Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aybars Kuday - aybarskuday@yahoo.com

Messi mi daha iyi yoksa Ronaldo mu

Bu sorunun cevabı hala belli değil... Ama bu rekabetin spor dünyasına getirdiği çok önemli bir kazanım var. Ben bu yazıda özellikle bu konudan bahsetmek istiyorum.

Hatırlarsınız Ronaldo ilk altın top ödülünü 2008 senesinde aldığında rakibi Messi çıkıp Ronaldo bu ödülü “tesadüfen” kazanmıştır gibi bir söz söylememişti. Aksine Ronaldo tarafından kazanılmış olan bu ödülle yukarı çekilmiş olan başarı çıtasını kendine hedef olarak belirlemiş ve bu hedefi geçmek üzere kendi sosyal hayatından, aile yaşantısından, uykusundan, konforundan daha çok özveride bulunmuştu, daha düzgün yaşamış, daha düzgün beslenmiş, daha cok fedakarlık yapıp daha çok çalışmıştı. Sonucunda da rakibi Ronaldo’dan daha başarılı bir sonuç elde ederek 2009 senesinde rakibini geçip bu ödülü kazanmıştı. Messi bu ödülü 2009-13 senelerinde 4 sene üst üste kazandığı zaman Ronaldo da çıkıp Messi bu ödülleri tesadüfen kazandı gibi bir söz söylememişti. Aynı şekilde o da rakibini geçmek için daha çok çalışmış ve ezeli rakibi Messi tarafından daha yukarı çekilmiş çıtayı daha yukarı çekmiş ve 2013-18 seneleri arasında bu ödülü Ronaldo da 4 defa daha kazanmıştı.

Haberin Devamı

REKABETİN AMACI

Bu rekabet sayesinde her iki sporcu da birbirlerinin yükselmesine vesile oldular. Direkt olarak olmasa da rakibinin kendine değer katmasına vesile oldular. 100 yıl sonra bile bu iki ismi bütün sporseverler takdirle anacaklar.

Sporda olması gereken gerçek rekabet budur işte... Rekabetçi sporun amacı zaten budur. Sporun amacı birbirini kötüleyerek rakibi aşağı çekip ne olursa olsun Makyevelist düşünce ile başarı kazanmak değildir. Rakibin yükseldiği yeri geçerek daha da büyük başarılara ulaşmaya  çalışmaktır.

Ayrıca şu husus da unutulmamalı; daha büyük başarıya ulaşamayınca başarısız olunmaz. Daha yüksek hedeflere ulaşmaya çalışmayı denemiş olmanın da çok büyük bir sportmenlik ölçüsü olduğunu unutmamak lazım. Önce iyi sporcu olmayı hedeflemek gerekir. Başarı sonrasında zaten kendiliğinden gelir.

Keşke Türkiye’de de rakipler birbirlerini aşağı çekeceklerine rakiplerinin başarısına çamur atmadan kendi çitalarını daha yukarı koysalar ve rakiplerini geçmeye odaklansalar.

Haberin Devamı

Arada bir sporun gerçek amacını insanlara hatırlatmak lazım.

Messi mi daha iyi yoksa Ronaldo mu