Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

Sessiz, sakin bir kasaba düşünün. Herkesin herkesi tanıdığı, sığ bir yaşamın sarmaladığı küçücük bir kasaba... Her yerde olabilecek, gizli saklı olayların asla eksik olmadığı bu kasabaya gelen bir yabancı, bir anda bir şeyleri değiştirmeye başlar. Rutin yaşamın uyuşturduğu ruhlar, zihinler yavaştan uyanmaya başlar. Bloomfield kasabasında otobüsten inmiş bir genç kız, Jimmy ve Victor kardeşlerin işlettiği bara girer. Jimmy’nin, tezgâh arkasında çalışıp muhasebe işlerine baktığı, özürlü kardeşi Victor’un da ona getir götür işlerinde yardımcı olduğu bir yerdir burası. Sırtında çantası, sıcak tutacak kapüşonlu ceketinden başka bir şeyi olmayan, güzel gülümsemeli bu genç kız, Jimmy’den mekânın tuvaletini kullanmak için izin ister. Kısa süre sonra kapının arkasından gelen ot kokusu, bardakilerin dikkatini çeker ve Jimmy kapıya vurur. Kızdan mekânı terk etmesini, ot içilmesine müsaade edemeyeceğini söyler. Kız kızmadan, kendine has gülümsemesiyle çıkar gider.
Ağabey Victor, takıntılı, insanlarla düzgün diyalog kurmada güçlük çeken, çevrenin ‘mankafa’ olarak adlandırdığı, yetişkin bir adamdır. Kızla dostluk kurar, onun kasabanın parkında büyük ağacın altında yattığını öğrenir ve onu Jimmy ile oturdukları eve davet eder. Victor çocuk yaşlarda, sarhoş babasının buzlu nehir suyuna sürdüğü arabadan kardeşi Jimmy’yi kurtarırken yediği hipoksi sonucu özürlü kalmıştır. Hayatta değer verdiği tek şey, 50’li yılların folk şarkıcısı Hank Snow şarkılarını dinlemek, onun eski baskı plaklarını toplamaktır. Gizemli kız, onunla konuşan, iyi davranan, karşı cinsten ilk insandır. Victor’un değişen davranışları, kardeşi Jimmy’nin de dikkatini çeker.

Haberin Devamı

Kasabaya gelen  gizemli kız
Gizemli kız, küçük kasabanın ikircikli yaşamına, ahlak anlayışına tam anlamıyla ters düşer. Ne de olsa, orada yaşayan kimsenin cesaret edemediği bir yaşam tarzı vardır. Otobüslere binip özgürce dolaşmak, hoşuna giden yerlerde kafasına göre takılmak... Yaşam üzerine keskin gözlemleri olan bu temiz kalpli, özgür, uçuk kız (adı filmde hiç geçmiyor) ‘mankafa’ Victor’la kimsenin kurmadığı bir dostluk kurar.
Bir gazete haberinden yola çıkarak kaleme alınmış senaryoda, Tom Sierchio başarılı bir yönetmenlik ortaya koyuyor. Victor karakterinde Dash Mihok’un inandırıcı performansı, gizemli kızda Suki Waterhouse’un sevimli bir hayalet gibi kasaba insanlarına dokunması, filmin en büyük artıları. Sierchio, mekân ve karakter eşleşmesini çok güzel kurgulamış. Kasaba hayatının sığlığı, birçok filmden alıştığımız tarzda akıyor. Şükran günü yemeğinin değişmez klişeleri, bar köşesine takılan stereo tip içkiciler, kapı arkasında çarçabuk yaşanan ilişkiler...
New York ve Philadelphia film festivallerine en iyi film seçilmiş, bu bağımsız yapımı BeinConnect’de izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Öpüşmeyi İcat Eden Kız/The Girl who Invented Kissing
Yönetmen: Tom Sierchio
Oyuncular: Vincent Piazza, Dash Mihok, Suki Waterhouse, Abbie Cornish, Luke Wilson