Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Alanya’da hem tarımsal kalkınmayı sağlamak hem de tropikal meyve çeşitliliğini artırmak amacıyla Hobi Bahçesi ve Tropikal Meyve Tanıtım Merkezi projesini hayata geçirmek için düğmeye basıldı.

Geçtiğimiz hafta Alanya Belediye Başkanı Ziraat Mühendisti Adem Murat Yücel’i ziyaret ettim.  Turizmde olduğu gibi tarımda da iddialı olan Alanya’nın yeni hayata geçirdiği Hobi Bahçesi ve Tropikal Meyve Tanıtım Merkezi hakkında başkanla kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Hobi Bahçesi ve Tropikal Meyve Tanıtım Merkezi hakkında Milliyet’e konuşan Başkan Yücel, “Toplamda 77 bin metrekarelik alan üzerine kurulu merkezimizin 7 bin metrekarelik alanında kapalı sera, 14 bin metrekarelik alanında açık sera ve 55 bin metrekarelik alanında ise hobi evleri bulunacak. Proje içerisinde gezinti yolları, otoparklar, idari bina, kafeterya, basketbol sahası, fitness alanı, masa tenisi oyun alanı, çocuk oyun parkı, gezinti yolları, oturma alanları, giriş, güvenlik kulübesi, ağaçlandırma alanları, gastronomi eğitim alanı, mini aromatik bitki parselleri, umumi tuvalet gibi hizmetleri de barındıracak. Bu projemiz ile hem bölge çiftçilerimize ve ülkemize katma değer sağlayacak hem de tarımda çeşitliliği artırmak adına tropikal meyvelerin Ar-Ge çalışmasını yapacağız. Çiftçilerimiz bölgemizde 18 tropikal ürünün üretimini yapıyor. Üniversitelerimiz, ziraat odamız ve çiftçilerimizle işbirliği yaparak hem buradaki fidan ve ürünleri vatandaşlarımıza dağıtacağız hem de yetişme şartlarını herkese öğreteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Tropikal tarımın kalbi Alanya’da

‘Çiftçimizi destekliyoruz’

Başkan Yücel, sözlerine söyle devam etti: “Çiftçimizi, üreticimizi daima destekleyen adımlar attık. Tarıma uygun 72 kırsal mahallemizde üreticilerimize 400 binden fazla fide teslim ettik. Alanya’nın değişimi, gelişimi, vizyon ve misyon sahibi olabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Üreten ve çalışan topluma destek olmak, üretimin teşvikini sağlamak için mücadele veriyoruz. Bugüne kadar su kabağı, lif, çok yıllık bitki üretimi gibi projeler ürettik, tozlanmanın sağlanması adına arı kovanları dağıttık. Kırsaldaki üretimi desteklemek ve istihdama katkı sağlamak adına da fide dağıtımı projesini hayata geçirdik. 400 bin fideyi çiftçilerimizle buluşturduk. Hedefimiz üreten bir toplum olabilmek ve bu doğrultuda yıl içerisinde 1 milyon fide dağıtacağız. Tarımda üretimi ve gelişimi artırmanın yanı sıra üreticilerimizin zor günlerinde de her zaman yanında olmayı kendimize görev bildik. Fırtınada, selde seraları zarar gören esnaflarımızın yaralarını sarabilmek adına bugüne kadar 2 buçuk ton naylon dağıtımı gerçekleştirdik. Üreticilerimizle her zaman omuz omuzayız.”

Haberin Devamı

Tropikal tarımın kalbi Alanya’da

Muz artıkları gübre oluyor

Alanya’da her alanda, her yapılan işte katma değer sağlamanın öncelikli amaçları olduğunu vurgulayan Başkan Yücel, “Bu doğrultuda geçtiğimiz yıllarda muz artıklarından gübre yapımını sağlayacak Muz Atıklarından Mikrobiyal ve Organik Gübre Tesisi hayata geçirdik. Kısaca, çöpten katma değer yarattık. Bu tesisle muz gövdesinden bitkisel katı, sıvı organik ve mikrobiyal gübre üretiliyor. Muz meyvesinin yanında gövdesinden de böyle bir değer oluşturulması oldukça önemli. Biz de Belediyemizin üretim alanlarında kendi ürettiğimiz organik gübreyi kullanıyoruz. Yurt dışına pazarlanabilecek, katma değeri yüksek bir ürün. Kat edecek çok yolumuz var ancak başarılı olacağımıza olan inancım tam” dedi.

Haberin Devamı

Tropikal tarımın kalbi Alanya’da

Seferihisar’ın kapıları dünya sanatçılarına açıldı

İzmir Seferihisar Belediyesi ve Oyuncular Sendikası arasında, kültür ve sanatı geliştirmek üzere iş birliği protokolü imzalandı. Dünyadaki ilk Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu Teos Antik Kenti’nde imzalanan protokol ile Seferihisar, dünya sanatçılarına kapılarını açacak. Tarihi milattan öncesine kadar uzanan ve dünyadaki ilk Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu Seferihisar Sığacık’taki Teos Antik Kenti, dünya sanatçılarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Tarihi antik kentte, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve Oyuncular Sendikası adına Yönetim Kurulu Üyesi Taner Rumeli’nin imza attığı iş birliği protokolü ile Seferihisar, dünya sanatçılarına kapılarını açacak. Seferihisar Belediyesi tarafından 12 İon Kenti’ni kültür rotası üzerinden birleştiren “İon Kentleri Rotası Projesi” kapsamında imzalanan protokol ile Seferihisar’ın kültür sanat çalışmalarında, uluslararası bir kent olması hedefleniyor. Oyuncular Sendikası ile imzalanan iş birliği protokolünün hem Seferihisar hem de Türkiye’nin kültür sanatına büyük katkılar sağlayacağını belirten Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Teos Antik Kenti dünyadaki ilk Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu yer. İon Kentleri Rotası ile başladığımız süreç Dionysos Şenliği ile devam edecek. 19-20 Ağustos’ta gerçekleştireceğimiz şenlikte ‘Sanatçılar Şehri Seferihisar’ teması öne çıkacak. Oyuncular Sendikası Türkiye’deki en büyük çatı kurum. Tüm dünyadaki sanatçılarla iş birliği içindeler. Nasıl binlerce yıl bu topraklar, sanatçıların buluşma noktası olmuşsa, bundan sonra da böyle olması için beraber çalışacağımız bir protokol imzaladık. Çok verimli bir iş birliği olacağından eminim’’ dedi.

ŞiKAYET VAR!

Tropikal tarımın kalbi Alanya’da

Sınır kalktı, desibel yükseldi!

Gece 12’den sonra gece kulübü ve bar gibi mekânlarda müzik çalınmasına dair yasak kalkınca eğlence mekânları işin dozunu kaçırdı. Yazın gelmesiyle birlikte özellikle Antalya’dan çok sayıda şikâyet aldım. Geçen hafta da Antalya’daydım. Konyaaltı ilçesinde çok sayıda eğlence mekânı var ama aynı zamanda çok sayıda konut var. İnsanlar eğleniyor, bunda kimsenin gözü yok ancak ertesi gün işe gidecek, evinde dinlenmeye çalışan insanlar bu sese maruz kalıyor. Hatta doktor bir arkadaşımın sahile yakın evinde bizzat buna ben de şahit oldum. Ve arkadaşımın ertesi gün ameliyatı vardı. Ertesi gün ameliyata girecek olan bir doktorun evinde ne kadar dinlenebileceğini siz düşünün. Evet, müzik sınırlaması olmasın ancak mekânlarda desibel kontrolü düzenli olarak yapılsın. Tüm mekânlara desibel ölçer takılsın. Konuyla ilgili olarak Antalya Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Antalya İl Müdürlüğü, Konyaaltı Kaymakamlığı ve Belediye yetkililerin bu konuda bir an önce tedbir almasını bekliyorum.

Tropikal tarımın kalbi Alanya’da

‘Klimalar çalışmıyor!’

Antalya’da yaşamakta olan okurlarımız, “Antalya’nın sıcağı ve nemi malum, otobüsler yaz aylarında tam bir keşmekeşe dönüyor. Açılmayan klimalar ya da açılan ancak kalabalıktan hiçbir etkisi olmayan veyahut açılıp kendine hayrı olmayan araç klimaları insanı bezdiriyor. İnanın artık toplu taşımaya binmek zorunda olmasak binmeyeceğiz. Belediye araç sayısını artırıp yoğunluğu mu azaltacak, araçların klimalarına bakım mı yapacaklar, buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Yoksa otobüs içinde sağlık sorunları yaşamaya başlayacağız. Dışarısı zaten yeterince sıcak, bir de kapalı alan ve kalabalık olunca kalp krizi geçirmemek elde değil” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkililerine iletmiş olalım, bakalım belediyeden nasıl bir yanıt gelecek?

Tropikal tarımın kalbi Alanya’da

Kaç ay daha kapalı kalacak!

Ankara’da yaşamakta olan okurlarımız, “Ankara’nın en işlek yollarından biri Havaalanı protokol yolu üzerinde bulunan Aydınlıkevler Anadolu lisesi yaya üst geçidi yaklaşık iki buçuk aydır kapalı. Kapatıldığı günden bu yana gelen ne de giden var. Büyükşehir belediyesi sadece ‘Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’ diye bir tabela koydu. Üstgeçidi kapattı gitti. Burası Okullar bölgesi aynı zamanda. Biz esnaflar bu üstgeçidin bir an önce açılmasını istiyoruz” dedi. Okurlarımızın bu şikayetini Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...