Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CELÂL ÖÇAL / turkdunyasihaklari@yahoo.com

(Dünden devam)

26 Mart'ta stadyomda yapılan askeri oyunlara tayyarecilerimiz davet ve en mutena yerlerde ahzı mevki eylemişlerdi. Oyunlardan sonra izcilerimiz Stadyomu terk ederken birinci kolordu kumandanı tarafından tebrik edilmişler ve muzıka Cumhuriyet marşını çalmış ve halk tarafından fevkalade tezahuratta bulunmuşlardır.

Atatürkün Türk havacılarına verdiği diplomatik görev

Akşam üzeri başvekil mösyö Çaldarisi tayyareci zabitlerimiz ile Elçilik erkanını kendi hususi evine davetle bir çay vermiş ve evvelce vaki istimzac üzerine Erkanı-ı Harbiye-i Umumiyemiz Riyasetinden Yunan hükümetinin vereceği madalyaların bir hatıra olarak kabul olunabileceği bildirilmiş olmakla başvekil ziyafet esnasında zabitlerimize rütbelerine göre nişan ve madalyalar vermiştir.

Haberin Devamı

Bize refakat ettiler

O gece Atina Darülfununu tarafından üniversite salonlarında verilen büyük suvarede medu olan zabitlerimiz hazır bulunmuşlardır.

…Tayyarelerimize altı Yunan tayyaresi refakat etmiştir.

Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluşunun 90'ıncı yılında Hava Kuvvetleri Dergisi’nde de bu konuya yer verilmiştir.

Reşadiye Köşkünün tarihini araştırma safhasında paylaştığımız bir fotoğrafı gören E. Tuğamiral Mehmet Şevki Sekerfereli Atatürk’ün havacılarla çektirdiği fotoğrafda bulunan şahsın, dedesi Baş Makinist Cevat Dumlupınar olduğu bilgisini verdi, hakkında tayyareci.com’da bilgi bulunduğunu yazdı. Cevat Dumlupınar 1899 İstanbul Aksaray doğumlu İstiklal madalyalı bir havacımızdı.

İzmir-Atina görev seferine katılan havacılarımızın Atatürk tarafından kabul edildikleri bilgisini ortaya çıkardı.

Bu bilgi Atatürk’ün Türk Hava Kuvvetleri’ne diplomatik görev verdiğini ortaya çıkarıyordu, Atatürk’ün verdiği, çok büyük şeref olan Türkiye'yi temsil görevini Türk Hava Kuvvetleri başarıyla yerine getirdi.

Atatürk 11 Nisan 1934 günü 3'üncü Tayyare Alayı Karargahı Reşadiye Köşküne geldi. İzmir- Atina görev seferini tamamlayan havacıları kabul etti.

Muhtemelen Tayyare Alayı tarihi hakkında bilgi aldı. Atatürk’e Birinci Dünya Savaşı döneminde İzmir’in denizden bombalandığı, İzmir’de üç Tayyare Bölüğümüzün görev yaptığı, İzmir semalarında yapılan hava muharebeleri hakkında bilgi arz edildi. Birlikte fotograf çekildi.

Haberin Devamı

Halkın ziyaretine kapalı

Atatürk 22 Haziran 1934 günü İzmir 3'üncü Tayyare Alayına tekrar geldi. Misafiri İran Şahı Rıza Pehlevi’ye dönemin en modern deniz tayyaresi Supermarine Southampton’u gezdirdi, hangar önünde fotoğraf çekildi.

Atatürk’ün ziyaret ettiği her yer Türkiye’de müze olarak korunurken, Atatürk’ün iki defa ziyaret ettiği Reşadiye Köşkünün 365 yaşındaki Gazi Sancakkale’nin (Yenikale) İzmir Şehzade Paşa Köşkü’nün halkın ziyaretine kapalı tutulduğu üzüntüyle yaşamaktayız.

9 Eylül 2022 İzmir’in Yunan işgali faciasından kurtuluşunun, İstiklâl Savaşı Zaferimizin 100 ncü yılı olacaktır. Bu tarihi yıldönümünde Reşadiye Köşkünün de müze olarak halkımızın ziyaretine açılmasını ilgililerden bekliyoruz.

Birinci Dünya savaşı döneminde İzmir’de görev yapan üç Tayyare Bölüğümüzün fedakar hizmetlerini,İzmir semalarında yapılan tayyare muharebelerini, İzmir-Atina görev filo uçuşunu, İzmir Körfezinde batırdığımız gemileri, Atatürk’ün havacılığa verdiği önemi anlatan 3 ncü Tayyare Alayı Atatürk Havacılık Müzesinin kurulması başta Atatürk’e ve Türk Havacılarına duyduğumuz şükran borcumuzun yerine getirme yönünde bir adım olacaktır.

Haberin Devamı

BİTTİ