Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

drerkansevinc@gmail.com

Tüm Yazıları

Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma Vakfı (KİT-VAK) Başkanı Soncul yeni konukevi için hayırseverleri bağış yapmaya davet ediyor

KİT-VAK’tan üçüncü büyük hizmet

Kanser hastalığının insan yaşamını nasıl etkilediği iyi biliniyor. Günümüzde gerek tanı gerekse tedavilerdeki hızlı ilerlemeler sayesinde adı bile sevimsiz olan bu hastalıkta uzun yaşam süreleri elde edilmekte. Bu habis hastalıkta “Kemik İliği Transplantasyonu” (KİT) ile tam düzelme olmakta ve yaşam kalitesinde artış sağlanmakta.

Dernekten vakfa
KİT Merkezleri oluşturma ve özelikle onkoloji hastalarının ailelerine destek sağlamak amacıyla kurulmuş olan KİT-VAK’ın öyküsü 1991 yılında başlıyor. O yıl Prof. Suat Çağlayan’ın girişimleri ile lösemili çocuklara maddi ve manevi destek vermek ve bir merkez kurabilmek amacıyla KİT-DER kurulmuş ve birçok sanatsal ve kültürel etkinlik yapılmıştı. Dernek, 1995’te vakıf kurma kararı aldı. Dönemin İzmir Valisi Kutlu Aktaş ve eşi Merhume Tülay Aktaş’ın da aralarında olduğu, bu amaca inanmış 53 kişi bir araya gelerek, Prof. Suat Çağlayan’ın başkanlığında kısa adı “KİT-VAK” olan Kemik İliği Transplantasyonu ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı’nı hayata geçirdiler.
Vakıf bugüne kadar iki önemli projeyi tamamladı. Bu projelerden 2004 yılında hizmete giren ve Ege Üniversitesi Hastane Kompleksi içinde yer alan Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi kendi alanında Türkiye’nin en büyük kapasiteli hastanesi.

Haberin Devamı

Hasta yakınlarının çilesi
En zor zamanda birinin yanında olmak ne güzeldir. Kimse hasta olmak istemez. Hele çocuklarının hastalanmasını hiç istemez. Hastası olduğunda yakınları için hastane kapılarında, bahçelerinde bir bekleyiş başlar. Çok uzun ve ızdıraplı bir bekleyiştir bu. Uykusuz, boğazlarından bir lokma geçmeden, hastane bahçelerinde nöbet tutar, bekleşir insanlar. Günlerce bir banyo bile yapamazlar. Hastane bahçelerinde mukavva parçaları üstünde hastalarından haber almaya çalışırlar.
İşte bu nedenle KİT-VAK “Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi” projelerine başladı hastane sonrası. İlk proje EÜ Konukevi tamamlanıp geçen sene hizmete girdi. Şimdi 9 Eylül Üniversitesi Konukevi projesi yürüyor. KİT-VAK Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Soncul, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımıyla 31 Mayıs tarihinde imzalanan protokolün ardından çalışmaların hızlandığını söylerken heyecanını yüzünden okuyabiliyorsunuz. Başkan 20 yıldır vakfın içinde ve çeşitli görevleri cebinden para harcayarak yapmaya çalışıyor. Ramazan Soncul tam bir işkolik. Sabah erken kalkar, yürüyüşünü yapar ve akşamın sekiz buçuğuna kadar kah bürosunda, kah KİT-VAK’ta çalışır. Eşi koroda olması nedeniyle Türk Sanat Müziği hastası. Mali mevzuatları takip ediyor. Hergün en az 5 gazete okuyor. Milliyet ilk göz ağrısı ve vazgeçemediği gazete.

Haberin Devamı

Kimdir?

Ramazan Soncul 1947 yılında Burdur’da doğdu. 1971 yılında Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. Maliye Bakanlığı Gelirler Baş Kontrolörlüğü yaptı. İzmir YMMO Yönetim, Disiplin ve Denetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Halen kurucusu olduğu R/S Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. ve Ramazan Soncul-Mehmet Tıkaç adı altnda yeminli mali müşavirlik faaliyetine devam eden Soncul, 2008’den bu yana KİT-VAK Yönetim Kurulu Başkanı. Evli ve iki yetişkin evladı, bir torunu var.

Haberin Devamı

Bizimle misiniz?

Önümüz bayram. Dini vecibelerini yerine getirmek isteyenler için KİT-VAK güzel bir alternatif.
Kurban bağışı olarak 450 TL kabul ediyoruz. Kesim yapmıyor ve bağışları ihtiyaçlara yönelik sağlık alanında kullanıyoruz. Vakfımızın, Bakanlar Kurulu’nun 16 Kasım 2000 tarih 2000-1862 sayılı kararıyla vergi muafiyeti var. Vergi mükellefleri, vakfımıza yapacakları bağışları vergi matrahından indirebilir, yani vergi indiriminden yararlanabilirler. Hayırseverlerimiz bağışlarını Halk Bankası Konak - İzmir Şubesi Hesap No. 16000008 veya IBAN NO-TR74 0001 2009 7340 0016 0000 08 ‘na yapabilirler.

Kumbaralar da alışveriş merkezlerinde olacak tabii.
Aynen öyle. Kumbaraları yine belli başlı merkezlere koyacağız.Kipa mağazaları, Balçova 5M Migros,Mavişehir Ege Park ,Carrefour ve Park Bornova’daki kutulara atılacak 1 liraların bile önemi var.Damlaya damlaya göl olur.

İki büyük proje hayata geçti.Şimdi 3.proje ilerliyor. Ne aşamada?
Dokuz Eylül projesinin arsa tahsisi tamamlandı. Belediyede ruhsat aşamasındayız. Ruhsat işlemleri de bayramdan sonra bitecek. Yılbaşından önce temeli atacağız. Sayın bakanımız Binali Yıldırım’ın büyük destekleri var. Ege Üniversitesi’ndeki Konukevi’nin açılış töreninde “Bunun gibi 3 tane daha istiyoruz” dedi ve bizi motive etti. DEÜ Konukevi’ni en kısa sürede bitireceğiz. 4 milyon liraya malolacak. Geçenlerde buraya gelen bir bağışçımız elinde para ile geldi ve “Dokuz Eylül’deki projeye destek olacağım” dedi.Bu bizim gözlerimizi yaşarttı.Bu şekilde duyarlı insanların olması toplumdaki sosyal barışa da hizmet ediyor.Maddi bağışlar yanısıra ayni bağışlar da çok önemli.Çimento ,demir ,kereste ve doğrama gibi bağışlar da bekliyoruz.

Kampanya sloganı da çok güzel.
Kampanya sloganımız “Bizimle misiniz?“ Konukevi projelerimize “Haydi” adını verdik. Açılımı “Hasta ve Hasta Yakınlarına Destek İçin Konukevi”. Ağırlıklı olarak seçkin bayanlardan oluşan icra komitemizdeki arkadaşlarımız da canla başla çalışıyor. Meleklerimizin çalışmalarından çok yarar sağlıyoruz. Valimiz büyük destekçimiz.Büyükşehir Belediyemiz de öyle.Vakıf bundan önceki projelerini hayırseverlerin gönüllü bağışlarıyla gerçekleştirdi. Bu proje için de aynı durum söz konusu halkımızın desteği, gönül dostlarımız, Türk Milletinin yardımsever ruhu ile bu zorlu ama güzel yolu yine birlikte aşacağız.

Haydi o zaman!