Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Gün içinde kaç porsiyon yoğurt tüketiyorsunuz? Yeterli ve dengeli bir diyetin parçası olan yoğurdun sağlığa faydalarını eminim hepiniz çok defa duymuşsunuzdur. Protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, kalsiyum, fosfor ve B2 vitaminlerini de içeriyor. Fakat yoğurdun faydaları bunlarla sınırlı değil. Kanser riskini azalttığını, abdominal obezite ve vücut yağının azalmasına katkı sağladığını gösteren çalışmalar da var. Bütün bunların yanı sıra kalp sağlığını da koruyor.

Yapılan çalışmalar yüksek yoğurt tüketiminin, hipertansif bireylerde daha düşük kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu konuda okuduğum yeni bir çalışmayı sizinle paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Güney Avustralya Üniversitesi tarafından yapılan bu yeni araştırmaya göre, ister sabah kahvaltınıza granolanızın üzerine bir parça, ister hareket halindeyken basit bir atıştırmalık olarak, günlük bir porsiyon yoğurt yüksek tansiyonu olan insanlar için iyi bir seçenek olabilir.

Maine Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen çalışmada, yoğurt tüketimi, kan basıncı ve kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişki incelenmiş ve yoğurdun hipertansiyonu olanlar için daha düşük kan basıncıyla ilişkili olduğu bulunmuş.

Süt ürünleri, özellikle yoğurt kan basıncını düşürme yeteneğine sahip olabilir. Süt ve süt ürünlerinin içerdiği kalsiyum, magnezyum ve potasyum dâhil olmak üzere birçok besin öğesinin kan basıncının dengelenmesinde rolünün olduğu düşünülüyor. Yoğurt bu konuda özellikle faydalı çünkü kan basıncını düşüren proteinlerin salımını destekleyen bakterileri de içeriyor.

Yapılan bir başka çalışma da, yüksek tansiyonu olan kişilerde az miktarda yoğurdun bile düşük tansiyonla ilişkili olduğunu gösteriyor. Ve düzenli olarak yoğurt tüketenler için, sonuçlar daha da güçlü. Düzenli yoğurt tüketenlerin kan basıncı ölçümleri yoğurt tüketmeyenlere göre yaklaşık yedi puan daha düşük bulunmuş.

Kısacası, bu çalışmalar, yüksek tansiyona sahip insanlar için yoğurt tüketiminin pozitif etkileri hakkında yeni kanıtlar sağlıyor. Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık için bir numaralı risk faktörü, bu nedenle tansiyonu dengelemenin ve düzenlemenin yollarını bulmaya devam etmek oldukça önemli.

Haberin Devamı

Kalbinize iyi bakın

Kardiyovasküler hastalıkların dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Küresel olarak, bir milyardan fazla insan hipertansiyondan (yüksek tansiyon) etkileniyor ve bu da onları kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklar (CVD'ler) için daha büyük risk altına sokuyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde her 36 saniyede bir kişi kardiyovasküler hastalıklardan ölüyor. Avustralya'da ise her 12 dakikada bir kişi.

Bitki bazlı diyetler kalbi besliyor

Yapılan araştırmalara göre, hayvansal kaynaklı ürünleri en aza indirip, bitkisel besinlere ağırlık vermek, hem gezegenimizi hem de kalbimizi koruyor.

American Heart Association’da yayımlanan bir çalışma, bitkisel gıdalardan yüksek, hayvansal gıdalardan düşük diyetlerle beslenmenin, kalp krizi, inme veya diğer kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili ölüm riskini azalttığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Çalışmada genel olarak daha çok bitki bazlı besinleri tüketenlerin kardiyovasküler bir hastalığa yakalanma riski %16, kardiyovasküler hastalıktan ölme riski %32 daha az bulunmuş. Eğer siz de kalp sağlığınızı desteklemek istiyorsanız, beslenme düzeninizde daha fazla sebze-meyve, yağlı tohumlar, tam tahıllar, baklagiller ve daha az hayvansal gıdalar yer vermeyi ihmal etmeyin.