iç kısmı güçlü bir antioksidan olan likopen içeriğiyle bağışıklığınıza destekler. Antioksidanların, erken yaşlanmaya yol açan vücudumuzdaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, diyabet, kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiğini de hatırlatayım. Birçok araştırmada likopen içeriğinin hastalıklar üzerindeki olumlu etkisi kanıtlanmış durumda. American Cancer Society (ACS) Journals’ın yaptığı bir çalışmada, karpuz, domates gibi besinlerin içeriğinde bulunan likopenin, bir böbrek kanseri türü olan renal hücreli karsinom riskini azaltabileceği belirtiliyor.

Yüksek su içeriğine dönecek olursak özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması nedeniyle sıvı kaybı ve ödem problemleri görülebiliyor. Kavun ve karpuzun yaz aylarında en önemli özelliklerinden biri ise su içerikleriyle hidrasyonu desteklemeleri. Potasyumdan zengin, aynı zamanda bir diüretik olan karpuz, kan basıncını düzenlemeye ve vücudun doğal sıvı dengesini sağlamaya yardımcı olur. Kavunun da sağlığınıza etkileri tıpkı karpuzunki gibi oldukça fazla; içeriğindeki potasyum sayesinde kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur, hipertansiyon durumunda porsiyon kontrolünde kavun ve karpuz tüketiminden faydalanabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında kavun ve karpuz tüketimi içeriğindeki lif ve su oranı ile bağırsak hareketlerinizi de düzenlemede rol oynar. Bu iki favori meyveyi peynirle tüketirseniz tokluk sürenizi de destekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yeşillerin gücü adına: KABAK VE SALATALIK

Ferahlatan sebze-meyve ikilileri

Yaz sebzeleri denilince akla ilk gelenlerden biri de yüksek lif ve su oranıyla kabak. Kabağın yüzde 90-95’inin su olduğunu biliyor muydunuz? Yüksek su ve lif içeriğiyle kilo vermemize yardımcı sebzelerden biri olan kabağın 100 gramı 20-25 kaloridir. Lifli yapısıyla sindirim sisteminize ve bağırsak hareketlerinize destek olur. A ve B, C, K vitamini, folik asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum vitamin minerallerini de içerir. Kısacası yüksek su, lif ve düşük kalori içeriğiyle kabak için yaz diyetlerin favori yeşili demek mümkündür. Gelelim salatalığa. Mis gibi kokan, lif içeriği ve su oranı yüksek salatalığa kim hayır diyebilir ki! Salatalık kalorisi düşük, su içeriği yüksek olan yaz aylarının ferahlatıcı sebzesi konumunda. Kabak gibi yüzde 90-95’i sudan oluşuyor. İçerdiği yüksek C vitamini, lif ve yüksek su oranıyla her öğününüzde yer verebileceğiniz salatalık, kafeik asit, manganez, folat, triptofan içeriğiyle de sağlığınıza katkıda bulunuyor. Dış kabuğundaki potasyum ve magnezyum minerali ile cilt sağlığınıza da katkısını unutmayalım. Elbette lif açısından salatalığı kabuğuyla tüketmeniz tercihim ama kabuklardan cildinize maske yaparak da faydalanabilirsiniz.Kabak ve kavun aynı familyada yer alıyor. Kalorisi düşük, su içeriği yüksek bu ikili ile harika bir tarife ne dersiniz? Ben de çiğ kabak ve salatalıkla hazırladığım lezzetli ve ferahlatıcı soğuk ayran aşı tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Kabaklı ayran aşı çorba

Malzemesi

*1 kabak (çiğ)
* 1-2 salatalık
* 1 demet dereotunun dörtte biri
* 30-40 g tuzsuz fıstık
* 1 kâse yoğurt
* 1 çay kaşığı tuz
* Buz ve su

YAPILIŞI: Bütün malzeme küçük küçük doğranıp yoğurtla karıştırılır, dilerseniz sarımsak da ilave ederek tüketebilirsiniz. Daha uzun süre tokluk için içine 2-3 yemek kaşığı nohut veya mercimek ilave edilebilir. Afiyet olsun.