Dr. Ümit Aktaş

Dr. Ümit Aktaş

umit.aktas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Modern yaşamla birlikte maruz kaldığımız ağır metaller pek çok sağlık sorununun ardındaki baş sorumlulardan biridir. Ama maalesef farklı semptomlarla kendini gösteren bu ciddi sorun gözden kaçıyor, araştırılmıyor.

Halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, nedeni anlaşılmayan kansızlık problemi gibi pek çok farklı tabloda araştırılması gereken ilk nedenlerden bir tanesi de ağır metal zehirlenmeleridir. Bu, düşünüldüğünden çok sık rastlanan bir sorundur ve birçok farklı semptomla karşımıza çıkabilir. Ağır metal zehirlenmesinden muzdarip olmanız için sanayi işçisi falan olmanız gerekmiyor. Maalesef modern yaşamın her alanında ağır metallere maruz kalıyoruz. Şehirlerde aldığımız her nefesle, hatta yemek pişirdiğimiz tava, içtiğimiz suyla bile ağır metallere maruz kalıyoruz. Aşağıda, hangi durumlarda ağır metal zehirlenmesinden kuşku duyulması gerektiğini madde madde inceleyeceğiz.

Haberin Devamı

Bir sağlık tehdidi: Ağır metal zehirlenmesi

- Depresyona eğilimlisiniz

Eğer depresyona eğiliminiz varsa ya da şizofreni, bipolar bozukluk gibi psikiyatrik bir teşhis konduysa esas sorun ağır metal zehirlenmesi olabilir. Arsenik zehirlenmesinin en bariz sonucu, depresyona yol açmasıdır. Bunun yanında özellikle alüminyum, cıva ve kurşun gibi ağır metaller beyinde dejenerasyona yol açar.

- Çok halsizsiniz

Hep yorgun, hep bitkinsiniz. Başvurduğunuz uzmanlara ve yapılan tahlillere rağmen halsizliğe neden olabilecek herhangi bir sağlık problemi teşhis edilemedi. Sorunun kaynağında ağır metal zehirlenmesi olabilir.

- Kas ve eklem ağrıları çekiyorsunuz

Geçmeyen eklem ve vücut ağrılarında da akla ağır metal zehirlenmesi gelmeli. Doktor doktor dolaştığı halde bir türlü teşhis konamamış pek çok hastayla karşılaştım. Bu kadar çok ağır metale maruz kalırken neden akla ilk gelmesi gereken şey atlanıyor?

- Sık sık hastalanıyorsunuz

Devamlı nezle, grip olmaktan şikayetçisiniz. Bu bağışıklık sisteminizin güçsüz düştüğünün işaretidir. Ağır metal zehirlenmesinin ilk vurduğu yerlerden biri bağışıklık sistemidir.

- Kansızlık probleminiz var

Tekrar eden anemi, yani kansızlık probleminde ilk araştırılması gereken, sorunun arkasında ağır metal zehirlenmesi olup olmadığıdır. Anemiyle ilişkilendirilen metallerin başında kurşun ve alüminyum geliyor. Ağır metal zehirlenmeleri, kemik iliğini baskılayarak kan hücrelerinin üretimini engelleyebilir.

Haberin Devamı

Bir sağlık tehdidi: Ağır metal zehirlenmesi

- Çocuk sahibi olamıyorsunuz

Hamile kalmanızı önleyecek herhangi bir sorun teşhis edilemediği halde bir türlü çocuk sahibi olamıyorsanız, ağır metal zehirlenmesinden muzdarip olup olmadığınız araştırılmalı.

- Kemik erimesinden muzdaripsiniz

Kadmiyum zehirlenmesinin en önemli belirtilerinden biri kemik erimesidir. Eğer sigara içiyorsanız, her nefeste ciğerinize kadmiyum çektiğinizin altını çizmek istiyorum.

- Bunama, Alzheimer ya da Parkinson teşhisi kondu

Ağır metal zehirlenmesi mutlaka araştırılmalı. Unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlarda bile ağır metal zehirlenmesinden kuşkulanmak gerekir.

- Otoimmün bir hastalığınız var

Romatizmal hastalıklar, Hashimato ve multiple skleroz (MS) gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında ağır metal zehirlenmesi olasılığı araştırılmalıdır.

Haberin Devamı

Risk faktörlerini azaltmak için

1. Sigara içmeyin.

2. Amalgam dolgu yaptırmayın.

3. Yemeklerinizi çelik tencerede pişirin.

4. Alüminyum folyo kullanmayın.

5. Yiyecekleri plastik yerine cam
kaplarda saklayın.

6. Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu aşı programı dışında gelişigüzel aşı yaptırmayın.

7. Eviniz trafiğin yoğun olduğu
yerlerden uzak olsun.

8. Çiftlikte yetişen balıklar ve midye yemeyin, sadece mevsim balıkları tüketin.

Ağır metal detoksu

Herkesin, özellikle de depresyona yatkınlığı olanların bu kürden faydalanmalarını, bu bir haftalık kürü üç ayda bir uygulamalarını öneriyorum.

Detoks Diyeti

Kahvaltı

- Yeşil çay (şekersiz)
- 10 adet zeytin
- Kahvaltı salatası: Mevsim yeşillikleri, zeytinyağı, limon suyu ve ev yapımı elma sirkesi ile hazırlayın. l 3 adet ceviz l 3 adet kuru kayısı l 10 adet badem

Ara öğün

- 1 bardak vücuttan ağır metalleri atan detoks içeceği*

Öğle yemeği

- Haftada 4 gün 1 porsiyon kuru baklagil
- Haftada 3 gün 1 porsiyon sebze yemeği
- Salata: Sınırsız, dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Mevsim yeşillikleri, zeytinyağı, limon suyu ve ev yapımı elma sirkesi ile hazırlayın. - 3 adet ceviz

Ara öğün

- 1 bardak vücuttan ağır metalleri atan detoks içeceği*

Akşam yemeği

- 1 kâse çorba l 1 porsiyon sebze yemeği
- Salata: Sınırsız, dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Mevsim yeşillikleri, zeytinyağı, limon suyu ve ev yapımı elma sirkesi ile hazırlayın. l 1 yemek kaşığı keten tohumu

Ağır metalleri vücuttan atan detoks içeceği tarifi:

- 1 adet orta boy havuç - 1 adet küçük boy kırmızı pancar - 10 sap taze ıspanak - 7 sap taze fesleğen
- 1 kereviz sapı - 1 portakal
- 2 parmak büyüklüğünde taze zencefil kökü - 1 limon - 1 fincan içme suyunu katı meyve sıkacağından geçirin ve her gün taze olarak hazırlayın.

Ara öğün

- 1 bardak vücuttan ağır metalleri atan detoks içeceği*