Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hikmet BİLA

ÖZCAN Ercan'ın "Dönemecin Eşiğinde Aleviler" yazı dizisine Cumartesi günü başladık. Okurlarımızın gösterdiği büyük ilgi, bu araştırmayı yapmakta ne kadar isabetli olduğumuzu gözler önüne serdi.
Aleviler, artık o eski Aleviler değil. 21'inci yüzyıla girerken Anadolu Aleviliği, aynı inanç, aynı düşünce, aynı felsefe ve aynı güzellikle büyük bir değişim yaşıyor. Yüzyıllardır itilen, kakılan, hor görülen Aleviler, saklandıkları köşelerden, bucaklardan çıkmaya, toplumda fazlasıyla hak ettikleri yeri almaya başladılar.
Bu yazı dizisinde bir kez daha görülecek ki, Alevilik, modernleşmenin, çağdaşlaşmanın, aklın ve bilimin adıdır. Bağımsızlık, özgürlük, insana değer, karşılıklı sevgi ve saygının felsefesidir.
Batı dünyasının bugün ulaştığı bütün bu değerler, Alevilerin yüzyıllardır yaşadığı ve savunduğu ilkelerden başka bir şey değildir.
İşte Alevilerin gelecekle buluştuğu nokta burasıdır. İşte Alevilerin Kurtuluş Savaşı'yla ve Mustafa Kemal Atatürk'le buluştuğu nokta burasıdır.
Zaten Aleviler, o gün bugündür, bu değerlerden korkanlar tarafından itilip kakılmışlar, baskı altına alınmışlardır.
Özcan Ercan, bu yazı dizisini hazırlarken, aylar süren yoğun çalışmalar yaptı. Tüm Türkiye'yi adım adım gezdi. Alevi yurttaşlarımızla görüştü, ortaya kapsamlı bir araştırma çıktı. Diziyi, genç ve deneyimli foto muhabirimiz Mücahit Büber görüntüledi. Bu başarılı eser için arkadaşlarımızı kutluyoruz.

Son on beş yıldır patlamalar yaparak topluma yayılan pop müzik dalgasının hızı kesildi mi? Ali Eyüboğlu'nun hazırladığı "Can Çekişen Pop" yazı dizisi, pop müzik sektörüne neşter vurdu. Pop sallanıyor. Ancak, önde gelen söz yazarları, yorumcular hala umutlu.
* * *
DOĞUMUNUN 70'inci yılında anılan 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, geçtiğimiz hafta Milliyet sayfalarındaydı. Hatice Gürel ve Önay Yılmaz, Özal'ı bilinmeyen yönleriyle yazdılar. Yılmaz Çetiner, Kaya Toperi, Ahmet Özal, anılarıyla diziye renk kattılar.
* * *
YUNANİSTAN'ın olay kadını Liani'nin anıları da ilgiyle izlenen yazı dizilerimizden biri oldu. Başbakan Papandreu'nun eşinin, hosteslikle başlayıp skandallarla süren yaşamı, yıllarca Türk kamuoyunda da ilgi odağı oldu. Ancak, Liani ve Papandreu hakkında birçok bilinmeyen, ilk kez bu yazı dizisiyle ortaya çıktı. Liani'nin anılarını Ahmet Şenova'nın çevirisiyle sunduk.

Hep yeniliklerle karşınızda olacağız.

İyi haftalar dileğiyle...



Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr