Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Kalp damar hastalıklarını önlemede yediklerimizin büyük rolü olduğunu hepimiz biliyoruz. Yüksek kolesterol düzeylerinin özellikle de kötü kolesterolün damardaki tıkanmada, plakların oluşumunda rol aldığını ve bu süreci olumsuz yönde etkilediğini de biliyoruz. Bu nedenle daha çok zeytinyağlılardan zengin Akdeniz diyetini öneriyoruz.

Zeytin ağacının sağlık üzerine olan bu olağan üstü faydaları insanların çok eskiden beri dikkatini çekmiş olmalı ki mitolojide bile ayrı bir yeri var.  Antik Yunan mitolojisinde zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçası Athena, Akropolis’e ilk zeytin ağacını dikmiş. Bu nedenle de günümüzde Yunanistan’ın başkenti olan Atina’ya onun adı verilmiş. Zeytin dalı aynı zamanda barış tanrısı da olan Athena’nın sembollerinden biriymiş.  Antik Olimpiyat Oyunları’nda birinciler zeytin dalıyla ödüllendirilirmiş. Zeytin dalının barışın bir sembolü olarak kullanılması MÖ beşinci yüzyılda Yunan oyun yazarı Aristophanes’in  Barış (Irini) adlı eserinde “tüm  tanrıçaların en yücesi, barış  tanrıçası Irini’ye mal etmesiyle daha da belirginleşmiş. Günümüz de de zeytin dalını barışın dostluğun simgesi olarak kabul edip biriyle barışmaktan bahsederken ona zeytin dalı uzatmak ifadesini de kullanırız. Böylesi güzel anlamlar taşıyan zeytin, dalları, yağı ve yapraklarıyla beraber biz insanlar ne güzellikler sunuyor gelin bir bakalım.

Haberin Devamı

Zeytinyağının Sağlığa faydaları Kalp Damar Hastalıkları Risk Faktörlerini Azaltır

Zeytinyağının en önemli özelliği kalp damar hastalıklarına karşı olan olumlu ve koruyucu etkisidir. Damar tıkanıklıklarında önemli bir risk faktörü olan kolesterolü düşürmede etkili ve hayırlı ve iyi olan kolesterolü yükseltmede etkilidir. Kan yağlarındaki oksitlenmeyi engelleyerek daha da zararlı hale gelmelerini önler. Vücuttaki paslanmayı engeller. Hipertansiyonu düşürür, tansiyonu dengeler. 

Diyabet Riskini Azaltır

Akdeniz diyeti ana yağ kaynak olarak zeytinyağını kullanır. Sağlıklı yaşamak için özellikle Akdeniz diyetini öneriyoruz diyoruz. Bu diyet kalp damar hastalıkları için olduğu gibi bu hastalıklarda önemli bir risk faktörlerinden bir olan tip 2 diyabeti önlemede de önemlidir. Kan şekeri kontrolü daha kolay yapılır.  Yapılan çalışmalarda bu diyetle, tip 2 diyabet gelişme riskinin % 20 -% 23 daha düşük olduğu gösterilmiş.

Haberin Devamı

Kansere Yakalanma Oranını Düşürüyor

Zeytinyağı değerli antioksidanları içeriyor. Bu maddeler paslanmayı önlediği gibi kanser hücrelerinin de büyümesine engel olabiliyor.  Bunlardan Hidroksitirosolün hücrelerdeki programlanmış hücre ölümünü teşvik ederek tiroit kanseri hücrelerini azalttığı bilimsel araştırmalarda gösterilmiş. Diğer antioksidanlardan oleuropeinin meme kanseri ve kolorektal kanserlerde de yine programlanmış hücre ölümünü düzenleyerek kanser oluşumunu azalttığı gösterilmiş.

Alzheimer Hastalığının Etkilerini Azaltır

Bilim insanları hafıza kaybı olan farelerin diyetlerine, 8 hafta boyunca zeytinyağı eklendiğinde hafızalarının daha iyiye doğru gittiğini ve beyinde yeni hücrelerin oluşumunu teşvik etmek için kortekste önemli bir yanıt oluştuğunu gözlemlemişler.

Haberin Devamı

Alzheimer, beyinde ß-amiloid (Aß) ve tau proteinlerinin birikimi ile karakterizedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda Zeytinyağı ile beslenen farelerde Alzheimer’in önlenmesine yardımcı olan Aß bozucu enzimlerde artış gözlemlenmiş. Buna göre Zeytinyağının sürekli tüketilmesi Alzheimer hastalığını önleyebilir veya geciktirebilir sonucuna varmışlar.

Osteoporozu iyileştirmede yardımcıdır

Bilimsel araştırmalarda zeytinyağının osteoblast adı verilen kemik hücrelerinin artmasını teşvik ederek kemik sağlığına olumlu etkisi olduğu gösterilmiş. Yumurtalıkları çıkarılmış farelerde kemik kaybını engellediği gösterilmiş. Bu sebeple menopozdaki kadınlarda görülen kemik erimesini azaltacağı ön görülmüş.

Depresyona iyi gelir, yaraları İyileştirir

Depresyona iyi geldiği gözlenmiş aynı zamanda bilim adamlarının yine fareler üzerinde yaptığı deneylerde mide ülseri olanlarda zeytinyağı ile beslenmeyi takiben ülserlerinde iyileşme görülmüş. Benzer şekilde cilt üzerindeki yaraların da daha çabuk iyileştiğini gözlemlemişler.

Yangıyı azaltır

Zeytinyağının çok önemli faydalarından biri de yangıyı yani vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltmasıdır.

Zeytinyağı ve zeytin yaprağından gelen şifa

Zeytin yaprağının sağlığa faydaları

Zeytinyağının yanı sıra yaprağının da sağlığa birçok faydaları olduğunu biliyor muydunuz?

Kalp sağlığına faydası

Zeytin yapraklarında bulunan antioksidanlardan özellikle oleuropeinin kalp damarlarındaki tıkanmaya bağlı olarak gerçekleşen hücre ölümlerini azalttığı gösterilmiş. Böylece kalp yetersizliği oluşumunu da azalttığı öne sürülmüştür.

Hipertansiyonu tedavide yardımcı

Zeytin yaprağı özünün içerdiği oleuropeinin hem sistolik dediğimiz büyük tansiyonu hem de diastolik dediğimiz küçük tansiyonu düşürdüğü gösterilmiş. Böylece hipertansiyon tedavisinde tansiyonu düşürmede yardımcı olabilir.

DNA’yı korur, kansere iyi gelir

Zeytin yaprağı özünün DNA’yı koruduğu, kanseri önlemede ve tedavisinde faydalı olduğu gösterilmiş. Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda Oleuropeinin, kanser hücrelerinin çoğalmasını ve metastaz dediğimiz başka bölgelere yayılmasını önlediği aynı zamanda tümörün boyutlarında küçülmeyi sağladığı gösterilmiş.

Şeker hastalığının tedavisinde yardımcı

Zeytin yaprağı özünün kan şekeri düzeyini düşürdüğü yapılan bilimsel çalışmalarda gözlenmiş.

Obeziteyi önlemede yardımcı

Oleuropein insan kemik iliği kök hücrelerinde yağ hücresi üretimini azalttığı gösterilmiş. Bu etkisinin obezite ile mücadelede de yardımcı olabileceği düşünülür.

Karaciğer yağlanmasına faydalı, böbrekleri koruyor

Zeytin yaprağı özünün karaciğer yağlanmasını da azalttığı gözlemlenmiş. Böbrek hasarını önlemede rol oynadığı, kandaki yüksek üre ve kreatinin değerlerinin normale inmesinde yardımcı olduğu gösterilmiş.

Beyini korur

Zeytin yaprağında bulunan oleuropein aglycone ve oleocanthal gibi antioksidanların Alzheimer, Parkinson gibi beyin hastalıklarına iyi geldiği deneysel araştırmalarda gösterilmiş.

Yangıyı azaltır, kemik hücrelerini korur

Oleuropeinin yangıyı önleyici ve iyileştirici etkisi vardır. Kemik iliği kök hücrelerinin kemik hücre yapımını destekler.

Antimikrobik etkisi var koronavirüse iyi geldiği gösterilmiş

Zeytin yaprağı özünün mikrop öldürücü etkisi en çok da koronavirüse karşı demlenerek yapılan çayının iyi geldiğinin söylenmesi
üzerine önem kazandı.