Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mustafa Kemal Ulusu

Geçen hafta pandemi dolayısıyla uzun müddetten beri kaldığım Bodrum Gündoğan’dan bazı önemli işlerim için, birkaç günlüğüne İstanbul’a geldim.

Ve arkadaşlarımla birlikte, bilhassa Bağdat Caddesi’nde ‘skuter’ denen 3 tekerlekli trafik canavarlarıyla sıkça karşılaştık. Hele birinde hayati bir tehlike atlattım, en aşağı 40-50 km hızla bana çarpıyordu ki, 1-2 saniyelik bir farkla kurtuldum.

Arkasından baktığımda 20 yaşlarında bir gençti, bağırmama rağmen jet hızıyla arkasına hiç bakmadan süratini iyice arttırıp kaçtı gitti.

Haberin Devamı

Bana çarpmış olsaydı, neler olabileceğini düşünmek istemiyorum, ölüm dahil her şey olabilirdi.

Bundan bir gün sonra çok yakın bir arkadaşım olan Ünal Uğur kardeşim, benim mucize eseri kurtulduğum skuter’dan maalesef kurtulamayarak, hayati bir tehlike yaşadı ve de çok şükür elinin çatlamasıyla kurtuldu.

Kaza İstanbul Cevizli’de oldu. Arkadaşım minübüsten inip adım attığında büyük bir süratle gelen skuter kendisine şiddetle çarpıyor ve yere yıkıp süratle de kaçıyor, yakalamak mümkün değil!

Bu kaza bir yakınımın başına geldiği için duyabildik, kim bilir daha kimlerin başına neler geliyor? 

İlk yazılarıma başladığımda 3 hafta denetim üzerine yazılar yazmış ve denetimin hayatımızda ne denli önemli bir faktör olduğunu, hatta bir denetim bakanlığının da kurulmasını nacizane önermiştim.

Bu skuter’lar da çok sıkı denetlenmelidir diye düşünüyor ve yetkilileri buradan bir kez daha uyarıyorum.

Şahsen internetten araştırdım ve bu araçlarla ilgili şu bilgilere ulaşabildim:

“İstanbul başta olmak üzere son bir yılda büyükşehirlerde yaşanan trafik sorununu aşmak için elektrikli skuter kullanımı oldukça arttı. Birçok firmada bu alanda faaliyet gösterip elektrikli skuter kiralayarak hizmet veriyor.

Ancak artan kullanım nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı düzensizliğin önüne geçmek için adım attı. Hürriyet’ten Emre Eser’in haberine göre bakanlığın hazırladığı yeni düzenlemeye göre elektrikli skuter kullanım ve kiralama yaşı 18’den 16’ya düşüyor.  Bununla birlikte 16-18 yaş arası kullanmak için M veya A1 sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor, yani karayollarındaki bisiklet yol ve şeritlerinde 15 yaşını bitirmiş olanlar elektrikli bisiklet ve skuter kullanabilecek. Sürücüler, sağa ve sola dönüşlerde bisiklet yolundaki ve şeridindeki bisiklet ve skuter kullananlara ilk geçiş hakkını verecek.”

Haberin Devamı

Anladığım kadar ilgili bakanlık kullananlara yaş sınırı ve de bir ehliyet alması şartı getirmeyi planlıyor, hayırlısı olsun!

İnşallah bu kanun bir an evvel çıkar, inşallah 10 yıldır TBMM’de bekleyen spor kulüpleri yasasının akıbetine uğramaz!

Zira bu yasanın durumu spor yasası gibi değil, tabii o da önemli, zira Türk sporu ve futbolu artık dibe vurdu, ama bu skuter kanunu çok daha önemli. Zira burada can, insan kaybı mevzubahis.

Gerçi ülkemizde canlarımız da Allah’a emanet ya.

Olmaz olmaz demeyin, bir gün Allah korusun sizinde başınıza gelebilir.

Sağlıklı ve mutlu gün dileklerimle.