Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hikmet BİLA

1997 yılı çok hızlı geçti. Dünyada da, Türkiye'de de. Tabii basında da.
Transistör teknolojisi evreni sarıp sarmalarken, zamanın daha yavaş geçmesini beklemek mümkün değil zaten. 1998 daha hızlı bir yıl olacak.
Türkiye 1997'den 1998'e sırat köprüsünde geçiyor. "Kılpayı atlatılan tehlikeler yılı" 1997, kritik dönemeçlerini 1998'e devrediyor.
Türkiye yeni yılda da rejim sorunuyla karşı karşıya olacak. Geçen yıl Türkiye raydan çıkmak üzereydi ki, makaslara asılan asker ülkeyi tekrar yoluna oturttu. Ancak tehlike henüz geçmiş değil. Katarı yürütmek zorunda olan sivil kesimler, hala yeterli güce ve bilince ulaşmış değiller. Önümüzdeki yıl sert geçecek bir rejim mücadelesi yaşayacağız.
Dış ilişkilerimiz, yeni yılda daha belirleyici olacak. Avrupa Birliği ile ilişkiler ilk sırada gibi görünse de, Türkiye - ABD - İsrail ittifakı, Orta Asya petrolleri ve Türkiye'nin boru hatlarındaki rolü, gün gün hatta saat saat dikkatimizi çekecek. Avrupa'da, Ortadoğu'da ve Orta Asya'da sınırlar yeniden çizilirken, Türkiye'nin etkilenmemesi olanaksız.
Tüm güçlüklerine rağmen yeni yıldan umutluyuz, umutlu olmalıyız. Türkiye, sayısız güçlükleri bugüne kadar aşıp gelebilmiş bir ülkedir. "Yedi düvele" rağmen ayakta durabilme hatta daha ileriye gidebilme konusunda gösterdiği hırs ve kararlılık, onun en büyük silahıdır. Time dergisinde yüzyılın adamı anketine Atatürk adını yazdıran vatandaşta da, ürününü dünyanın öbür ucuna satabilmek için çırpınan işadamında da, dağ köylerinde görev yapan öğretmende de aynı hırs ve kararlılık vardır.
Yeter ki, çağdaş değerlerle bu hırsın önünü açalım, insanımızın önündeki engelleri kaldıralım. Bizim en zayıf olduğumuz nokta işte burasıdır. Kendi insanımıza değer verelim. Genç insanlar topluluğu Türkiye, işte o zaman çağdaş dünyada bir sel gibi akacaktır.
Evet, çok hızlı geçecek bir yıla giriyoruz. Biz gazeteciler için de zor bir yıl başlıyor. Belli ki, haberden habere koşan insanlar için bir güne 24 saat yetmeyecek. Zamanla yarışmak zorundayız. Milliyet okurlarına, bu yarıştan da alnımızın akıyla çıkacağımıza söz veriyoruz.
Tüm okurlarımızın ve meslektaşlarımızın yeni yılını kutluyor, sağlıklı, mutlu yıllar diliyoruz.


Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr