Gaziantep, tarım sektöründeki öncü adımlarıyla yalnızca Türkiye’ye değil, dünyaya da örnek olmayı sürdürüyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Nane Eleme ve Paketleme Tesisi, tarımsal üretimde kaliteyi artırmayı ve çiftçiler için yeni gelir kapıları oluşturmayı hedefliyor.
Türkiye’nin nane üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiren Gaziantep, bu yeni yatırımla naneyi hem hijyenik koşullarda işleyip hem de yüksek katma değer sağlayarak ulusal ve uluslararası pazarlara sunabilecek. Günlük 24 ton işleme kapasitesine sahip olan tesis, modern üretim süreçleriyle nanenin kalitesini koruyarak ihracatta rekabet avantajı yaratmayı amaçlıyor.
Tesisin açılışı, Elifoğlu Mahallesi’nde düzenlenen törenle yapıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin liderliğinde gerçekleşen bu yatırım, yalnızca üretim kapasitesini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda bölgedeki çiftçilere destek olmayı da
Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve müsilaj tehlikesine dikkat çeken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Ötelenecek bir durum yok, aksi halde büyüyerek Ege ve Karadeniz’e yayılacak” uyarısını yaptı.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Marmara Denizi’ndeki kirlilik, müsilaj, büyüyerek Ege ve Karadeniz’e yayılacak. Hafife alınacak, ötelenecek bir durum değildir. Hızlıca tedbir almalıyız” dedi.
Müsilaj tehdidini siyaset üstü bir mesele olarak gördüğünü belirten Başkan Büyükakın, şunları söyledi: “Biz 23 tane arıtma tesisi kurduk; evsel atıkları arıtmadan denize vermiyoruz. Tesislerimizin yüzde 75’i ileri biyolojik arıtma sağlıyor. Biz üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz. Ancak Marmara Denizi’ne günde 4 buçuk milyon metreküp evsel atıksu deşarj ediliyor. Evsel atık bırakanların yüzde 53’ü sadece ön arıtma kullanıyor. Bu oranın yüzde 97’si İstanbul’dan kaynaklı. Aslında mesele
Yapay Zekâ Âşık Olabilir mi?
Hayatımızın her alanına nüfuz eden yapay zekâ, teknolojik bir devrim olmanın ötesinde derin felsefi soruları da beraberinde getiriyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Ofis Sanat Merkezi’nde düzenlediği “Yapay Zekâ Âşık Olabilir mi?” söyleşisinde, İbn Haldun Üniversitesi’nden Doç. Dr. Enis Doko, bu sorulara odaklandı.
Doko, yapay zekânın insana özgü bilinç, öznellik ve farkındalık gibi özelliklerden yoksun olduğunu vurgulayarak, “Bir yapay zekâ size ‘seni seviyorum’ diyebilir; fakat bunu söylerken hissettiği bir şey yoktur” dedi. Günümüz yapay zekâlarının karmaşık hesaplamalar yapabilse de insani duygulardan uzak olduğunu belirtti.
Yapay zekâ, yaşam kalitesini artıran çözümler sunmaya devam ederken, insani duygu ve bilinçle arasındaki derin farkı koruyor. Gelecekte “âşık olan” ya da “hisseden” bir yapay zekâ mümkün mü? Bu sorular, etik ve teknolojik sınırların ötesinde bir geleceği
Şehirlerimiz, yenilikçi projelerle daha yaşanabilir, güvenli ve çevre dostu hâle geliyor. Güvenlikten enerji verimliliğine, sanattan çevre bilincine kadar pek çok alanda hayata geçirilen projeler, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltirken geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. İşte bu hafta şehirlerimizden gelen güzel haberler ve umut verici çalışmalar…
Antalya Büyükşehir Belediyesi, ticari taksilerde güvenliği artırmayı hedefleyen önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası iş birliğiyle 6 bin 615 ticari taksiye ücretsiz panik butonlu araç takip ve kamera sistemi monte ediliyor. 1 Mart’a kadar tamamlanması planlanan bu proje, hırsızlık, gasp ve şiddet olaylarının önüne geçmeyi amaçlıyor. Bu adım, hem sürücüler hem de yolcular için güvenli bir ulaşım deneyimi sunacak.
Yarıyıl tatilinde şenlik zamanı
Belediyeler, yarıyıl tatilinde çocukların hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlayan etkinliklerle dolu dolu programlar sunuyor. Ataşehir
İstanbul’un Bağcılar ilçesinde geçtiğimiz günlerde önemli bir değişim yaşandı. Belediye Başkanı Abdullah Özdemir’in AK Parti İstanbul İl Başkanı adayı gösterilmesiyle boşalan koltuğa, belediye meclisi tarafından Yasin Yıldız seçildi. 30 oy alarak Bağcılar Belediyesi’nin yeni başkanı olan Yıldız, ilçeye yabancı bir isim değil. Zaten teşkilatlarda uzun süredir çeşitli görevler aldı. Aynı zamanda meclis üyeliği ve belediye başkan yardımcılığı yaptı. Son 6 aydır da Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. O yüzden Bağcılar’ın dinamiklerine hâkim birisi. Abdullah başkanın yerel seçim öncesi verdiği vaatleri de kendisiyle birlikte masada çalıştı. Proje ve vaatlere yabancı değil.
Başkan Yıldız ile bir araya gelerek yeni döneme dair değerlendirmelerini dinleme fırsatı buldum. Sohbetimizde, görevi devraldığı Abdullah Özdemir’in projelerini sürdürme kararlılığını vurguladı. Özellikle deprem ve kentsel dönüşüm konularındaki hassasiyeti, İstanbul gibi bir metropolde karşı karşıya olduğumuz en
Belediyeler, son yıllarda vatandaşların hayatına dokunan projelerle sosyal dayanışma köprüleri inşa ediyor. Ekonomik zorluklar, belediyelerin sosyal yardım yükünü artırırken bu yardımların önemini de katbekat yükseltiyor. Artık sadece temel ihtiyaçları karşılamak değil, bireylerin yaşam kalitesini artırmak, toplumu ayakta tutacak dayanışma kültürünü geliştirmek de yerel yönetimlerin asli görevleri arasında yer alamaya başlıyor.
Yelpaze çok geniş
Sosyal yardımlar denilince ilk akla gıda ve barınma desteği gelse de belediyeler, destek yelpazesini çok daha geniş tutuyor. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerji tasarrufuna kadar genişleyen projeler, ekonomik anlamda zorluk yaşayan bireylerin yanı sıra tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamayı da hedefliyor. Sıcak yemek dağıtımları, öğrencilere burs yardımları ve sosyal kart uygulamaları, yalnızca ekonomik destek sağlamakla kalmıyor, yardımlaşma kültürünü de büyütüyor. Bu projeler bireysel faydanın ötesine geçerek toplumsal refaha katkı sunuyor, umudu yeşertiyor.
S
Her gün milyonlarca insanın hayatına dokunan İstanbul, dinamik yapısıyla yeniliklere ev sahipliği etmeye devam ediyor. Bu değişimin en güzel örneklerinden biri, direksiyon başında daha fazla kadın şoförün görülmesi. İstanbul’un karmaşık ve yoğun ulaşım ağı, kadınların da emeğiyle şekilleniyor.
İETT Genel Müdürü İrfan Demet ile yaptığım kısa bir sohbette öğrendiğim gelişmeler çok umut vericiydi. İETT, bünyesinde görev alan 163 kadın şoförle toplumsal eşitlik adına önemli bir adım atmış durumda. Dahası, bu kadınlar yalnızca otobüs direksiyonunda değil, sahada denetimci amir olarak da aktif roller üstleniyor. Genel Müdür, kadın çalışan sayısını artırmayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda yeni başvurular beklediklerini belirtiyor; ancak yeterli başvuru alamadıklarını da ekliyor.
Buradan tüm kadınlara seslenmek istiyorum: İstanbul’un yollarında iz bırakmak ve toplumsal eşitliğin bir parçası olmak istiyorsanız İETT ailesine katılmak için cesaretle adım atabilirsiniz. Kadınların direksiyon başındaki varlığı, sadece toplumsal eşitlik açısından
Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin ile yeni yılın ilk günlerinde bir araya gelerek, Mardin’in bu güzel ilçesinin bugünkü durumu ve hedefleri üzerine keyifli bir sohbet ettik. Sohbetimizin önemli bir bölümü, doğal olarak Kanal D ekranlarında reyting rekorları kıran “Uzak Şehir” dizisine ayırdık. Dizinin Midyat’a olan katkısını vurgulayan Başkan Şahin, ilçenin bu sayede âdeta bir turizm cennetine dönüştüğünü dile getiriyor.
Dinler ve diller şehri
“Dizi, Midyat’ın tanıtımına büyük katkı sağladı ve Mardinlilerden tam not aldı,” diyen Şahin, şunları anlatıyor: “Midyat, dinler ve diller şehri olarak bilinir. Sokakları, tarihi yapıları ve binlerce yıllık dokusuyla benzersiz bir yer. Dizinin yayınlanmasıyla birlikte sadece İstanbul ve Ankara’dan değil, yurt dışından da yoğun ilgi görüyoruz. Şehre turist akını var. Biz de yerel yönetim olarak tüm imkânımızı bu akını karşılamak için seferber ettik.”
Midyat’ı ekranlara taşıdı
“Uzak Şehir”, küçük bir Anadolu kasabasında