MAAŞ atlamayı, sınıf atlamakla karıştıran bazı meslektaşlarımız kızıyorlar:
- Kardeşim, ne vardı bayram günü maaş kuyruğunda ölecek.
- Hadi diyelim, emekli adam maaş kuyruğunda öldü. Münferit olaydır. Bunu haberleştirecek ne var?
- Hadi haberleştirdiniz diyelim. Bu fakirlik edebiyatı ne oluyor? Sol arabeskçiler, siz de!
- Sonra, efendim, sabahın köründe kalkıp, bankamatik kuyruğuna girecek ne var? İnsan sahurda kalkıp maaş kuyruğuna girerse, buna ABD Merkez Bankası bile dayanamaz. Tabii böyle bir kuyrukta ölürsen de haber olmaz!
Neye malolduğunu fazla düşünmeden, maaş atlayan bazı kalem efendilerinin, kendi yaşamlarındaki iyileşmeyi, "Türkiye'de güzel şeyler oluyor" diye yutturmaya çalışmaları sırıtıyor, doğrusu...
Ani entelleşmenin başgösterdiği bu çeşit kalemşörler, Keçiören'de bankamatik kuyruğunda bekleyen emeklilerin, New York Broadway şovlarından haberdar olmamalarını ve bundan bir anlam çıkaramamalarını anlayamaz oluyorlar!
Bankaya yatmış 70 milyon lira maaşı, sabah sporunu yapıp, duş ve kahvaltı alıp, gazetelerin kültür - sanat sayfalarını okuyup ve güzellik uykusuna yattıktan sonra, keyifle, paşa paşa gidip bankamatikten çekmek varken, sabahın kör karanlığında maaş kuyruğuna girmek gibi bir "alt - kültür" davranışını izah etmekte, birdenbire zorlanıyorlar!
Bu zorlanmayla da "gazeteci - yazarlık" yapmak, "zor" oluyor tabii...
Böyleleri için halkı aşağılamak, herkeste bulunmayan bir meziyet oluveriyor. Vatandaşın davranış kalıbıyla, öncelikleriyle, 70 milyon liraya atfettiği önemle, "alay" etmek, onlardan ve sorunlarından sıkılmak, onlar için anlaşılmaz olmak, mümkün olduğunca yabancılaşmak, "entel"liğin uç vermesi sayılıyor.
* * *
OYSA, iktisada giriş kitaplarında öğretirler:
Paranın taşıdığı değer "göreceli"dir.
Maaşı 70 milyon lira olan emeklinin, 7 milyon liraya bakışı başkadır, maaşı 700 milyon lira olanın başka, maaşı 7 milyar olanın başka, parasının hesabını bilmeyenlerin ise bambaşka...
Haliyle bu duruma göre, bankaya gitme "terbiyesi" de değişir.
Ve bu terbiye, sizin maaş atladıktan sonra aldığınız banka terbiyenizle uyuşmayabilir.
Bu da onların "suçu" değildir.
Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr