Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

İtalya sinemasından Netflix platformuna ciddi bir çıkarma var. Filmler geniş bir skalada 50’ler, 60’lar, 70’lerden başlıyor, son yıllara kadar uzanıyor. Komedi, aşk gibi klasik türlerin yanında en çok devlet mafya ilişkisine, politik taşlamalara yer veren ilginç filmler var. Politik taşlama ‘Yaşasın Özgürlük’ izlediğim ilginç İtalyanlardan birisi.

Politikacı ruhunun, aklının sesini dinlemeli midir? Yoksa kendisine oy getirecek söylemleri, bunlara kulak asmadan, klişeler çerçevesinde tekrarlamalı mıdır? Yaşasın Özgürlük, içten geleni, değiştirmeden, bastırmadan kitlelere aktaran bir politikacı resmi çiziyor. Tabii ki oldukça kurmaca.
Sol parti lideri Enrico Oliveri (Toni Servillo) inandırıcılığını kaybetmiş. Yıpranmış bir parti lideri olarak yaklaşan seçimlerde kazanma şansı olmayan bir politikacı. Yorgun, bezgin ve depresif. Ani bir kararla kimseye haber vermeden ortadan kaybolmaya karar verir. Birkaç gün kafasını dinlemek, toparlanmaktır niyeti. Partili yardımcıları ona ulaşamayınca panikler. Sağ kolu Andrea Bottini, telaşla (Valeria Mastandrea) ikiz kardeşi Giovanni Ernani’yi bulur. Üşütük, kendi kafasına göre yaşayan, kitap yazan bir felsefe profesörüdür. Giovanni, kardeşinin yerine geçme teklifini reddetmez. Kısa sürede yaşamında kafa yorduğu, sıra dışı söylemleriyle halkın kalbini fethetmeye başlar. Tesadüfen kendisini restoranda kardeşine benzeten Corriera Della Serra muhabiriyle yaptığı ilk röportajında söyledikleri gazeteye manşet olur. “Korku demokrasinin müziğidir” gibi veciz cümlelerle dikkatleri üzerine toplar.  

Haberin Devamı

Netflix’te İtalyan dalgası

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politikacı rollerinin İtalyan sinemasındaki değişmeyen ismi Toni Servillo bir kez daha parlıyor. İki karakterin farklı ruh durumlarını yansıtan geçişleri mükemmel. Servillo’nun, Gulio Andreotti’yi canlandırdığı İl Divo (2008) veya Silvio Berlusconi’yi oynadığı Lorro (2018), aklımızda kalan politikacı performansları. 2013 yapımı Yaşasın Özgürlük ise, bu kez kurmaca bir politikacıya hayat verdiği ve gecikmeli keşfettiğim bir film. Yönetmen Roberto Ando, yazdığı romandan sinemaya uyarladığı öyküsü, büyük beklentileri karşılamasa da, akılda kalıcı anlar yaratmayı başarıyor. Alman Şansölyesi ile yaptığı tango sahnesi mükemmel. Veya işçileri etkilediği konuşma... Neşeli anları, düşündürerek yansıtan bir komedi

Haberin Devamı

Yaşasın Özgürlük-Viva la Liberta (2013)
Yönetmen: Roberto Ando
Oyuncular: Toni Servillo, Valerio Mastendrea,Valeria Bruni Tedeschi