Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Fazilet Partisi'nin kapatılması davasıyla igili esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesi'ne bildirdi.
Savaş, Fazilet Partisi'nin kapatılması talebiyle birlikte, Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinin 2. fıkrasının da iptal edilmesini istedi.
103 / 2...
Anayasa Mahkemesi, Refah Partisi'ni kapatma kararı vermeden önce, "davaya bakan mahkeme" sıfatıyla Siyasi Partiler Yasası'nın 103 / 2 fıkra hükmünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etmişti. Yüksek Mahkeme, iptal kararından sonra da Anayasa'nın 69 / 6 fıkrasını uygulayarak Refah Partisi'ni kapatmıştı.
Gerekçesi, 103 / 2'nin Anayasa'nın 69 / 6 fıkrasının uygulanmasını olanaksız hale getirmesiydi.
Anayasa'nın söz konusu fıkrası, bir siyasi partinin Anayasa'nın 68 / 4 fıkrasında sayılan Cumhuriyet'in temel niteliklerine karşı fiillerin odağı haline gelip gelmediğinin Anayasa Mahkemesi'nce saptanacağı hükmünü taşıyor.
Yüksek Mahkeme'nin iptal ettiği Siyasi Partiler Yasası'nın 103 / 2 fıkrası ise hangi hallerde bir partinin böyle bir odak haline geleceğini detaylı olarak belirliyor ve bu saptamada izlenecek usulleri gösteriyordu.
Anayasa Mahkemesi bu fıkrayı hem uygulama alanı kalmadığı, hem de Anayasa'nın 69 / 6 fıkrasının uygulanmasına engel olduğu için iptal etti.
Şimdi Fazilet Partisi'nin kapatılması davasında Siyasi Partiler Yasası'nın 103 / 2 fıkrası yine gümdemde. Çünkü, Meclis tatile girmeden önce iptal edilen fıkra hükmünün bir benzeri yeniden Siyasi Partiler Yasası'ndaki yerine kondu. Ancak, bu kez yeni hükümde, Anayasa'ya uyum sağlamak amacıyla bir partinin "odak" olup olmadığının Anayasa Mahkemesi'nce belirleneceği fıkrası da yer aldı. Bununla birlikte "odak olma" hali de tanımlandı. Bu tanım eski fıkra hükmüne göre daha genel nitelik taşımasına rağmen Anayasa Mahkemesi'ne Anayasa'yla verilen "belirleme" yetkisini sınırlıyor.
Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, Siyasi Partiler Yasası'nın 103 / 2 fıkrasının yeni haliyle de Anayasa'ya aykırılık oluşturduğu düşüncesinde.
Yüksek Mahkeme, Fazilet Partisi'yle ilgili kararı vermeden önce, bu konuyu yine karara bağlayacak.
Hükümetin "parti kapatmayı zorlaştırma" amacıyla yaptığı bu yeni düzenleme, bakalım Anayasa Mahkemesi'nden geçecek mi?
Refah Partisi davasında olduğu gibi Fazilet Partisi davasında da bu fıkra hükmünün akıbeti önemli rol oynayacak.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr