Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

drerkansevinc@gmail.com

Tüm Yazıları

Akın ve Pehlivanoğlu’nun yarattığı ”Girişim Kampusü” projesi gençlere yeni iş olanağı sunacak; vereceği eğitimle başarılı girişimci olmalarını sağlayacak

Sivil toplumun önderleri

İzmirli iş kadınları Ayşe Akın ve İrem Pehlivanoğlu gençlere para kazandırma peşinde

Hayattaki en büyük risk hiçbir şey yapmadan öylece durmak. Kendinizi adayacağınız hayali bulduğunuzda her şey gerçekleşmeye başlıyor. Yeter ki yerinizden kalkın ve ayağınızı bir santim olsun öne doğru atın.
İzmir iş dünyasının tanınmış iki kadını da kafa kafaya verip gençlere iş imkanları sağlamak için Liyakat Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliği ile bir proje geliştirdiler. ”Girişim Kampusü” projesine en az lise mezunu olan 18-30 yaş arası iş fikri olan herkes katılabiliyor.

Başarılı ikili
Proje koordinatörlerinden Ayşe Akın’ı hem sanayi, hem de politika dünyasından tanıyacaksınız.
Diğer proje koordinatörü Pehlivanoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pehlivanoğlu’nun kızı İrem Pehlivanoğlu. Üzerindeki büyük sorumluluğa rağmen sivil toplum örgütlerinde aktif rol üstleniyor genç yaşta.
Girişimciliğin cesaret ve sabır gerektiren uzun bir yolculuk olduğunu ifade ediyorlar proje yöneticileri. İzmir’in girişimciliğin merkezi olması hedeflerinde enerjilerini harcıyorlar. “Girişim Kampüsü” projesi yaratıcıları aralarında 20 yaş fark olmasına rağmen sıkı birer arkadaş.
Çok ortak özellikleri var. Örneğin her ikisi de işle evli. Her ikisi de şoför kullanmayı sevmiyor ve altlarındaki jiplerle kilometrelerce yol yapabiliyorlar.
Ayşe’nin kurucusu olduğu dernek tüm kadınları tek çatı altında toplamayı amaçlayan Kadın Meclis Üyeleri Derneği (KAMED). Kadının siyasette etkinliğini, sayısal çoğunluğunu ve ağırlığını artırmak amacıyla yola çıkmış Ayşe.
İrem, kurumsallaşmış bir aile şirketinde yönetici olmanın keyfini yaşıyor. Öğrenmeyi seven biri ve her şeye hakim genç yaşında.

Kaçış yeri Çeşme
Aile ilişkilerini çok iyi idare ediyor. Bayan olarak dengeleri güzel kuruyor. Yoğun STK toplantılarından ve iş yaşamından kaçışın yeri onun için Çeşme. Akşamları favori mekanı Solo Mare. Alaçatı’nın kalabalıklığından şikayetçi ve kentin bir Bodrum olmaması için birşeyler yapmamız lazım diyenlerden.

Haberin Devamı

Ayşe Akın

1965 İzmir doğumlu. Üniversite eğitimi sonrası 1986 da kurduğu Mo-gi şirketi ile iş hayatına atıldı. DYP’de aktif politika hayatına başlayan ekonomiden sorumlu başkan yardımcılığı, Burhan Özfatura döneminde Belediye Başkan vekilliği yapan Akın, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, EGIAD, TARGEV, EKDAV, İzmir Sağlık Turizmi Derneği ve Liyakat Derneği üyesi. Ayşe Akın, Kadın Meclis Üyeleri Derneği (KAMED)in kurucu başkanı.

Haberin Devamı

İrem Pehlivanoğlu

1985 İzmir doğumlu. Özel İzmir Amerikan Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okudu. Milano’da European School of Economics’te(ESE) pazarlama master’i yaptı. 2010’dan bu yana Pehlivanoğlu Şirketler Grubu’nda aktif olarak çalışmakta ayrıca Liyakat Derneği ve EGİAD’taki görevlerini sürdürmektedir.

Dahi fikirler... Genç girişimciler

Haberin Devamı

Bu çalışma özellikle ülkemizde KOBİ leri güçlendirecek bir proje.

AA: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de KOBİ’ler oldukça önemli bir yere sahip. Günümüzde KOBİ’lerin öneminin daha fazla ortaya konmasıyla beraber girişimcilik konusunun da sıklıkla gündeme geldiğini görmekteyiz. Girişimciliğin ön plana çıkması, gençlerin bu konuya yöneltilmesi, bu konuda bilgilendirilmesi ve gerekli yetkinliklerle donatılmaları gerekliliğini de beraberinde getirmekte. Bu bağlamda yetişmiş bireylerin iş yaşamında var olabilmesi ülkemizin geleceği açısından da oldukça önemli. “Girişim Kampusü” projemizin amacı sosyal sorumluluk kapsamında genç girişimcileri destekleyerek yaratıcı fikirlerini hayata geçirebilecekleri bir platform sağlamak.

Projenin yaratıcıları ve yürütücüleri sizlersiniz.

İP:
Öyle ama sloganını da gençler buldu. Beraber oturup konuşurken bu proje ortaya çıktı. ”Dahi fikirler... Genç girişimciler...” sloganı işletme bölümünde öğrenciler arasında yapılan bir anket sonucu bulundu. ”Girişim Kampüsü”ne eğitimli eğitimsiz 18-30 yaş arası herkes katılabiliyor. İzmir işsizliğin yoğun olduğu iller arasında 6’ıncı sıradaÖ İş dünyasında geleceğin aktörlerini girişimci ruha sahip bireyler olarak hazırlamak bizlerin görevi. Gençlerimizin sahip olduğu enerji, bizlerin deneyim ve tecrübeleri birleşince İzmir’in girişimciliğin merkezi olması kaçınılmaz.

Kısaca projeden bahsedelim o zaman.

İP:
“Girişim kampüsü” iki ayaklı bir proje. Hem eğitim, hem yarışma. İnternet sitesinde yer alan başvuru formları ile15 Ağustos’a kadar başvurulabiliniyor. Başvurularda belirtilecek iş fikri değerlendirme açısından çok önemli. Değerlendirme sonucunda 30 kişi örgün, 100 kişi e-learning olmak üzere toplam 130 gence girişimcilik eğitimi verilecek. Eğitim programının ardından girişimcilik proje yarışması var. Dereceye giren 5 proje ödüllendirilecek ve bu projeler mentörlük hizmeti ile desteklenecek. Egiad da destek veriyor çalışmamıza. 1 Aralık’ta projemizi sonlandırmış olacağız.

Ege Üniversitemizin desteği de takdire şayan.

İP:
Bir devlet üniversitesinin bu kadar sıcak bakacaklarını ve yardımcı olacaklarını hakikaten düşünmemiştik. Ama gerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Haluk Soyuer’in girişimci yapısı ,gerekse Rektör Prof. Candeğer Yılmaz hanımın desteği ile projemiz hayata geçti. Üniversiteler bu tip ortak çalışmalarla topluma yol göstermeye çalışıyorlar.

Projeler gelmeye başlamıştır. Şöyle bir göz attınız mı neler var diye.

AA:
Ön yargılı olmayalım diye kesinlikle bakmıyoruz.Çok ilginç projeler geleceğine inanıyorum.