Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Yıllardır yazıyorum, her ortamda dillendiriyorum. İzmir’in, İzmirlinin daha fazla tanınmaya, kendini daha fazla tanıtmaya ihtiyacı var diye. Uluslararası İzmir Fuarı’nın dışında özellikle gastronomisini anlatması gerektiğini anlatıyorum. Güzel İzmir’in sadece Kordon, sadece deniz, sadece tatil anlamına gelmediğini, bambaşka kıymetlerinin olduğunu ama bunun usulünce, insanlara dokunarak anlatılması gerektiğini haykırıyorum. Ve bu konularda elimden geldiğince bir şeyler yapma gayretim de var. Peki tek tek kişilerin isteği, gayreti yeterli mi? Kesinlikle hayır!
Daha önceki yazılarımda da dediğim gibi, İzmir’in bu konuda bir babalığa ihtiyacı var. Yani şunu diyorum, belediye başkanı, vali gibi etkin bir makamın insanları bir masanın etrafında toplaması gerekir. Onlara önderlik etmesi, desteklemesi gerekir.
Bunca lakırdıyı neden ediyor bu adam, diyorsunuz değil mi? Hemen anlatıyorum… Geçen hafta, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2-11 Eylül 2022 günleri arasında yapacağı Terra Madre Anadolu İzmir (İyi, temiz ve adil gıda) organizasyonunun tanıtım davetine katıldım. Bu organizasyon, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim vaadiydi. Bir kere bunun gerçekleşiyor olması çok hoş, İzmir için güzel bir şey. Başkan’ın göreve geldiği tarihten beri dillendirdiği “Başka bir tarım mümkün” sloganı Terra Madre’nin en özet hali. Son yılların en revaçta akımı olan Slow Food temelde, iyi, temiz ve adil gıdayı savunur. Yerel üreticilere ve yerel lezzetlere sahip çıkmayı, daha da ötesi kendi yiyeceğini yetiştirebilmeyi, doğayı korumayı, zarar vermemeyi, sağlıklı beslenmeyi hedefler. Dünyanın en büyük gıda hareketlerinden biri olan Slow Food önderliğinde, her iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen Terra Madre Gastronomi Fuarı sayesinde tüketiciler ürünlerin arkasındaki çiftçiyi, balıkçıyı ve üreticiyi keşfetme imkânı bulmaktadır.

Haberin Devamı

Çünkü İzmir en iyisine layık…

Terra Madre Anadolu İzmir, bu nedenle İzmir ve Türkiye’deki üreticilerin emeğinin karşılığını alması ve görünebilirliğinin artması için alternatif bir platform olacaktır. Organizasyon, bu anlamda İzmir’in yürüttüğü, İzmir tarımının geldiği yeri, İzmir lezzetlerinin dünyaya tanıtımı kapsamında çok etkili olacaktır.
Terra Madre’nin tanıtım organizasyonu, İzmir’in ilk kurulduğu alan olan Yeşilova Höyüğü müze alanında yapıldı. Katılımın yüksek olduğu toplantıda Başkan Tunç Soyer, Terra Madre’yi, hedefleri, gelinen noktayı paylaştı konuklarla. Bu arada, meslek hastalığı olsa gerek, Başkan konuşurken konuklara ikram edilen İzmir lezzetleriydi benim ilgi alanım. Midyeyi, söğüşü, kokoreci ve daha birçok lezzetin ikramını gördükten sonra Terra Madre Anadolu İzmir organizasyonuna inandım.
Tüm İzmir olarak hep birlikte alnımızın akıyla, kazançla, farkındalıkla bu işin altından kalkacağımıza kuşkum yok. Çünkü “Güzel İzmir” herşeyin en iyisine, en güzeline layık...