Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret Bila

BAŞBAKAN Erbakan, İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve DYP milletvekili Sedat Bucak hakkındaki fezlekeleri 90 gün beklettikten sonra Meclis'e gönderdi.
REFAHYOL hükümetinin kuruluşu gibi devamını sağlayacak nedenlerin de siyasi olmadığı anlaşılıyor. RP - DYP koalisyonu kurulurken, iki parti siyasi gerekçelerden çok, Çiller hakkındaki dosyaların "akıbeti" üzerinde uzlaşmaya varmışlardı. Bu uzlaşmanın gereği de süreç içinde yapıldı. Özellikle Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın, Tansu Hanım hakkındaki iddiaları, hem ANAYOL hükümeti bozulurken, hem de REFAHYOL hükümeti kurulurken çok iyi kullandığı biliniyor. Adalet Bakanı bu becerisini, Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'la ilgili fezlekeler konusunda da gösterdi. Çiller hakkındaki iddiaları, dosyaları ve Meclis araştırma komisyonlarını işine geldiği gibi kullanıp, yönlendiren Refah, bir anlamda DYP liderini "rehin" almayı başardı.
Hükümetin bozulabileceğine dönük sinyaller gelmeye başlayınca, şimdi de Ağar ve Bucak hakkındaki fezlekeleri kullanıyor. Ortağı da "aba altından sopa" göstererek, hükümetin devamını sağlama almaya çalışıyor.
Ağar ve Bucak hakkındaki fezlekelerin akıbeti ve siyasi sonucu ne olur?
Ağar, bu yöndeki sorumuzu şöyle yanıtlıyor:
- İşin siyasi yönüyle hiç ilgili değilim. Siyasi bir değerlendirme yapmadım. Ama, fezlekelerin görüşülmesi sırasında Meclis'te tarihi bir konuşma yapmayı düşünüyorum. Türkiye'yi bir de bizim penceremizden ortaya koyalım.
- Fezlekedeki iddialara ne diyorsunuz?
- Hukuki prosedürün gereği yapılıyor. Fezlekelerin Meclis'e gönderilmesini normal karşılıyorum. Ama, benim çekindiğim hiçbir şey yok. Ben ne yaptığını ve ne yapacağını bilen biriyim. Olayı sükunetle karşılıyorum.
- Dokunulmazlığınızın kaldırılması olasılığı sizce nedir?
- Bilemiyorum. Bu tür konularda bilindiği gibi partiler grup kararı alamıyorlar. Yani, her milletvekili arkadaşım kendi vicdanıyla hareket edecek. Zaten, Yaşar Öz adındaki şahsın yaptığı açıklamalar ve verdiği ifadeler birçok iddiayı çürütmüş oldu. Ben gerçeklerin görüleceği kanısındayım.
Her şeyin siyasi çıkar malzemesi olarak kullanıldığı bu ortamda, fezlekelerin Meclis'e gönderilmesindeki zamanlama dikkat çekici.
İki bakanın istifa ettiği, DYP Grubu'ndaki kıpırdanmaların yoğunlaştığı bu dönemde, bakalım RP, fezlekeleri nasıl kullanacak?