Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

drerkansevinc@gmail.com

Tüm Yazıları

Hayatını geçmişe adamış bir adam




Sancar Maruflu, İzmir’in ölmüşlerini, çeşmelerini, meydanlarını, heykellerini, kısaca dününü yeni nesillere anlatmayı görev biliyor...


Fuar Kübana. Sahnede Berkant var. Ön masaların birinde rahmetli Enis Berki, Ayla Dikmen ve dostları. Diğerinde rahmetli Mazhar Zorlu, Haşmet Uslu ve dostları. Bir başkasında Belediye Başkanı rahmetli İhsan Alyanak ve konukları. Arkalarda bir yerde de bir yandan gözlüğünü düzelten, bir yandan da elindeki notları kontrol eden protokol müdürü. O, çevresinde toplanan basın mensuplarına fuarla ilgili bilgiler verirken Berkant dillerden düşmeyen şarkısını seslendiriyor; ”Bir şarkısın sen. Ömür boyu sürecek...”
İşte bu şarkı onu anlatıyor... “İzmir’in dirileri ile olduğu kadar ölmüşleriyle de ilgilenme görevini kendi kendime üstlendim. İzmir’in saat kulesi, asansör, döner taş, gazi heykeli, çeşitli çeşme, meydan, cami, müze gibi değerlerini de her yıl yeni yetişen neslin öğrenmesi, tanıması amacıyla anıyoruz. Amacımız yeni yetişenlerin kente ve dününe sahip çıkmasını sağlamaktır” diyen vefa adamını... İzmir sevdalısı Sancar Maruflu’yu...

Kökleri Kırım’da
Sancar’ın kökleri Kırım’a dayanıyor. Marufoğulları beyliği, Anadolu’ya göçünce Denizli Buldan ve Ankara Çankırı’ya konuşlanmış. Bu beylikte anne-baba tanışıyor ve Buldan’a yerleşiyorlar. Hala sık sık ailesinin yaşadığı köye gidiyor Sancar. Büyük itibar görüyor. Ne de olsa Marufoğulları’ndan... Anne Atatürk’e kahve yapan ve 10.yıl kutlamalarında İzmir’i temsilen mikrofona çıkan izci talebe. Atatürk’ün o gün annesine hediye ettiği saati hala özenle saklıyor Sancar. Daha sonra öğretmen oluyor anne. Baba orman mühendisi. Yine Atatürk’ün talimatıyla Almanya’da mesleki bilgi,becerisini artıran ve Türkiye’de erozyonla mücadeleyi başlatan kişi. Önce Denizli’deki daha sonra Karşıyaka’daki bataklıkları kurutmuş.Orman Bölge Müdürü olduğu dönemde. İsminin verildiği 1740 sokakta dünyaya gözlerini açıyor Sancar. Ağabeyi kendisinden 9 yaş büyük olunca, ailenin eğlence kaynağı oluyor. Küçükken sıska bir çocuk. Yaş ilerledikçe spor en büyük hobisi. İyi bir atlet, başarılı bir basketbolcu. Sporu bırakınca ve de halkla ilişkiler gibi düzensiz bir yaşamı iş seçince, almış kilolarını... Halkla İlişkiler’den önce gazeteciliği var Sancar’ın...

Haberin Devamı

Milliyet’te başlamış serüven. Duygu Asena ile tüm Anadolu’yu dolaşmış, röportajlara, fotoğraflara imza atmış. Aslında polis/adliye muhabiri. İletişimindeki. Türkiye’de kurulmuş ikinci profesyonel halkla ilişkiler firması Hisdaş-Medyapol’e kadar gidecek mesleği seçiyor. Sancar, gelmiş geçmiş belediye başkanlarının hemen hemen hepsiyle beraber çalışma olanağı bulmuş bir kişi.
Gazetecilik günleri
Sancar’ın, İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği başta olmak üzere birçok sosyal kuruluşta lokomotif görevi var. Sancar’la İzmir Fuarı’nı konuşurken kaldırılan heykellerden de söz ettik. Şimdilerde 50 koliyi aşan arşivini nasıl gün ışığına çıkaracak onu düşünüyor. Zeki Müren için yapılacak anma törenini planlıyor. Eşi Ayla, Ziraat Yüksek Mühendisi. Fuar Müdürlüğü’nde beraber çalıştıkları dönemde aşk filizlenmiş. Düğünleri için İzmir Orduevi’ni babam ayarlamış. Bunu da yeni öğrendim..




Behçet Uz’un adı Fuar’a verilmeli

80.İzmir Enternasyonal Fuarı başladı...
-Cumhuriyet’in ilk enternasyonal organizasyonudur fuarımız. İtalya’nın Milano kentinde 86 yıl önce kurulmuş, merkezi Paris’te bulunan UFI kısa adıyla anılan “Uluslar arası Fuarlar Birliği”ne 73 yıl önce kabul edilmiş ilk Orta ve Yakın Doğu Fuarıdır. Belediye Reisi Dr.Behçet Uz, 1932 de savaşın yakıp yıkarak harabeye çevirdiği yangın alanı denilen bölgeyi “Bu enkazı 40 yılda zor kaldırabilirsiniz” diyenleri utandırırcasına 23 ayda tertemiz hale getirip 1936 yılında “Kültürpark “adıyla Türk Ulusuna armağan etti.
Belediye Reisi’nin soyadının öyküsü de bir başka güzel...
-Evet. Dr.Behçet Uz, dönemin küskün Başbakanı İsmet İnönü ile İktisat Vekili Celal Bayar’ı bir araya getirmeyi başardı. Tarih 1 Eylül 1936. Bu gelişmeye çok sevinen Atatürk Belediye Reisi’ne uzlaştırıcı başarısı nedeniyle “Uz” soyadını verdi.
Ama biz hala fuara Dr.Behçet Uz adını veremedik.
-Bu sevdamızdan vazgeçmedik ki... Fuar sonrası bir kez daha ziyaret edeceğiz Başkan’ı. Aziz Başkan,yıllardır sürüncemede olan bu konuyu çözecektir diye düşünüyorum.
Hangi Fuar’a? Fuar mı kaldı?
-Kültürpark’a tabii ki. Ticari Fuar Gaziemir’e taşınır, Kültürpark ta Kültürpark olur. Yılda bir kere de 20 Ağustos-20 Eylül tarihleri arasında Kültürpark alanında ismi ne olursa olsun, İzmir Şenliği mi olur, İzmir Fuarı mı olur, eskisi gibi sanat ve kültürü bol, satış standlarının da olduğu görkemli bir organizasyon yapılır.
Sadece tiyatrolar,konserler değil sirk,lunapark falan da olacak tabii...
-Olmaz mı... Türkiye’nin ilk lunaparkı zaten İzmir’de kurulmuştur. Türkiye’nin en yüksek dönme dolabı adeta fuarın simgesidir. Haydi İzmir elele verelim, eski fuarımızı isteyelim..


Sancar Maruflu Kimdir?


İzmir-Karşıyaka doğumlu Sancar Maruflu, ilk ve orta öğrenimini babasının memuriyet görevleri nedeniyle Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tamamladı. Özel Erdem Lisesi’nin ardından Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden lisans, Ankara Üniversitesi S.B.F. Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan yüksek lisans diploması aldı. İzmir’i Sevenler Platformu, Ulusal Birlik Platformu, Ege Kültür Platformu Genel Başkanı olan Maruflu, Karşıyaka Rotary Kulübü’nün de kurucularından. 2001 de “Son on yılın en başarılı iletişimcisi”,2003 de “Son on yılın en başarılı sivil toplum lideri” seçilen Maruflu, evli ve iki çocuk babası.