Enginar mevsimi geldi...

Galiba bu sene yaz gelmeyecek. Ya da biz son yıllarda erken yaza o kadar alıştık ki, mevsimler normal giderken bize her şey tuhaf gelmeye başladı. Bu konuya bilimsel bir açıklama getirmem mümkün değil, ama güzel günleri beklerken biraz yemek muhabbeti yapmama da engel değil.
Bu ara sebze meyve fiyatları el, cep ne varsa yakıyor. Ne yalan söyleyeyim, iki ay önce bir Çeşme seyahatimde gördüğüm, soğuk yemiş bir enginar tarlası bu yıl ucuz enginar yeme hayallerimi suya düşürmüştü. Ama şükür, öyle olmadı. Görünen o ki, İzmir ve çevresinde bu yıl güzel enginar olacak.
Sizlere enginarın faydalarından söz edecek değilim. Zaten biliyorsunuz, enginar bir gençlik iksiri. Çiğ yenir, haşlanmış yenir, ızgarası yenir, konservesi yenir. Limon da yakışır, sirke de, zeytinyağı da... Malum narin bi sebze enginar. Daha soyup ayıkladığınızda kararmaya başlayan, kendini salan bir sebze.
Dediğim gibi, yaz biraz geç geldi belki ama artık önümüz güneşli günler. Biz İzmirliler için Urla, Karaburun, Foça günleri başlar artık. İşte bu yolculuklarda ya da pazardan alacağınız enginarlarınız için hem bir yemek hem de hoş bir garnitür tarifi vereceğim size. E o zaman buyurun tariflere...

Çağla bademli zeytinyağlı enginar...

Malzemeler
- 3-4 baş enginar
- 150/200 gr çağlabadem
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 havuç
- 3-4 adet tazesoğan
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yeterince tuz
- Dereotu

Yapımı
Tazesoğanları doğrayın, zeytinyağında çevirin, çağlabademleri bütün ya da ikiye kesilmiş, havuçları iri iri soğana ekleyin, şekeri atın, biraz tencerede döndürün. Enginarları ekleyin, 1,5 bardak su ekleyin, kaynadıktan sonra ocağı kısın. 15-20 dakika sonra yemeğiniz pişmiş olacaktır. Ocağı kapatın. Üzerine zeytinyağı gezdirip en son dereotunu ekleyin ve soğumaya bırakın. Ilık veya soğuk servis edin. Afiyet olsun.

Enginar mevsimi geldi...

Enginarlı Dunovska salata (Tuna salatası)

Bu salata, genelde Bulgaristan göçmenleri tarafından yapılır. Tuna boyunda yaşayanlar sıkça yaptığından olsa gerek, bu adla anılır. Ben size bu salatayı bol enginarla yapmanızı önereceğim. Geçen yıl denemiştim. Şahane bir lezzet olmuştu. Şimdi de sizlerle paylaşağım.

Malzemeler
- 1 küçük boy lahana
- 1 kg havuç
- 1 kg kapyabiber
- 1 avuç tane karabiber
- 5-6 yaprak defne
- 4 bardak çiçekyağı
- 3 bardak sirke
- 10-15 adet enginar
- Yeterince tuz
- Dilerseniz sebze çeşitlerini artırabilirsiniz, karnabahar, salatalık, kabak da koyabilirsiniz.

Yapımı
Lahanayı ince ince doğrayın, havuçları iri olarak rendeleyin, kapyabiberleri de ince ince doğrayın. Enginarları jülyen olarak, yine ince ince doğrayın. 4 bardak çiçekyağı, 3 bardak sirke, tane karabiber, parçaladığınız defneleri ekleyip yeterince tuz koyun. İyice karıştırın. Üzerini kapatıp 45 dakika bekletin. Malzemenizi kavanozlarınızın içine karabiber ve minik de olsa defne yaprağı gelecek şekilde doldurun. Kalan suyu kavanozlara paylaştırın. Kapaklarını kapatın ve maksimum 10 dakika kaynatın. Kapakları çeken salatanızı bir yıl güzenle saklayabilir; her türlü et ve tavuk yemeklerinizin yanında garnitür olarak değerlendirebilirsiniz.