Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BÜLENT AKARCALI- Sovyet İmparatorluğu döneminde Ukrayna sanayi ve teknoloji açısından en ilerde olan bölgeydi. Rusların işgalde ilk imha ettikleri ve dünyanın en büyük kargo uçağı burada yapılmıştı. Aynı şekilde Sovyet Rusya’nın uçak gemileri burada inşa edilmişti. Birinin adı Varyag diğerinin Kutzetnov idi. İnşasına 1985-86’da başlanmış 1991’de bitirilmişti. Montreux Antlaşması, boğazlarda uçak gemisi geçişini öngörmediği için Kutzetnov uçak taşıyan kruvazör olarak tanımlanmıştı.

1 Aralık 1991 referandumuyla, Ukrayna’nın Sovyetlerden ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi Rusya’yı telaşlandırdı ve Ukrayna’nın, el koyma ihtimaline karşılık Kutzetnov’u Karadeniz’den hızla çıkardılar.

Haberin Devamı

Kaçan fırsat, buharlaşan Çin vaadleri

İkincisi ve tanımı açık açık uçak gemisi olan Varyag Ukrayna’ya bırakıldı. Zaten silahları olmayan geminin motorları, dümeni ve elektronik aksamı sökülerek askeri vasfı kaybettirilen gemi 1998’de bir Çin turizm şirketine 20 milyon dolara satıldı. Çin’in gemiyi askeri amaçla kullanmayacağını taahhüt etmesi ve boğazlardan geçişte olabilecek herhangi bir kazaya karşı bir milyar dolarlık teminat vermesiyle, 2001’de gemi boğazlardan geçip gitti. Çin ayrıca bu izin karşılığında ülkemize çok sayıda turist göndereceği ve çeşitli imkanlar sağlama sözü vermişti. Ancak zaman içerisinde sözler buharlaştı ve turizm şirketinin paravan olduğu ortaya çıktı.

Varyag Boğaz’dan geçişinden tam 10 yıl sonra tamamen elden geçirilmiş her türlü teknik ve askeri donamını tamamlanmış savaşa hazır uçak gemisi olarak Çin donamasına katıldı.

Birazcık vizyonumuz olsaydı Varyag bugün bizim olurdu. Mesele para değil vizyon yokluğu idi. Yoksa Çin’in 20 milyon dolar ödediği 1998’den 3 yıl sonra, banka patronlarının yürüttüğü milyarlarca dolarla en büyük ekonomik krizi yaşamıştık.

Yeni vizyon

Allahtan, 2004’te gökyüzünün beyni olan 4 adet, toplam 1.5 milyar dolar değerinde “Erken uyarı uçağı” siparişi ve daha sonra 6 adet derinliklerin efendisi reis sınıfı, Türk-Alman deniz altı yapımına başlayarak hava ve deniz de üstünlüğümüzün devamını sağladık.

Haberin Devamı

Şimdi de bu üstünlüğü zirveye çıkaracak bir öneri, Mavi Vatan kavramının oluşturucusu ve isim babası, Tümamiral Cihat Yaycı’dan geliyor. Yaycı, Brezilya’dan uçak gemisinin hurdaya çıkmadan Türkiye tarafından satın alınıp eğitim için kullanılmasını, “Gemiyi sökmek yerine, sahip olduğumuz kendi teknik ve sistemlerimizle tekrar donatıp, bugünden, ileriye dönük, Deniz ve Hava Kuvvetleri için uçak gemisi personeli eğitimlerine başlamamızı” öneriyor.

Gerekçeler:

1. Zaman kazandırır; İlerde sahip olacağımız bir uçak gemisi için gereken eğitilmiş hazır personelimiz olur. Önemli olan bu platformda askeri personele eğiterek, alışkanlık ve tecrübe kazandırmaktır.

2. Teknik deneyim ve bilgi; “Gemi, yap-boz, sök-tak, kullan-eskit şeklinde eğitim materyali olarak kullanılır. Eski olması mühendislerimiz için kolaylık sağlar, çekinmeden söküp takarlar, teknik bilgi ve birikimlerini arttırırlar.

3. 90.000 tonluk diplomasi; uçak gemileri yanlarında çok çeşitli savaş gemileriyle görev yapar. Bu görev, bilgi, birikim ve deneyim ister uçak gemileri sağladıkları stratejik üstünlüğe Amerika’ ‘90 bin tonluk diplomasi’ der.

Haberin Devamı

4. Yıllardır uçak gemimiz varmış gibi oluruz; “Uçak gemisi savaşta çıkabileceğimiz en üst seviyelerden biridir. Gelecekte kendi uçak gemimizi inşa ettiğimiz zaman, hazır olan askeri, sivil, teknik personelle, sanki yıllardır uçak gemimiz varmış gibi askeri harekât yürütme kabiliyetine sahip olacağız. Kendi uçak gemimizde uygulayacağımız sistemleri şimdiden test etme ve imal etmeye başlayabileceğiz. SİHA’lar, İHA’lar ve Milli Muharip Uçak projemiz çerçevesinde üstünde denemeler yapabileceğimiz bir uçak gemisine pistine ve buna göre eğitim almış personele sahip olacağız.

Sonuç olarak bir hatırlatma yapayım. Biz meşru Libya hükümetine destek verirken, haydut Hefter’i destekleyen Fransız Devlet Başkanı Macron, bizi uçak gemilerini göndermekle tehdit etmişti.

Hatay kıyısının güneyinde Suriye kıyıları ve burada bir Rus üssü vardır. Tam karşısında Kıbrıs Rum kesiminde iki büyük İngiliz üssü vardır. Burnumuzun dibinde silahlandırılmış Yunan adaları vardır.

Türkiye için artık büyük projeler hayal değildir.

** Libya kıyısına yanaşmış

** Suriye sahillerinde dolaşan

** Adriyatik ve Ege denizinin uluslararası sularında bayrağımızı dalgalandıran, dost Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ’a selam gönderen bir Barbaros Hayrettin uçak gemimizi düşünün ve tabii en başta Yunanistan düşünsün.

***

Not: İspanya Büyükelçiliği gönderdiği bir iletiyle, geçen hafta yazdığım İspanya ve Fransa’nın vatandaşlarımıza transit vize uygulamasının geçici bir zorunluluk olduğunu ve bu kararın ülkemiz yetkilileriyle müştereken alındığı belirtti. Amaç bir insan kaçakçısı örgütün 18 yaş altı çocukları kandırıp transit biletle Fransa ve İspanya hava alanlarına sokup, sonra da buradan ve götürüldükleri merkezden kaçmalarını sağlayıp, çocukları kullanmalarını önlemek ve örgütü ortaya çıkarmak.