Dr. Ümit Aktaş

Dr. Ümit Aktaş

umit.aktas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geleneksel değerlerimize sırtımızı dönmenin bedelini sağlığımızla ödüyoruz. Bu şifalı besinlere diyetinizde bol bol yer vermek için pek çok neden var.

Neden sürekli olarak “Bol bol sakatat, işkembe çorbası, paça çorbası içmelisiniz” diyorum? Neden çorbalarınızı ve yemeklerinizi kemik suyuyla pişirmenizi tavsiye ediyorum? Çünkü hepsinin sayısız faydası, hastalıklardan koruyucu etkileri var.

Bunlar öyle değerli maddeler içeriyor ki, eskiden sakatatlara burun kıvıran Batı dünyası bile artık bu gerçeğin farkında. Bizim unuttuğumuz bu besinler dünyanın pek çok ülkesinde yeni keşfediliyor ve faydaları anlaşıldıkça da baş tacı ediliyor. Çok zararlı oldukları iddiasıyla doktorlar tarafından yasaklanan, senelerdir uzak durduğumuz bu gıdaları yeniden hayatımıza sokmanın vakti geldi de geçiyor!

Haberin Devamı

Sağlığın yapı taşı: Sakatat

Eklem dostu

Paça, işkembe, kemik iliği ve kemik suyu unutuldukça biz de zengin bir besin kaynağını kaybediyoruz. Bunların en önemlilerinden biri de kolajen. Kemik suyu, paça ve işkembe değerli kolajen kaynaklarıdır. Kolajen hayvanların iliğinde, işkembe, kemik, eklem ve kıkırdaklarında bulunan bir çeşit proteindir. Eğer eklemlerinizi, kemiklerinizi yaşlanmanın etkilerinden korumak istiyorsanız, romatizma ağrıları çekmek istemiyorsanız diyetiniz bol bol kolajen içermeli. Kolajen, eklem ve kemiklerde yaşlanmaya bağlı dejenerasyonu önlemekte en etkili maddedir. 2012 yılında 400 diz artrit hastası ile yapılan bir araştırmada(1) kolajen desteğinin hastalığın semptomlarını hafiflettiği gözlenmiş benzer bulgulara sahip pek çok bilimsel yayın var. Kolajen, aynı zamanda cilt sağlığı için de gerekli: Eğer cildinizin kırışmasını istemiyorsanız, bol bol paça çorbası için.

Bağırsak florasını korur

Evde paça çorbası pişirenler, saatlerce kaynayan paçanın haşlama suyuna jölemsi bir kıvam verdiğini fark etmişlerdir. Elde ettiğiniz bu jölemsi doku kolajenin parçalanmasıyla oluşan jelatinin eseridir. Paça ve işkembe çorbası içerek, yemeklerinizi kemik suyuyla pişirerek vücudunuza aldığınız kolajenin son derece önemli bir faydası daha var: Bağırsak geçirgenliğini önlemek.

Haberin Devamı

Birçok bağışıklık sistemi(2) hastalığının arkasında bağırsak geçirgenliğinin bozulması vardır. Modern buğdaydaki gluten molekülü vücut tarafından sindirilemez ve bağırsak duvarına yapışarak bağırsak geçirgenliğini bozarak bağırsaklardaki toksik maddelerin vücuda sızmasına neden olur.

2012 mayıs ayında Journal of Clinical Gastroenterology dergisinde yayımlanan bir çalışmanın(3) bulguları jelatinin bağırsak bütünlüğünü korumada, enflamasyonu önlemede önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor.

Bu yüzden de bağırsak geçirgenliğinin bozulması yüzünden ortaya çıkan ottoimmün hastalıklarda yani gıda alerjilerinde, astım, romatoid artrit, multipl sklerozda- hastanın diyeti mutlaka işkembe çorbasıyla, paça çorbasıyla ve kemik suyuyla desteklenmeli.

Bağışıklık sistemini destekler

Güçlü bir bağışıklık sistemi için en önemli destekçileriniz kolajen zengini işkembe çorbası, kemik suyu ve paça çorbasıdır. Bağışıklık sisteminizin denge içinde çalışmasını istersiniz. Az çalıştığında vücudunuz hastalıklara karşı savaşma gücünü kaybeder, çok fazla çalıştığında ise kendi halkına saldıran tehlikeli bir orduya dönüşüverir: Yani vücudunuzu korumak için var olan savaşçılar, vücudunuzun kendi dokularına saldırmaya başlar.

Haberin Devamı

Bağışıklık sisteminin bu şekilde aktif olması -ya da fazla aktif olması- vücuttaki enflamasyonun artması anlamına geliyor. Vücuttaki enflamasyon, bağışıklık sistemini sizin için değil size karşı savaşan bir düşmana dönüştürürken kanserden kalp krizine karşı pek çok hastalık için de tetikleyici bir faktördür.

Sağlığın yapı taşı: Sakatat

Bunları biliyor muydunuz?

- Et yiyici hayvanlar avlarını yakalar yakalamaz ciğer, yürek, bağırsak, işkembe gibi organlara yönelirler. Hayvan içgüdüsel olarak avının en besleyici, en değerli bölümlerinin sakatatlar olduğunu bilir: Bonfile, biftek yerine ciğer, yürek, kokoreç, işkembe yemek çok daha faydalı!

- Hayvansal ürünlerin kaynağı son derece önemli: GDO’lu yemlerle beslenmiş hayvanlar yerine merada otlamış hayvanların etlerini tüketin.

- Kemik suyu çıkarmak ya da paça çorbası hazırlamak için kemikleri en 4-5 saat haşlamanız gerekiyor. Amaç kemiğin içindeki tüm kolajenin parçalanarak jölemsi bir form alması yani jelatine dönüşmesidir.

- Kemik suyunun detoks etkisi de var; hem karaciğerdeki toksik maddelere hem de vücuttaki kurşun ve cıva gibi ağır metallere bağlanarak vücuttan atılmalarını sağlıyor.(4)

Sağlığın yapı taşı: Sakatat

Halsizliğe birebir

Ciğer, kemik suyu, paça ve işkembe gibi sakatatlar bilinen en güçlü antioksidan olan glutatyon açısından da zengin bir kaynaktır(4) Glutatyon maddesinin en önemli özelliği hücreyi serbest radikal hasarına karşı koruması ve enerji üretimini desteklemesidir. Sözün özü enerjinizin artmasını istiyorsanız ya da halsizlikten şikâyetçiyseniz bol bol sakatat tüketin.

1 “Chondroitin sulfate is as effective as celecoxib and superior to placebo in symptomatic knee osteoarthritis: the ChONdroitin versus CElecoxib versus Placebo Trial” J, Dudler J, Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 22 May 2017. doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210860

2 “Leaky gut and autoimmune diseases” A.Fasano, Clin Rev Allergy Immunol 2012, Feb: 42 (1) 71-78

3 “Gelatin tannate reduces the proinflammatory effects of lipopolysaccharide in human intestinal epithelial cells” Giuseppina Frasca, Venera Cardile, Carmelo Puglia, Claudia Bonina, Clin Exp Gastroenterol. 2012; 5: 6167. Published online 2012 May 8. doi: 10.2147/CEG.S28792

4 http://www.immunehealthscience.com/glutathione.html