Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bülent Akarcalı

Çoğu kimse bilmez, Çanakkale Şehitler Anıtı 1954 yılında Milliyet gazetesinin açtığı bir kampanya ile başlamış ve 1960 yılında bitirilmiştir.

Ben de biraz bundan esinlenerek, Milliyet aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ile Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan’a yakışacak bir öneriyi sunmak istiyorum.

Hiçbir ilimizde, tarihimizi başlangıcından bu yana anlatan bir anıt yoktur. Bursa, Edirne ve İstanbul’da Osmanlı, Anadolu’nun kimi illerinde var olan Selçuklu eserleri ile Ankara’da Cumhuriyet dönemini temsil eden Anıtkabir dışında ciddi ve kapsamlı bir anıt-müze yoktur.

Haberin Devamı

Çocuklarımızı ellerinden tutup götürebileceğimiz tek anıt Ankara’da ANITKABİR’dir. O da yalnız Cumhuriyet döneminin başlangıcını kapsar. İstanbul’da da Fetih sürecini anlatan panorama ile belli başlı eserlerimizin küçültülmüş boyutta sergilendiği açık hava sergisi vardır.

Türk-İslam tarihini yansıtan müzelerimizin nerdeyse tümü İstanbul’dadır. Diğer müzelerimiz Anadolu’da hüküm sürmüş uygarlıklara ait eserleri sergiler. Kuşkusuz bu topraklarda oluşmuş her uygarlık da bizim bir parçamızdır. Ama tüm illerimizde çocuklarımızı eğitmek, büyük bir ulusun parçası olduklarını onlara aşılamak, bilinçlendirmek için adeta görüntülü bir tarih olacak eserlere ihtiyaç vardır. Bu eserlerin yalnız askeri zaferlerimizi değil, dilimizi, sanatımızı, mimarimizi, bilimsel ve diğer başarı ve katkılarımızı içermesi gerekir.

Bu amaçla, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın önayak olabileceği ve ilçe, il, büyükşehir belediyelerimizden birinin örnek alıp geliştirebileceği, son derece pratik, yapımı kolay, bayrağımızdaki ay ve yıldızdan esinlenen bir projeyi önermek isterim:

40-50 metre çapında Ay ve bu çapa uygun Yıldız.

AY:

3 metre yükseklikte duvarlar

Bu duvarlara; Bilim adamlarımızın tespit edileceği metinlerle, başlangıçtan bugüne tarihimizi, askeri, siyasi, ilmi, edebi, dini açıdan yazmak ve kabartılarla resmetmek.

Duvar yüzeylerine her 3 metrede bir tarihimizin kabartma resimlerle resmedilmesi ve akabinde gerekli uzunlukta yazıyla anlatılması.

Haberin Devamı

Ay’ın dış ve iç çevresi bu şekilde oluşturulur.

Her 3 metrelik kabartma resim panosunu taşıyan duvarın üzerinde, bir kemer taşıyan iki sütun arasında o döneme ait atalarımızın heykelleri konur.

YILDIZ:

Tarihimizde 3 büyük hitabet, nutuk, hutbe vardır:

Göktürk anıtlarında Bilge Kağan Yazıtları,

Peygamberimizin Veda Hutbesi,

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi.

Bilge Kağan Yazıtlarında: Türk Oğuz beyleri, milleti işitin! Üstten gök basmasa, alttan yer delinmese, Türk Milleti ilini, töreni kim bozabilir?

Veda Hutbesi’nde: Ey insanlar, sözümü iyi dinleyin; sakın benden sonra eski sapıklıklara dönmeyiniz. Müslüman Müslümanın kardeşidir.- Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur.

Gençliğe Hitabe’de: Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin yegâne temeli budur.

5 köşeli yıldızımızın 10 adet yüzü vardır. Bu yüzlerin her birine ayrı ayrı:

Haberin Devamı

1. Orhun Anıtları’nın

Gök Türk harfleriyle yazılı metni

Metnin Latin harflerle yazılışı

Günümüz Türkçesiyle yazılışını

2. Veda Hutbesi’nin

Metnini eski harflerle,

Arapça okunuşunu Latin harflerle

Günümüz Türkçesiyle yazılışını

3. Gençliğe Hitabe’yi

4. İstiklal Marşı’nı

5. Yıldızın üstüne de Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli dikilir.

Geri kalan boş iki yüze Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı Destanı ve Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri şiirlerini yazarız.

Yapım

Tarih, edebiyat, sanat, mimarlık gibi dallarda uzman akademisyenlerin ortaya koyacağı metne göre duvarlara yazılacak yazılar ve yapılacak kabartmalar bir resimli roman gibi hazırlanır. Bu çalışmalar bilgisayar üzerinden son derece hızlı bir şeklide yapmak mümkündür.

Resimlerin nasıl olacağı kesinleştikten sonra bunlar bilgisayar- 3D yazıcılarla kabartma resme dönüştürülerek duvarların üzerlerine yapıştırılır.

Bu sistem daha sonra benzerini kısmen veya tamamen yapmak isteyen diğer Belediyelerin hizmetine sunulur.

Ay ve Yıldız’ın içi boş kısımları tarihi film-video gösterimi ve kitap satışları için kullanılabilir.

Gerçekleştirme

Bu anıtları, milletimizin arasındaki dayanışmanın sembolü olarak ülkenin dört bir köşesinden gelecek desteklerle inşa edebiliriz.

İsteyen maddi, isteyen kum, çimento, demir vs. hibe edebilecek, mimar ve mühendislerin fahri çalışacağı profesyonel ekip dışında üniversite öğrencilerimiz de çalışarak katkıda bulunabilecek.