Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Hiç uzatmadan direk konuya gireceğim.

Bana göre benim memleketimde pide, lahmacun hakettikleri yerde değil. Üstelik buğdayın ve dolayısıyla ekmeğin tam 12 bin yıl önce ilk bu topraklarda varolduğunu düşünürsek; pide, lahmacun hiç hakettiği yerde değil!

Evet!

Farkındayım, biraz sert bi giriş oldu. Ve sözlerinizi duyar gibiyim.

"Haklı olabilirsin Bodrum'da şu kadar paraya lahmacun var" diyebilirsiniz. Ancak, ürünün fahiş fiyata satılması o ürünün hakettiği değeri bulduğu anlamına gelmez. Nerden çıktı diyorsunuz di mi bu muhabbet?

Haberin Devamı

Hemen söyleyeyim.

Hafta içinde Aydın Yenipazar'da Hukul pidedeydim. Enerjimiz düşük gittik Yenipazar'a. Bi gece önce kaldığımız yerde iyi dinlenememiştik ama Hukul Pide'nin genç patronu Akif Hukul, enerjimizi yerine getirdi. Bir SAT komandosu gibi önlüğünü üstüne bi geçirdi ve sonra olanlar oldu.

Yüzünde gülümsemesi eksik olmadan, kendisi gibi genç ekibiyle deyim yerindeyse "fırını dile getirdiler"! Onlar şovlarını yaptı, biz izledik. Bu sırada Akif Usta'nın sadece alaylı bir pideci olmadığını öğrendik. Aslında şaşırmamam gerekirdi, artık gastronomi okuyan çok genç var ama Akif'in pide ustalığının üzerine üniversitede gastronomi okuması beni şaşırttı.

Ve üzerine bir şok daha. Akif dünya şampiyonu bi pideci!

Tüm öğrendiklerimin üzerine bi de bunu duyunca göğsüm kabardı.

Yenipazarın dünya şampiyonu pidecisi...

22 ülkeden katılım olmuş

2107'de Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) ve World Association of Chefs Societies (WACS) işbirliğiyle düzenlenen 15. Uluslararası Mutfak Günleri Yemek Yarışması’na pide kategorisinden yarışmaya katılmış Akif Hukul.
22 ülke, 2000 aşçı 70 kategoride yarışmış ve bunların arasından sıyrılıp pidesiyle birinci olmuş, altın madalya kazanmış Akif.

Fırın başında sohbetimiz sürerken, "Abi sana peynirli bi kapalı pide yapacağım, o da şahanedir" dediğinde Akif, ben pek peynirli pide sevmem, diyemedim. Pide fırından çıkana kadar düşüncem pek olumlu değildi. Ancak sıcak peynirliden tattığım an düşüncelerim değişti.

Açık ve net, ben daha önce bu kadar kendime has bi lezzeti olan bi başka peynirli pide yemedim. Uzun uzun sohbet ettik Akifle. Bizi çok güzel ağırladı, ellerinden geleni yaptı. Akif Usta'nın pide için yaptıklarına şapka çıkardım.
Özünü hiç bozmadan, ki yenilikçi pide de yapacağından kuşkum yok, bu toprakların bi lezzetini dünya vitrininde en tepeye taşıdığı için kendisini kutluyorum.

Haberin Devamı

Yolun açık olsun genç adam...

Babası Ali Hukul beyefendiyi de ayrıca tebrik ediyorum. Çünkü Akif'in ustası o aynı zamanda.

Bravo usta, bravo Akif...