Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       İstanbul'daki AGİT zirvesinin sabahki oturumu sürpriz sayılmayacak bir "kriz"le kapandı: Çeçenistan...
       ABD Başkanı Clinton'ın Çeçenistan'la ilgili sözlerine "sinirlenen" Yeltsin, biraz da seçim atmosferindeki Rusya kamuoyuna mesaj anlamı taşıyan bir hareketle, salonu terk ederek, kriz "ilan" etti...
       Öğleden önce, Yeltsin'le "kriz" üreten AGİT, öğle yemeğinde ise krizin kapısından dönen Kıbrıs konusunda sürpriz bir gelişmeye sahne oldu.
       3 Aralık'ta New York'ta, Denktaş ile Klerides arasında yapılacak "dolaylı görüşmeleri" yaptığı davette kullandığı üslupla tehlikeye düşüren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, öğle yemeğinde yanında oturan Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel'e açılıyor...
       "Ben" diyor, "Büyük bir hata yaptım. Bir sekretarya hatası oldu. Sonra düzelttik."
       Bakan Gürel de, Denktaş'ın haklı tepkisini anımsattıktan sonra, sorunun aşıldığını ve dolaylı görüşmelerin New York'ta planlandığı gibi yapılacağını belirtiyor.
       Ancak, Annan, bir sürpriz yapıyor...
       Gürel'e, Kıbrıs Rum lideri Klerides'in İstanbul'da olduğunu ve yarın (bugün) kendisiyle görüşeceğini, uygun görülürse Denktaş'la da İstanbul'da görüşmek istediğini bildiriyor.
       Durum, Denktaş'a iletiliyor. Denktaş da İstanbul'a gelebileceğini bildiriyor.
       Böylece Annan, New York'taki hatasını düzeltmekle kalmıyor, sürpriz bir öneriyle, 3 Aralık'ta yapılacak "dolaylı görüşmeyi" İstanbul'da başlatmış oluyor.
       Bu sürpriz gelişme, Ankara'yı iki yönden memnun ediyor:
       1- New York'ta 3 Aralık'ta yapılacak dolaylı görüşmelere, Klerides'i bütün Kıbrıs'ın Cumhurbaşkanı gibi, Denktaş'ı ise sadece toplum lideri gibi anarak davet eden Annan, hatasını düzeltmenin yanı sıra, New York'u beklemeden, iki lidere "eşit statü" içinde yaklaşarak görüşmeleri İstanbul'da başlatıyor.
       2- Annan ayrıca Denktaş'ı İstanbul'a davet ederek, AGİT zirvesine Klerides'in çağrılı olmasından ve İstanbul'da liderlerle bir dizi temesta bulunma olanağı yakalamasından rahatsız olan Türkiye ve KKTC'yi, bu konuda da rahatlatmış oluyor.
       Annan'ın bu girişimiyle AGİT zirvesi, Kıbrıs konusunda da bir "dolaylı zirve" doğuruyor.
       Böylece AGİT'e gölge düşürmesinden endişe edilen Kıbrıs görüşmeleri, tam aksine İstanbul'da ulaşılan ilk olumlu sonuç oluyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr