Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Alp Kırıkkanat

ABD ve İngiltere’nin Pasifik’teki hamlesi herkesi şaşırtmış görünüyor. Her iki ülke yanlarına Avustralya’yı da alarak deniz gücü ağırlıklı yeni bir askeri birlikteliğin başlayacağını duyurdular. İlgili ülkelerin İngilizce adlarının kısaltmalarıyla anılan (A-UK-US) ve AUKUS olarak isimlendirilen bir ittifakın oluştuğu belirtiliyor. Bu oluşumun Çin’in bölgede artan askeri gücüne karşı güçlü bir cephe oluşturacağı iddia ediliyor. AUKUS anlaşmasının açık metnini henüz gören yok. Ancak bu askeri ittifakla, Pasifik bölgesinde ve hatta dünyadaki dengelerin bütünüyle değişeceğini söyleyen çok... Meselenin sadece Avustralya’nın nükleer takatli denizaltı (SSN) inşası ihalesinin Fransızlardan alınarak Anglosakson bir üretim ve işletim sistemine dönüşüm boyutunu biliyoruz. Bazı açık kaynaklarda, ilk denizaltının göreve başlama zamanının en iyi ihtimalle 2040 yılı olabileceği yönünde tahminler yapılıyor. SSN yeteneğinin tutarlı bir strateji ile uyumlu olup olmadığı, denizaltıların hangi hedeflere ulaşmak için tasarlandığı ve bunun Avustralya dış politikası için ne anlama geldiği hususları henüz net değil. Denizaltıların tipi ve sayıları konusunda da farklı bilgiler dolaşıyor.

Haberin Devamı

Üstelik Avustralya’nın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Antlaşma’ya taraf olması ve henüz nükleer bir güce sahip olmaması da dikkate alınması lazım. Bu kapsamda Avustralya’nın nükleer teknolojiye erişmesi, tersane alt yapısı ile nükleer takatli denizaltı inşa yeteneklerini geliştirmesi ve AUKUS’un diğer ortaklarıyla da uyumlu hale gelmesi gerekiyor. Mevzuat ve teknik zorluklar nedeniyle Fransa’nın da Avustralya’da bazı sıkıntılar yaşadığı biliniyor. Her şey yolunda gitse bile Avustralya’nın 2050’lere kadar kullanacağı değerlendirilen, envanterindeki ‘‘Collins’’ sınıfı denizaltılarının da modernize edilmesi gibi bir ihtiyacı söz konusu. Bunlar büyük masraf ve yatırımlar gerektiriyor.

Pasifik’te Çin’e karşı mücadele esnasında ABD ve İngiltere’nin Avustralya orijinli AUKUS girişimi Çin’i zorlayan zeki bir hamle. Ancak oluşturulmaya çalışılan etki alanının psikolojisi dışında AUKUS’un bugünden yarına bölgesel jeopolitiği bütünüyle etkileyeceği iddiası için bir müddet beklemek gerekiyor. Çünkü Avustralya donanmasının sadece denizaltılara değil yenilenmesi gereken diğer muharip deniz unsurlarına da ihtiyacı var. Üstelik bu anlaşmaya dair, şimdiden, ülke içinde AUKUS tartışmaları başladı bile. Bazı Avustralyalı elitler, nükleer takatli denizaltılar eğer nükleer başlıklı füzeleri de taşıyacaksa (SSBN), bunları kullanma durumunda, kararın kendilerinde olup olmayacağını sorguluyorlar. Bu anlaşmanın kendileri açısından herhangi bir stratejisinin olmadığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Kaynaklar:

Sutton, H, ‘‘Submarine Upgrade Will Extend Australian Navy’s Collins Class To 2048’’, Naval News, 28 Eylül 2021,  https://www.navalnews.com/naval-news/2021/09/collins-class-submarine-upgrade-will-extend-australias-non-nuclear-boats-to-2048/  (01 Ekim 2021)

Seebeck, Lesley, ‘‘AUKUS is an agreement missing a strategy’’, Australian Strategic Policy Institute ASPI, 21 Eylül 2021, https://www.aspistrategist.org.au/aukus-is-an-agreement-missing-a-strategy/  (011 Ekim 2021)

Haberin Devamı

Dupe, Cally, ‘‘Crop on: Australia back on top as Indonesia’s biggest wheat supplier for the first time in three years’’, Countryman, 22 Eylül 2021, https://www.countryman.com.au/countryman/grain/crop-on-australia-back-on-top-as-indonesias-biggest-wheat-supplier-for-the-first-time-in-three-years-ng-b881946195z  (01 Ekim 2021)

Gooday, Peter, Hughes, Peter, ‘‘Climate change impacts and adaptation on Australian farms’’, Department of Agriculture Australian Government, https://www.agriculture.gov.au/abares/products/insights/climate-change-impacts-and-adaptation 

(01 Ekim 2021)

Yeşilada, Atilla, ‘‘Malthus’un Laneti Hortladı’’, Youtube, 29 Eylül 2021, 08 dk.,  https://www.youtube.com/watch?v=R5MBgx5dqKc&t=1042s   (01 Ekim 2021)

‘‘Çin’den ulusal bayramda Tayvan’a ‘gövde gösterisi’: 38 savaş uçağı gönderdi, Euronews, 02 Ekim 2021, https://tr.euronews.com/2021/10/01/cin-den-ulusal-bayramda-tayvan-a-govde-gosterisi-38-savas-ucag-gonderdi  (03 Ekim 2021)

DEVAMI YARIN