Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Farklı renklerdeki meyveler farklı antioksidanlar ve vitaminler içeriyor. Bu nedenle çeşitli renklerde ve çeşitte tüketmek önerilir. Ben bugün kırmızı olanlarından bahsedeceğim

Yaz mevsiminin en güzel taraflarından biri de pek çok çeşitteki meyvenin de yetiştiği mevsim olmasıdır. Özellikle de benim en çok sevdiğim meyvelerin bulunduğu mevsim olduğu için fırsatını bulmuşken tüketmeye gayret ederim. Geçen gün manavda gözüme çok güzel görünen kiraz ve çilekleri alıp eve doldurunca bu güzel meyvelerin faydalarından da biraz bahsedeyim diye düşündüm. Aslında tabii tüm meyvelerin ayrı ayrı faydası var. Ama özellikle mevsiminde ve kararında tüketmek kaydıyla.

Haberin Devamı

Çilek

A vitamini, B6, B9 (folik asit), B12 vitaminleri ve C vitaminiyle daha az ölçüde, demir, bakır, magnezyum, kalsiyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez ile K ve E vitamini de içerir. Ayrıca yara ve iltihaplanmaların iyileşmesine yardımcı olan, kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan ellagic asit ve COX enzimlerini de içerir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kansere karşı koruyucudur. Zihnin çalışmasını olumlu yönde etkileyecek şekilde dopamin salınımını artırır, Alzheimer’a yakalanma riskini azaltır. Yüksek oranda lif içerir, kendine kırmızı rengini veren antosiyanin (Pelargonidin) adında bir pigment sayesinde yüksek kolesterolü düşürür. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Kalp ve damar sağlığını korur. Kollajen üretimini artırır. Romatizmal hastalıklara iyi gelir.

Kiraz

Kiraz da içerdiği A, B, C vitaminleri ve antosiyanin (siyanidin) sayesinde benzer etkilere sahiptir. Antosiyaninler, yağ ve glukoz metabolizmasından sorumlu genleri düzenleyen PPAR’ı aktive etmeye yardımcı olur. Bu da, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutar. Antosiyaninler aynı zamanda hücre döngüsüne ve apostozu düzenlemeye yardımcı olur. Sağlıklı hücrelerin kanserli olanlara dönüştürülme riskini azaltır. Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını yardımcı olur. Bu nedenle romatizma, gut hastalıkları, eklem kireçlenmesinde faydalıdır. Böbrekleri çalıştırarak idrar sökülmesine yardımcı olur. Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Melatonin içerdiği için uyku problemini ortadan kaldırmada yardımcıdır.

Haberin Devamı

Karpuz

İçinde bulunan ve kırmızı rengini veren likopen sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasında, katarakt oluşum riskinin ve başta prostat kanseri olmak üzere birçok kanser türlerine yakalanma riskinin azalmasında önemli rol oynar. A vitamini oranı yüksek olan karpuzdan her gün bir porsiyon yiyerek, görme yeteneğimize yardımcı olabiliriz. Gözlerdeki retina pigmentinin üremesine ve yaşlılığa bağlı görme kayıplarını önlemeye de yardımcı olan karpuz, Beta-karoten bakımından zengin olduğu için gece körlüğünü önlemekte de faydalıdır. Kalsiyum ve potasyum açısından zengin olan karpuz kas ve iskelet sisteminin sağlığını korumaya destek olur. İçerdiği sitrulin sayesinde kan akışını düzenler ve kalp damar sağlığını iyileştirmede yardımcıdır. Özellikle kabuğa yakın beyaz kısımlarda sitrulin daha fazladır. Bol miktarda su içerir, böbreklerin düzenli ve iyi çalışmasını sağlar. İdrar söktürücüdür.