Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fikret Bila

MUHALEFET, Refahyol'a alternatif oluşturma çabalarını yoğunlaştırdı. Bu amaçla liderler turu yapan DSP Genel Başkanı Ecevit, "lidersiz hükümet modeli" önerdi. Ecevit'in, RP dışındaki partilerin katılacağı ve liderlerin dışarda kalacağı koalisyon önerisine ANAP lideri Yılmaz ve DTP lideri Cindoruk tam destek verirken, CHP lideri Baykal, "modeli uygulanamaz" bulduğunu açıkladı.
Ecevit, liderler turundan sonra yaptığı değerlendirmede Baykal'ın, "ne varım, ne yokum" diyemediğini vurgulayarak, önerisinin CHP'siz de uygulanabileceğini kaydetti. Bülent Bey, CHP olmasa da "geniş tabanlı ve lidersiz" bir hükümetin kurulabileceği inancında.
DSP lideri, önerisini yinelerken, 12 Eylül öncesine atıfta bulunarak demokratik rejim açısından da uyarıda bulundu. Ecevit, 12 Eylül öncesinde AP'ye büyük koalisyon önerdiğini, büyük partinin lideri olmasına rağmen başbakanlık iddiasında bulunmadığını, ancak buna rağmen önerisinin geri çevrildiğini anımsatarak, bugün de Türkiye'nin rejim açısından ağır bir bunalımdan geçtiğini vurguladı. Bülent Bey, "demokratik laik rejime" sahip çıkacak partilere çağrıda bulunduğuna dikkat çekerek, üstü örtülü de olsa, "demokrasinin tehlike altında olduğu"nun işaretlerini verdi. Ecevit'in önerisine karşılık CHP lideri Baykal'ın tavrı ne? Baykal, Refahyol hükümetinden "bir an önce kurtulmak" konusunda, Ecevit ve diğer liderlerle hemfikir olduğunu üstüne basarak söylüyor. Ama, alternatif model konusunda DSP liderine katılmıyor. Lidersiz ve dört partili bir koalisyonun yürümeyeceğini ve gündemdeki ağır sorunlara çözüm üretip uygulayamayacağını düşünüyor.
Ecevit'in önerdiği "Liderler Konseyi" ve "Eşgüdüm Komitesi" gibi organların işi zorlaştırdığını, hükümeti "üç - dört - başbakanlı" hale getireceğini vurguluyor.
Baykal, Ecevit modelinin RP'yi de güçlendirdiğini kaydederek, kendi önerisini yapıyor:
"Ben önerimi çok önce yapmıştım. Ciddi alternatif model, parlamentoda sosyal demokrat ve demokratik sol milletvekillerinin işbirliğiyle oluşturulacak `sol blok'un öncülüğünde yeni bir hükümet kurulmasıdır. DSP ve CHP milletvekilleri Meclis'te böyle bir işbirliği yaparlarsa, ANAP da buna destek olur. 124 sosyal demokrat milletvekili, bir o kadar ANAP desteğinin toplamı yaklaşık 250 kişilik bir parlamento ağırlığı oluşturuyor. Buna bağımsızlar da eklenirse sayı 260 civarına yükseliyor. Bu güçbirliği ortaya konulursa, DYP'den de katkı gelir ve sağlam çoğunluğa dayalı bir hükümet kurulur. DSP - CHP işbirliğinin öncülüğünde kurulacak böyle bir hükümete de Sayın Ecevit başbakanlık yapabilir. Benim önerim bu işbirliğinin kurulması ve Sayın Ecevit'in başbakanlığında hükümetin oluşturulmasıdır. Bu model halk açısından da beklentileri karşılayan ve ileriye dönük umut veren bir modeldir. Bu işbirliğiyle hükümet kurulursa, DSP ve CHP bunu seçim ittifakına da dönüştürebilirler ki, o zaman, RP'nin sandıktan güçlü çıkma olasılığı da ortadan kalkar."
Ecevit ise Baykal'ın bu yaklaşımını, "ince taktik" olarak niteliyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Kim benim başbakanlığımı kabul edecek? Ortada bir Çiller sorunu var. Sayın Baykal'ın önerisi ciddiyet taşımıyor. İnce taktikle zaman yitirecek durumda değiliz."
Baykal'ın "bahane ürettiği"ni düşünen Ecevit, modelinin CHP'siz de yaşama geçirilebileceği kanısında.