Dr. Ümit Aktaş

Dr. Ümit Aktaş

umit.aktas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kötü besleniyorsanız hiçbir krem, hiçbir serum cildinizin olduğundan yaşlı, donuk ve mat görünmesini engelleyemez. Sonuçta siz ne kadar sağlıklıysanız cildiniz de ancak o kadar sağlıklı olabilir.

Eğer tatlıya düşkünseniz, çok fazla ekmek, börek, çörek yiyorsanız vaktinden önce yaşlanmanız kaçınılmazdır. Bu durumun ardında glikasyon denen bir mekanizma yatar. Bu mekanizmayı basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Kan dolaşımınızdaki şeker molekülleri, kolajen ve elastin liflerine bağlanarak onlara zarar verir. Kolajen ve elastin cildin yapıtaşlarıdır. Bu proteinlerin zarar görmesi, daha kırılgan bir hale gelmeleri çizgiler, kırışıklıklar, lekeler ve elastikiyet kaybı anlamına geliyor. Sözün özü: Kısacası diyetinizde ne kadar çok şeker, ne kadar çok karbonhidrat varsa o kadar çabuk yaşlanıyorsunuz.

Derin anti-aging

Haberin Devamı

Bana farklı problemlerle gelen hastalarda tedavinin ilk ve en önemli adımı beslenmelerinin düzenlenmesidir. Hemen şekeri, tatlıyı, karbonhidratları keserim. Sadece birkaç hafta içinde kendilerini daha iyi hissetmekle kalmazlar aynı zamanda ciltleri daha parlak, daha elastik ve genç görünmeye başlar. Neden? Çünkü sağlığın ve cildin baş düşmanı şeker ve vücudun şeker olarak algıladığı karbonhidratları hayatlarından çıkarmışlardır.

Kolajen zengini kemik suyu

Yukarıda da belirttiğim gibi kolajen cildin yapıtaşlarından biridir. Yaşla birlikte ciltte ortaya çıkan kırışıklıkların, elastikiyet kaybının ardında sayıca azalan, daha kırılgan bir form alan kolajen hücreleri vardır. Kemik suyu ise bilinen en zengin kolajen kaynağıdır. Yani, yemeklerinizi kemik suyu ile pişirdiğinizde, işkembe ve paça çorbası içtiğinizde vücudunuza -ve cildinize- bol miktarda kolajen almış olursunuz. Hep sağlık bir bütündür diyorum ya, kötü beslenip güzel, sağlıklı bir cilde sahip olmanız mümkün değil. Canlı, taze ve sıkı bir cilt istiyorsanız diyetinizde bol bol kolajen zengini besinler olmalı.

Sonuçları 2014 yılında yayımlanan bir araştırma(1) için yaşları 35-55 arasında değişen kadınlar iki gruba ayrılmış. Bir gruba sekiz hafta boyunca kolajen desteği verilirken, diğer grup plasebo almış. Sekiz hafta sonunda yapılan cilt analizlerinde kolajen desteği alan grupta, cildin nem oranı ve sıkılığında artış ve çizgilerin derinliğinde azalma gözlenmiş.

Haberin Devamı

Derin nem

Omega-3 yağ asitleri cilt hücrelerinin güçlü ve nemli olmasını sağlar. Unutmayın cildinizde ne kadar çok nem olursa yaşlanma etkilerine karşı da o kadar dirençli olur. Ama durun, hemen nemlendirici kreminize uzanmayın. Eğer kötü besleniyorsanız, diyetiniz Omega-3 yağ asitleri açısından fakirse ne kadar krem, ne kadar nemlendirici sürerseniz sürün nafile, hücreleriniz nemi içinde tutamaz. Egzama, kuruluk, topuklarınızda, dirseklerinizde sertleşme gibi problemler yaşıyorsanız Omega-3 tüketiminizi artırmak etkili bir strateji olacaktır. Ayrıca Omega-3 yağ asitlerinin anti-enflamatuar etkisi hassas ciltleri yatıştırmakta da son derece etkilidir.

Altın öneriler

Derin anti-aging

- İşlenmiş yiyeceklerden uzak durun. Unutmayın, vücudunuzdaki toksik yük ne kadar azsa cildiniz de o kadar parlak ve canlı görünür.

Haberin Devamı

- Egzersiz yapın. Orta tempolu bir yürüyüş bile kan dolaşımınızın hızlanmasını ve cildinize daha çok oksijen, daha çok besin gitmesini sağlar.

- Söylenenin aksine dozunda güneşlenmek sizi sağlıklı ve genç tutar. Güneş fobisi son derece tehlikelidir! Öğlen 11.00-13.00 arasında yirmi dakika güneşlenmek cildiniz ve sağlığınız için faydalıdır.

- Kronik stresin hücresel yaşlanmayı hızlandırdığı biliniyor. Eğer sisteminizde devamlı ve bol miktarda kortizol hormonu dolaşıyorsa bu durum aynadaki görüntünüze de yansıyacaktır. Yürüyüş yaparak, doğada vakit geçirerek stres seviyenizi kontrol altında tutun.

- Sağlıklı yağlar olmadan güzel bir cilt olmaz. Zayıflamak isteyen pek çok kişinin ilk yaptığı şey yağı azaltmak, hatta kesmektir. Sakın! Aksi halde cildiniz kurur, matlaşır. Bu kadarla da kalmaz saçlarınız dökülmeye, tırnaklarınız kırılmaya başlar.

Cilt dostu besinler

Derin anti-aging

- Ceviz: Değerli yağ asitleri içeren ceviz cilt dostu besinlerin başında gelir, tabii badem ve fındığı da listeye ekleyebilirsiniz.

- Zeytinyağı: Zeytinyağındaki olueropein maddesinin yaşlanmayla savaştığını gösteren araştırmalar(2) var. Bu bileşen kan damarlarını genişletiyor ve cilde daha fazla oksijen ve besin gitmesini sağlıyor.

- Yağlı balıklar: Omega-3 zengini yağlı balıklar cilt hücrelerinin nem tutma kapasitesini artırır. Genç görünümlü, zamana meydan okuyan bir cilt için diyetinizi Omega-3 takviyeleriyle destekleyin.

- Sarımsak: Sarımsağın içindeki sülfür sadece kolajen üretiminde rol oynamaz aynı zamanda kolajen liflerinin onarılmasına da yardım eder.

- Limon: C vitamini kolajen sentezi için elzemdir. Turunçgil ailesinin C vitamini zengini üyesinin diğerlerine göre önemli bir avantajı daha var: Şeker içermiyor.

- Domates: Domatesin içindeki likopen maddesinin cilt üzerinde güçlü anti-aging etkisi olduğunu gösteren pek çok bilimsel yayın var. Bu cilt dostu güçlü antioksidandan optimum şekilde faydalanmak için domatesi pişirerek ve üstüne zeytinyağı ekleyerek tüketin.

1 “Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study.” Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14.

2 “Therapeutics role of olive fruits/oil in the prevention of diseases via modulation of anti-oxidant, anti-tumour and genetic activity.” Aqel S Albutti,2 and Salah M Aly, Journal List Int J Clin Exp Med, v.7(4); 2014, PMC4057827