Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

İşler, alışveriş telaşesi derken her şey son dakikaya mı kaldı? Paniğe mahal yok. Zararın neresinden dönsek kâr. Hemen kolları sıvayıp mutfağa girin ve bugünkü tariflerimizle sofranızı ziyafete dönüştürün

Son dakika ziyafeti

Kolay hindi tandır

Hindi butlarını düdüklü tencerede iyice yumuşayana dek haşlayın. Kemiklerini çıkarıp tepsiye dizin üzerine tuz ve karabiber serpin, suyundan biraz gezdirin, zeytinyağı ile fırçalayıp üstleri hafifçe kızarana dek fırında pişirin.

Son dakika ziyafeti

Fırınlanmış bütün hindi

4.5-5 kiloluk temizlenmiş bütün bir hindi 12 kişiye kadar yetecektir. 100 gr oda sıcaklığındaki tereyağını, 2 yemek kaşığı ince doğranmış arpacık soğan, 1 kaşık kıyılmış taze kekik, 1 kaşık limon kabuğu rendesi, tuz ve karabiberle karıştırın. Hindiyi derisinden hafifçe ayırıp et ile deri arasına bu karışımı elinizle yayın. Karışımın kalanını yarım limon, 5-6 adet arpacık soğan ve taze kekik dalları ile birlikte hindinizin içine koyun. Butları fırın ipiyle bağlayın. Göğüs kısmı alta gelecek şekilde fırın tepsisine koyun, üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 230 derecede 40 dakika pişirin. Isıyı 190 dereceye indirip 2.5 saat daha pişirin.
Tepsiyi fırından çıkarıp tezgaha alın. Folyoyu hindinin üzerinden alın. Hindiyi dikkatlice ters çevirip tekrar fırına koyun. Her 3-4 dakikada bir tepsideki sudan etin üstüne gezdirerek 30 dakika daha pişirin. 50 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis edin.

Haberin Devamı

Son dakika ziyafeti

YANINA...

Kestaneli, kuru meyveli Azeri pilavı

1 ölçü basmati pirincini, 4 ölçü su ile kaynatın ve süzün. Üzerini örtüp demlenmeye bırakın. 1 yemek kaşığı safranı, bir kase suda 3-4 saat bekletin. Küp küp kestiğiniz soğanı tereyağında kavurun; kuru kayısı, kuru üzüm, haşlanmış kestane ve kuru erik ekleyerek kavurmaya devam edin. Safranlı suyu ekleyip pişmeye bırakın. 100 gr tereyağını eritin. Üç yufkayı tereyağıyla yağlayıp tencerenin zeminini ve yanlarını kapatacak şekilde serin. Pirinç, karışık malzeme ve tekrar pirinç olacak şekilde tencerenizi doldurun. Üzerine kalan tereyağını ve safran suyunu dökerek lavaşla kapatın. 200 derecede pişirin.

Haberin Devamı

Son dakika ziyafeti

Tereyağında sarımsaklı, tarçınlı kestane

Yapışmaz bir tavada 100 gr tereyağını ısıtın. 2 adet doğranmış sarımsak, bir adet hafifçe ezilmiş çubuk tarçın, bir yemek kaşığı doğranmış taze biberiye ve bir limonun rendelenmiş kabuğunu tavaya alıp kısık ateşte 2-3 dakika çevirin. 375 gr haşlanmış kestane, 100 ml tavuk suyu, 50 gr kurutulmuş füme et (başka bir şarküteri de olur), bir yemek kaşığı bal, tuz ve karabiber ekleyin. Kaynadıktan sonra 10 dakika daha kısık ateşte pişirip servis edin.

YAKIŞACAK İKİ FARKLI SOS

Baharatlı kayısı sos

2 adet yıldız anason, 8 adet karanfil, yarım tatlı kaşığı tane beyaz biber, yarım adet ince çekilmiş muskatı orta ateşte hafifçe kavurun. Önce blenderdan sonra da elekten geçirin. 100 gr toz şekeri karamelleşene kadar tavada ısıtın. 200 ml elma sirkesi ve 300 ml elma suyunu ekleyip birbirine iyice geçene kadar kısık ateşte karıştırın. Bir adet küp doğranmış orta boy soğan, yarım tatlı kaşığı tuz, iki adet ezilmiş sarımsak, 80 gr rendelenmiş taze kök zencefil ve baharat karışımını ekleyin. 5 dakika sonra 15 adet kabuğu soyulmuş kiraz domates ve iki adet küp doğranmış yeşil elmayı ilave edin. 5 dakika sonra 750 gr süzülmüş konserve kayısı tanesi ekleyin. Arada karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Karışımın 1/3’ünü ayırıp kalanını rondodan geçirin. Pürüzsüz karışımı taneli olan ile karıştırıp ılıyınca servis edin.

Haberin Devamı

Tereyağlı nar sosu

200 gr toz şekeri karamelleşene kadar eritin. 500 ml taze sıkılmış nar suyunu ekleyip şeker eriyene kadar güzelce karıştırın. İki çorba kaşığı tereyağını ekleyip kıvam alana kadar kısık ateşte tavada çektirin.

Son dakika ziyafeti