Günlük sorunlar içinde dalgalanıp duran siyasi partilerimiz, ideolojik yapılarını kuran, geliştiren birimlerden, ihtisas heyetlerinden, insanlardan yoksunlar ve üstelik bunun farkında da değiller. Bu nedenle yeni düşünceler üretemiyorlar.
Belki de onun için halkın güvenini kaybediyorlar.
Çünkü söylemlerini dayandırdıkları bir ölçüye, mihenk taşına; yani bir düşünceler bütününe, ideolojiye sahip değiller.
Bugün öyle, yarın böyle...
Bunun adına da politika diyorlar.
O zaman da vatandaş politikacılara, adeta sözüne güvenilmez kişiler olarak bakıyor.
* * *
CHP seçim mağlubiyetiyle çalkalanıyor.
CHP sol bir parti olduğunu iddia ediyor. Öyle biliniyor. Ama partide hiç ciddi bir sol tartışma oldu mu?
Tartışmaya benzer belki de tek olay hatırlanıyor; o da partinin "ortanın solu" sloganını ilan ettiği zaman.
O kadar.
Parti, sol bir parti olması için genellikle dışarıdan tazyik gördüğü halde, içeriden bir hareket doğmadı.
Dünyada solun problemleri varken, bizim solun üstüne üstlük bir de iç sorunlarının olması CHP'yi 18 Nisan'daki çöküşe mahkum etti.
Ama bugün de CHP'de yapılan mücadeleye bakıyorsunuz. Adeta bir miras paylaşımı kavgası görünümü var.
Bu kavgada, yeni sol ideolojinin yeri yok, tartışması yok, ilkeleri yok, sol ideolojiyi savunacak kişiler yok, gençler yok.
Bir sol partide neden bir gençler hareketi olmasın?
İngiltere'de genç Blair boşuna başbakan olmadı, durup dururken partiyi iktidara taşımadı.
Etrafındaki kadroya bakın, sol harekete getirdikleri yeniliklere bakın, söylemlere bakın.
Blair'i izleyin.
"Yüksek maaş, herkese iş, düşük vergi."
Blair'in değişim politikası onu iktidara taşıdı. Ve onun iktidardaki itibar grafiği her geçen gün yükseldi.
Çünkü Blair yalnız sosyal demokratların değil, tüm halkın liderliğine oynadı. Yalnız İngiliz İşçi Partisi'ni değil, bütün İngiltere'yi yenileme, onun temel ilkesi ve hedefi oldu.
Böyle giderse CHP'nin tepesindeki insanlar belki değişecek ama parti değişmeyecek.
Oysa CHP'nin gerçek sol bir parti olması için ideolojik çalışma gerekiyor...
Önce o gerekiyor...
Tunca Bengin
Trump-Musk-Derin Devlet üçgeni...
9 Haziran 2025
Cem Kılıç
Yeni mezuna GSS borcu 2 yıl yok
9 Haziran 2025
Abdullah Karakuş
Bayram notları ve bayramlaşmalar
9 Haziran 2025
Hakkı Öcal
Netanyahu’nun intikamı çok acı olacak
9 Haziran 2025
Dr. Demet Erciyes
Çok uyku akıl sağlığını bozabilir mi?
9 Haziran 2025