Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

Merkez Bankası’nın konut kredilerinde faiz oranını 0.99’a düşürmesinin ardından, birçok banka hemen uygulamayı hayata geçirdi.

Yaşanan olumlu gelişme başta müteahhitler olmak üzere, tüm emlak sektörünü sevince boğdu.

Aylardır bir daire bile satamadıklarını söyleyen sektör temsilcileri, “Şimdi önümüz açıldı. Konut almanın tam zamanı. Vatandaş elini çabuk tutsun” dedi.

***

Yaklaşık bir ay önce ziyaretime gelen Gözde Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, döviz kurundaki yükselmenin durduğunu, Merkez Bankası’nın da yakın sürede faizleri düşüreceğini ve satışların hız kazanacağını söylemiş, şöyle devam etmişti:

Haberin Devamı

“2019’da satılamayan konutlarla birlikte talep artışı yaşanacağını düşünüyorum. 2020’de maliyetlerin de artmasıyla, uygun fiyatlı konut bulmak zorlaşacak. Bu nedenle gayrimenkule yatırım yapmak isteyen acele etsin. Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’ndan yapılacak açıklamayı bekleyip görelim:”

Faizler düştü, haydi hayırlısı

***

Kalı’nın dışında DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da benzer açıklamayı yapmıştı geçtiğimiz günlerdeki İzmir ziyaretinde.

Piyasadaki durgunluğun, faizlerin aşağı çekilmesiyle giderileceğini söylemişti.

Önceki gün de şu ifadelere yer verdi Yılmaz:

“Merkez Bankası’nın faiz hamlesiyle hem üreticide hem de tüketicide indirim beklentisi oluştu. Konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesi sevindirici bir hamle. Banka sayısı artarsa, sektörde ciddi anlamda talep oluşur.”

Kalı ve Yılmaz, geçen süre içinde haklı çıktı.

Bir işadamının ileriyi bu kadar net görmesi, işini ne kadar çok benimsediğini gösteriyor.

Geleceği iyi analiz eden tabii ki birçok işadamı daha olduğunu düşünüyorum.

***

İzmir’de faaliyet gösteren Folkart Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da, faizlerin aşağıya çekilmesinden mutlu olduğunu söyledi, şöyle devam etti:

“Bu durum hem yapı sektörünü hem de ülke ekonomisini olumlu etkileyecek. Faizlerin düşürülmesi çok yeni. Kısa sürede olumlu tepki aldık müşterilerimizden. Bu tablo, yıl sonu pozitif büyüme getirecek kanaatindeyim.”

***

Faizlerin aşağıya çekilmesi, ülkede olumlu yankı buldu.

Haberin Devamı

Şimdi vatandaş, elindeki birikimiyle birlikte oturmak veya yatırım için ev almak isteyecek ve bankaların yolunu tutacak. Bu arada, şunu söylemeden geçemeyeceğim.

Ayağımızı yorganımıza göre uzatalım. Aldığımız kredinin taksidini ödemekte sıkıntı yaşarsak, evimizin elden gideceğini sakın ha sakın unutmayalım...

‘Discovery 100’ etkinliğindeyim

Faizler düştü, haydi hayırlısı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yaptığı çalışmaları daha önce kaleme almıştım.

Neredeyse zamanının tamamını üniversitede geçiren, sürekli gençlerle diyalog halinde bulunan, telefonu 24 saat açık olan Budak, şimdi de Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Uluslararası Melek Yatırım Ağı MAIN işbirliğinde, “Discovery 100” isimli etkinlik düzenleyecek.

***

Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, MAIN Kurucu Ortağı ve üst düzey yöneticisi Dr. Yavuz Selim Sılay ve Budak, bugün saat 13.00’te Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gençlerle bir araya gelecek; üniversite, sanayi, yatırımcı ve kamu paydaşları ile görüş alışverişinde bulunulacak.

Haberin Devamı

Bu önemli toplantıya mutlaka katılmanızı öneriyorum.

Son zamanlarda üniversiteler ile sanayicilerin birlikteliğinde olumlu adımlar atıldı.

Bir yenisinin daha hayata geçecek olması önemli...

Antrenman sonrası mıntıka temizliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği temizlik seferberliğine, Bostanlıspor’un minik ve yıldız futbolcuları da destek verdi.

Kendi tesislerinin etrafını ve yakınındaki park ve sokakları temizledi.

Faizler düştü, haydi hayırlısı

Bostanlıspor’un sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya devam edeceğini ve sivil toplum kuruluşu olarak üzerine düşen görevleri yerine getireceklerini belirten 40 yıllık arkadaşım Başkan Avni Erboy’un şu sözüne dikkatinizi çekeceğim:

“Spor sadece sahaya çıkarak topa vurmak değil. 27 branşta tescilliyiz. İmkânlarımız ölçüsünde üç yaşından 90 yaşına kadar spor yapmak isteyen herkese kapımız açık. Temizlik seferberliğine desteğimiz devam edecek. Bizim sporcular kapılarının önünü temizlemeye alışkın. Her antrenman sonrası mıntıka temizliği yapıyorlar. Umarım, tüm kulüplere örnek oluruz.”

Erboy’un bu açıklamasına tüm kulüplerimizin destek vermesini temenni ediyorum.

Temiz olalım ki, ne kadar duyarlı sporcu yetiştirdiğimizi tüm dünya bilsin...

Faizler düştü, haydi hayırlısı

Bir gün yetmez!

İzmir’de önceki gün temizlik seferberliği vardı.

Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere, tüm ilçe belediye başkanları bulundukları semtte temizlik harekâtına girişti.

Soyer Çiğli’de, Başkan Utku Gümrükçü ile birlikte eline torba aldı, başladı çöpleri toplamaya...

***

İlk kez böyle bir genel etkinliğe şahit oldu İzmirliler.

Şimdiye kadar görmedikleri bir çalışmaya tanıklık etti.

Ama bunu bir günle sınırlı tutmamak gerekir.

Ayda iki üç kez bu birlikteliği sağlayıp, kentimizi çöpten arındırıp, temizliğe dikkat çekmeliyiz.

Büyüklerin attığı bu olumlu adım, gelecekte yerlerini emanet edecekleri çocuklarımıza da güzel bir örnek oldu.

***

Çocuk, büyüğünden ne görürse onu uygular, hayata geçirir.

Şimdiden atılan bu tohum, ileride meyvesini fazlasıyla verir.

Bu etkinliği hayata geçirenleri kutluyorum.