Yumurta Kalitesini Arttırmanın Püf Noktaları

14 Ekim 2018

Fertilite Doğurganlık Rehberi İsimli yeni yayımlanan kitabımda detaylı olarak bahsettiğim özellikle bebek sahibi olmak isteyen Anne Adaylarının işine yarayacak püf noktalarını paylaşacağım.

Doğurganlığın azalmasında ki en büyük faktörlerden biri, yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurta sayısının ve kalitesinin bozulmasıdır. Hangi koşulda olursanız olun, yumurtaların ve spermin kalitesi hem döllenmeyi hem de gebeliğin sürdürülmesini olumlu etkiler. Yumurtalık rezervimizi artırmamız mümkün değildir, ancak hayatımızda bazı değişiklikler mevcut yumurtalarımızın kalitesini iyileştirmemiz mümkündür.

Unutmayın, bebek sahibi olabilememiz için tek ve sağlıklı bir yumurtaya ihtiyacımız var !

Yumurta kalitesinin bozulmasında en önemli sebeplerden biri kromozomal bozukluklardır. Yaş, stres, sebze ve meyvelerde kullanılan tarım ilaçları ve diğer çevresel toksinler özellikle yumurtlamadan hemen önceki dönemde kromozomal bozukluklara sebep olur. Bu dönemde alınacak çeşitli tedbirlerle yumurta kalitesi üzerine iyileşme sağlanabilir.

Hamile kalmaya çalışmadan en az 3-4 ay önce yaşam tarzımızda çok basit değişiklikler yapmak yumurta kalitesi için en iyi sonucu verir.

Bunlar Nelerdir?

Bol bol su için :

Yazının Devamı

Uzun Süre Emzirmek Meme Kanseri Riskini % 50 Azaltıyor

9 Temmuz 2018

Hepimiz emzirmenin hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemini biliyoruz. Ancak emzirme süresinin anne sağlığı üzerine olan etkisini biliyor muydunuz?

Yapılan çalışmalar en az 6 ay emziren annelerin meme kanseri yakalanma riskinin azaldığını vurguluyor. Bilimsel açıklaması ise emzirme sırasında kadınlarda ki östrojen hormonunun azalması ve buna bağlı olarak da kanser hücrelerinin gelişiminin daha az tetikleniyor olması. Emzirmenin ayrıca yumurtalık kanseri riskini de azalttığı söyleniyor. Bu nedenle anne sağlığı için en az 6 ay emzirme önem taşıyor.

Emzirme süresi arttıkça anne sağlığı açısından faydası da artıyor. 12 ay boyunca bebeğini emziren annelerde emzirmeyenlere göre meme kanseri riski %4.3 azalmış.

Avusturalya Araştırma Vakfı' da 13 aydan fazla emziren annelerde 7 aydan az emzirenlere göre yumurtalık kanserine yakalanma riskinin %63 daha az olduğunu göstermişler.

Yale Üniversitesinin yaptığı bir çalışmaya göre ise 2 yıl ya da daha uzun süre emziren annelerde meme kanserine yakalanma riskinin % 50 azaldığınıgöstermişler.

Ayrıca anne sütü sadece annenin değil çocuğunuzun kansere yakalanma riskini de azaltıyor. Çünkü çocuğunuzu ileri yaşlarda obezite olma

Yazının Devamı

Çocuklarımızı Nasıl Güvenli Büyütürüz?

6 Temmuz 2018

Çocuklar o kadar masum o kadar düz mantıkla hayatı görüyorlar ki, kötülüğün nereden geleceğini düşünemiyorlar.

Bugün kızımla parkda oynarken 3-4 yaşında ki bir erkek çocuğu da bize katıldı, topunu bizimle paylaştı. Topu yakalayıp kovalarken farketmeden parkı turlamışız ve başlangıçtan çok uzak bir noktaya gitmişiz. Ama erkek çocuğunun bundan haberi yok, tek başına bizimle takılmaya devam ediyor.

Tüm son yaşanan acı olaylar bizi yeterince gerdiği için hemen çocuğa kiminle parka geldiğini sordum. Kötü niyetli birisi olsa çok kolay elinden tutup parkdan uzaklaştırabilecek durumda idi... Dili döndüğünce annesinin babasının çalıştığını parka ananesiyle geldiğini söyledi. Ananesini bulduğumuzda yaşlı kadıncağız banklarda içi geçmiş durumdaydı.

Aman sakın uzaklaşma bir daha diyip yanlarından ayrıldık ama bu olay içime de dert olmadı değil.

Anne Baba olarak çocuklarımızın güvenliğini sağlamak için bizler ne yapabiliriz diye kendi kendime sorguladım;

Çocuklarımızı arabada, bebek arabasında, parklarda kısa süreliğine de olsa yalnız bırakmayalım

Bakıcıları seçerken mutlaka önceki çalıştığı, referans verdiği aileleri arayıp konuşalım

Okul çağında ki çocuklar ev adreslerini ve

Yazının Devamı

İştahsız Bebekler İçin Besleyici Kahvaltı

3 Temmuz 2018

Doktorlar iştahsızlık için fizyolojik ve patolojik etkenler ile yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle oluştuğunu belirtiyor.

Fizyolojik iştahsızlığın temelinde bir hastalık etkeni olmaksızın çocuğun gelişim sürecinde karşılaştığı adaptasyon sorunları yatıyor.

Örneğin;
Diş çıkarma atakları en bilinen iştahsızlık nedeni olarak görülüyor.

Fizyolojik etken ise 1 yaşından sonra yavaşlayan büyüme-gelişmeye bağlı olarak çocuğun beslenme gereksiniminin düşmesi.

Yazının Devamı

Şeker Bağımlılığı Bebeklikte Başlıyor

15 Haziran 2018

Çalışmalar ilave şekerli yiyecekleri tüketen çocukların hayatlarının ileriki yaşların da benzer beslenme alışkanlıklarına sahip olabileceklerini gösteriyor. İlave şeker tüketimi ileriki yaşlarda obezite, astım, kolesterol, tansiyon, diyabet riskini artırıyor.

Araştırmacılar 6-23 ay arasındaki bebeklerin katıldığı bir çalışma yapmışlar. Bebeklerin ilave şeker tüketiminin bebekler büyüdükçe ayıyla birlikte arttığını görmüşler. Tüketilen ilave şeker miktarı tavsiye edilen miktarın çok çok üstünde çıkmış. Bu çalışma Amerika’da yapılıyor, bizden daha kötü bir beslenme alışkanlıkları olduğunu düşünüyorum ancak bizimde bebeklikten beslenme alışkanlıklarımızı doğru yerleştirmemiz gerekiyor. Bu ilave şekerler içersinde yüksek fruktozlu mısır şurubu ve bal var.

Hazır Bayrama girerken aklımızda bulunsun; ilave şekerli gıdalara çocuklarımızı ne kadar geç başlarlarsak o kadar iyi. O yüzden minikleri bayramda Çikolata, şekerden uzak tutalım.
Bebek bisküvileri, bebek yoğurtları ya da bebek atıştırmalıklarını alırken mutlaka içindekileri okuyarak alalım. Çocuklarımızı daha çok taze sebze ve meyveye alıştıralım. Atıştırmalık olarak kiraz, üzüm, karpuz... gibi taze meyveleri çok

Yazının Devamı

Bebeklere Uyku Eğitimi Verirken Hangi Tekniği Seçmeli?

19 Mayıs 2018

Uyku eğitimi diye birşey olduğunu bebeğim olduktan sonra öğrendim. Sanırdım ki bebeği koyarsın beşiğine, yatağına iki sallarsın uyur. Meğer öyle olmuyormuş. Bu işin bir eğitimi varmış. Bu işle ilgilenen uzmanlar, koçlar, melekler varmış. Çünkü bebekler kendi kendilerine uykuya dalmayı bilmiyorlarmış. Hakkaten öyle bıraksan sizinle bütün gece oturcaklar, 2 nefes alıp dinlenmenize izin vermeyecekler.
Hem style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-variant-numeric: inherit; font-variant-east-asian: inherit; font-stretch: inherit; font-size: 14px; line-height: inherit; font-family: -apple-system, system-ui, ">Bu uyku eğitimlerinde de çeşitli tarzlar var. Ferber Yönteminde çocuğun kontrollü ağlamasına izin veriliyor. Uyku rutininden sonra sarılıp öpüp bye bye değip dışarı çıkıyorsunuz, ağlamaya başlayınca hemen odaya girmiyorsunuz, bir süre bekliyorsunuz. 3 dak 4 dak derken dışarda bekleme süresini artırıyorsunuz.

Tracy Hogg un yönteminde çocuğun sırtını hafifçe pat patlıyorsunuz. ŞŞŞ patla uykuya dalmıyorsa kaldır yatır yapıyorsunuz. Kucağınıza alıp sakinleşince hemen yatağa koyuyorsunuz. Uyuyana kadar böyle devam ediyor.

Kim Westin yöntemi bana daha yakın geliyor.

Yazının Devamı

Evde İshali Nasıl Tedavi Ederiz

17 Mayıs 2018

İshalden korunmak için en iyi yöntrem anne sütüdür. Anne sütü bağırsak florasını güçlendirir, vücut direncini artırır.

Hijyen çok önemlidir. Bebeğin mamasını hazırlamadan önce ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğin bezi değiştirildikten sonra bakım veren kişi ellerini sabunlayıp yıkamalıdır.

Besinler taze hazırlanmalı açıkta bırakılmamalı ve sıcakta bekletilmemelidir.

Hazırlanmış mama saklanacaksa, üzeri kapatılmış olarak buzdolabında (2 C- 4 C) saklanmalı ve 24 saat içinde tüketilmelidir. oda sıcaklığında bir saat içerisinde tüketilmeli, bir saat içerisinde tüketilmeyen mama atılmalıdır.

Yazının Devamı

Çocuklarda Çay Ağacı Yağının Kullanım Şekilleri

12 Mayıs 2018

Çay Ağacı yağı, Tea Tree Oil, mikropları öldürmeye yönelik bilinen en güçlü doğal antiseptiktir. Avusturalya'da kullanımı çok popülerdir. Bildiğimiz çayla karıştırılmaması lazım, çünkü daha farklı bir bitkidir. Özellikle çocuğu olanların evlerinde bulundurmasını tavsiye edrim. Hem doğal, hem etkili hem de pratik kullanım alanları var. Şimdi bunlardan bahsetmek istiyorum sizlere.

Diş Ağrıları: Bir kaç damlası bir bardak ılık suya damlatılıp içine bir kaç damla karanfil yağı ile karıştırılıp gargara yapılır. Kesinlikle yutulmamalıdır.

Güneş Yanıkları: Hindistan cevizi yağı ile karıştırılıp hassas bölgeye sürülür, rahatlamasını sağlar.

Öksürük ve Göğüs Enfeksiyonları: Hindistan cevizi yağı, , lavanta, ökoliptus yağları ile karıştırılıp göğüs ve ayak tabanlarına sürülür.

Temizleyici olarak: Ev yapımı temizleyici olarak su, sirke ve limon yağı ile karıştırılır. Tezgah üstü, lavabo, duş ve tuvaletlerde ayrıca bulaşık makinesinde parlatıcı olarak kullanılır.

Diş Macunu: Çay ağacı yağı, hindistan cevizi yağı ve kabartma tozuyla karıştılıp ev yapımı doğal diş macunu olarak kullanılabilir.

Sivilce: Suyla seyreltilip tokik olarak sabah akşam sivilce üzüne sürülür. Siyah

Yazının Devamı